reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści od cieżarówek

Witam

Ale dziś przegięłam, spałam 13h od 23 do 12 w południe. Oczywiście zwalam winę na pogodę i niskie ciśnienie;-). Muszę nauczyć się wstawać wcześniej, bo mi dni uciekają. Chyba, że z czasem samo minie i powiem, że mimo, ze brzuch niewielki jeszcze to już przewracanie się z boku na bok to już powoli staje się wyczynem a co dopiero jak będzie brzuch większy.

Ewelina28 to dobrze, ze po wizycie ok, a metaliczny smak w ustach to niestety norma na początku, ja do tej pory miewam dziwne smaki w ustach, chociaż już nie metaliczne.

Martusionek gratuluję obrony, no i fajny brzuszek.

LucyF super, że wróciliście już z Miłoszkiem.

Mysza ostatnio co pisałaś, że ciuchów masz już dużo, po co Ci więcej.

Pati jak przeczytałam Twoją listę to aż duże oczy zrobiłam, plecak ze stelażem by Ci nie starczył, dziewczyny dobrze piszą, żebyś połowę wywaliła. Butelki możesz sobie kupić wcześniej, ja też tak zrobię ale do szpitala nie będę brać a na początek to i tak ta małą chyba wystarczy.

She z tego co wiem to nie musisz robić herbatki tak jak jest napisane, bo Ci Emka przyzwyczai się do słodkiego i nie będzie chciała wody pić potem, może syp mniej, te w saszetkach to one wychodzą dość drogo, bo jest ich tam mało.

Lili to super, że Adunia taka dzielna po szczepieniu.

Ostatnia edycja:
reklama
czesć dziewczyny:)
Ewelinka super, ze u Ciebie ok, oby tak dalej:) A metaliczny smak, to dobrze- w końcu każdy objaw ciąży dobrze nas nastraja.
Karolcia, ja mam tak jak Pati, czasami jak źle wbije to trochę boli, ale już kiedyś powiedziałam swojemu lekarzowi, zeby pomagało, to nawet w język bym wkuwała;) Powodzenia.
Patib fajnie tak poczytać, jak się przygotowujesz do porodu i przyjecia dzidziusia.
Lili dzielna ta Twoja curuchna.
She życzę, ze Emilcia już się troszeczkę uspokoiła.
Gosiu ale z Ciebie śpioszek:), ale śpij, śpij, bo potem możesz mieć z tym problem.
Pozdrawiam wszystkie.

no w sumie o to mi chodzilo ze do szpitala to minimum rzeczy zabrac a reszte to do domu bo jak juz bede kupowac na allegro to chyba lepiej w jednej paczce dostac niz sie rozdrabniac i potem co chwile cos dokupowac, no mam jeszcze czas ale jakos musze to poukładac ta liste zeby potem nie panikowac ze czegos nie mam...

Gosiu śpij ile wlezie jak tylko Ci czas na to pozwala...ja też kiedyś narzekałam a teraz bym wiele oddała za takie długie spanie i łatwe zasypianie. Mnie z większym brzuszkiem jest już ciężko się ułożyć do snu, dodatkowo Szymon zawsze na wieczór jest najbardziej aktywny i zaczyna figle w brzuchu.

A co do ciuszków to mam tyle że szok...ale jakoś tak sobie pomyślałam że fajne do szpitala te śpioszki. Jednak zaglądnęłam do Szymciuchowej szafki i nie kupuję już nic więcej. Mam np 17 kafatników w rozm 62i68...a gdzie tam jeszcze body z długim rękawkiem których też nie brakuje. No cóż.

Jakby moja siostra miała teraz dzidzię to by miała wszystko przygotowane pod kątem wyprawki ;-) ale na to chyba nie mam co liczyć

PatiB jasne że lepiej u jednego kupić, ale wiadomo że z głową, choć jak się widzi te cudności to czasmi się ją traci.
Ja mam 2 smoczki z Nuka, a butelek aż 8szt...no ale to efekt że za szybko rozpoczęłam zakupy. Niemniej jednak w moim przypadku się przydadzą takie ilości bo do mamy wywiozę 2, kolejne 2 do firmy pojadę żeby nie trzeba było wozić za każdym razem i reszta w domu.

mysza z tym ze ja chce karmic piersia jak bede mogla wiec u ciebie to troche roznica w zakupach butelkowych... no a co do zakupow ja tez szybko zaczelam i praktycznie w lipcu wszystkie ciuszki juz mialam kupione :-D a kusi mnie zeby jeszcze pokupowac-swoja droga te spiochy sa super :-D ja i tak cos czuje ze w grudniu jeszcze kase wydam na ubranka bo cos mi sie pomyli ze mam za malo :-D no ale i tak drugie dzidzi planuje wiec predzej czy pozniej wykorzystam to co nakupuje chyba ze w nastepnej ciazy tez tak poszaleje :-D :-D

milego popołudnia ja juz uciekam
papa

Agatko dlaczego karmienie sondą jest lepsze niż butlą ? Mnie się wydawało że to już jakiś przeżytek i dawno nie słyszałam żeby dzieci tak karmić.

Bo sondą możesz karmić przy cycu więc dziecię ssie pierś a Ty bokiem wpuszczasz mleko
Po drugi ejak dziecko spróbuje butli -może ale nie musi zechcieć znowu cyca -bo po co jak samo leci:)
I po trzecie spuszczasz mleko i idziesz odpocząć a chłop po palcu karmi!!! czyli umie karmić cycem!!!

Hmm Pati w sumie skoro tak... ale i tak podkłady do przewijania niepotrzebne przynajmniej mi. Szczoteczka do włosków/główki, sól fizjologiczna, gaziki ze spirytusem (ja miałam do pępka i chwalę), gaziki 5x5 jałowe hmmm nie wiem co jeszcze

no agatko moja siostra sie wlasnie tak oduczyla pic z piersi, mama musiala gdzies pojechac i ja z babcia zostawila jak miala 4 miesiace i jak z butli sprobowala i kapnela sie ze szybciej leci i nie trzeba ciagnac to juz cyckiem pluła.

a ta sonda to jest zwykła gumowa rurka czy co? da sie to kupic na allegro czy w aptece?

Ostatnia edycja:
Bo sondą możesz karmić przy cycu więc dziecię ssie pierś a Ty bokiem wpuszczasz mleko
Po drugi ejak dziecko spróbuje butli -może ale nie musi zechcieć znowu cyca -bo po co jak samo leci:)

Hmm Pati w sumie skoro tak... ale i tak podkłady do przewijania niepotrzebne przynajmniej mi. Szczoteczka do włosków/główki, sól fizjologiczna, gaziki ze spirytusem (ja miałam do pępka i chwalę), gaziki 5x5 jałowe hmmm nie wiem co jeszcze

Agata ,ale miałaś takie gotowe gaziki nasączone spirytusem
Słyszałam, że lepiej jednak dziecku jest przemywać pępek spirytusem, gdyż szybciej sie goi niż octeniseptem.

Słyszałam, że lepiej jednak dziecku jest przemywać pępek spirytusem, gdyż szybciej sie goi niż octeniseptem.

Też o tym słyszałam.
U mnie na SR odradzali np stosowanie Leko. Ale widać co mama to opinia.
Również mówili że najlepszy spirytus 70% bo najszybciej się pępuszek goi.

Czyli mnie, jako ze ja na karmienie piersią się nie nastawiam, kwestia sondy na szczęście nie dotyczy.

I wczoraj na SR mówiła jedna dziewczyna że w jakimś śląskim szpitalu wprowadzają zalecenie wogóle nie przemywania pępką.
Położna z mojej SR był tym zaszokowana, ale podobno że ogólnie są ostatnio takie zalecenia.
Choć jak to będzie wyglądało i co z zapachem to ja wolę nie myśleć.

Ostatnia edycja:
reklama
Agata ,ale miałaś takie gotowe gaziki nasączone spirytusem

Tak -takie gotowe. Bardzo szybko odpadł -w domu po ok tygodniu czy półtora:tak:

Pati i jeszcze
Tesco ma najlepsze wkładki bo gładkie i nie drażnią tak:baffled:
Przyzwyczaj do jednego rodzaju smoczka -i ponoć najlepsze są okrągłe. Ja miałam lovi i avent a skończyłam na tescowych 2 szt za 9 zł:-D DLACZEGO??? bo w tych przy myciu nie zbiera się woda w środku a tak mi to niesmacznie wyglądało z co chwilę 24 zł szło się...

Sonda to taka rureczka do strzykawki -my kupiliśmy w aptece:)

Do góry