reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wieści od cieżarówek

reklama
She, Pati następnym razem się poprawię :), ale od lekarza wyszłam o 18, bo było takie opóźnienie :(
no nic najważniejsze,ze wszystko ok :)

Mam pytanko do tych dziewczyn, które łykają duphaston macie jakieś objawy uboczne??
Ja od wczoraj łykam i zauważyłam, ze kuje mnie od czasu do czasu lewy dół brzucha, nie wiem czy to z tego ale troszkę jest to denerwujące.

będę później, bo jadę L4 zawieźć do pracy, papatki

Ilonka na ulotce duphastonu napisane są niepożądane skutku uboczne zażywania. M.in. mdłosci lub bóle głowy. Ja przy przyjmowaniu tego leku nie zanotowałam żadnych odchyleń od "normy". Ale ja nigdy źle na leki nie reagowałam, więc może dlatego.

Poza tym - nie wiem czy po 1 dniu łykania odrazu można liczyć na efekty uboczne. Wydaje mi się, że na ich odczucia trzeba by poczekać kilka dni. Ale mogę być w błędzie.

Ilonka, na tym etapie co Ty teraz jesteś to mnie przez jeden dzień co chwila w boku bolało, jakby mi ktoś próbował jajnik wykręcić. Lekarz powiedział, że to efekt rozciągania się, więc myślę, że nie ma powodów do obaw

agatka kiedys pisala ze brala duphaston i ja brzuch bolal a jak powoli odstawiala to zmniejszal sie bol ale nie wiem czy to bylo przez duphaston czy cos, ja wczoraj poraz kolejny zapytalam babke w aptece czy luteina jest bez recepty tzn "pani doktor mi nie chciala przepisac luteiny bo stwierdzila ze jest ona bez recepty ale ponosie sie pelny koszt gdyz bez recepty nie jest czesciowo refundowana" to byla sciema bo u zadnego lekarza nie bylam ale chcialam z ciekawosci sie dowiedziec czy dziewczynom ktorym tak powiedziano nie przekazano zlych informacji no i tak jak myslalam luteina jest tylko na recepte, to juz ktoras apteka w ktorej mi tak powiedziano i zrobiono wielkie oczy na taka wiadomosc.

Pati było jak piszesz:tak: brałam duphaston i bolał mnie brzuch -więc lekarz zwiększał dawkę -im więcej brałam tym bardziej mnie bolał:baffled: przy odstawianiu czułam się coraz lepiej a po odstawieniu przeszło zupełnie:tak: dla mnie duphaston to zabójstwo było -niedobrze, źle i bez sensu:blink::blink::blink::blink:

Jeśli chodzi o bóle to są one różne ale zazwyczaj w tym samym okresie ciąży występują u każdej kobiety... ja odnotowałam 19-20tc jako ten bolesny -2 dni nie wstawałam z łóżka -ale wtedy mała tak się rozpychała że brzuch nagle wyskoczył jak arbuz!!! później ok 25 tygodnia miałam skurcze -ale też nic groźnego... najgorzej było do 16tc -wtedy co chwila mnie coś bolało, kłuło, ciągnęło... ale trzeba być dla siebie wyrozumiałym -w końcu nie co dzień wszystkie jelita i narządy wewnętrzne muszą się poprzesuwać:baffled::baffled::baffled::baffled:

Co do tego jak rośnie brzuszek... dziewczyny ja 2 tyg miałam obwód 76cm a nagle w 3/4 dni powiększył się do 88:szok: i znowu jakiś tydzień nie rósł a teraz już 90 mam... tu nie ważne w którym tygodniu się jest -ot przychodzi czas i brzunio dostaje skrzydeł:-D dzidziuś rozpycha się, rozciąga -wtedy 2 dni jest wszystko napięte, biorę no spę -a po dwóch dniach parę cm więcej i znowu spokój...

Ja np mam teraz ciężkie noce... niby nie można spać na plecach ale ja inaczej nie mogę... na boku jak się położę mała zaczyna się odpychać od łóżka i nie ma szans na sen -no way!!! przekręcam się na plecy -pod nogi sterta poduch i wtedy idziemy spać:baffled: teraz już nawet pozycja do spania nie zależy ode mnie!!!:-)

Co do zakupów powiem Wam że się wkurzyłam... te wszystkie bluzki i tuniki ciążowe to takie wory!!!! namioty dla ciężarnych!!! już się wkurzam bo mama truje mi d... że mogłabym już z tych moich golfów i bluzek przejść na "piękne ciążowe" ale ja w nich nic pięknego nie widzę:no: dodają z 10 kg bo wiszą jak szmaty!!!! nie przytyłam tyle żeby maskować się w tych łachach -mam ładny brzunio który mi się podoba i nie chcę tego ukrywać!!!
Tunika ciążowa o surowym kroju i wykończeniu - Ubrania ciążowe po pracy - odzież ciążowa - moda ciążowa - ubrania ciążowe - Funmum
NO SAME POWIEDZCIE -TO JEST TUNIKA CIĄŻOWA!!!! DLA KOGO!!!!
Może ja po prostu nie potrafię szukać ale nie przemawiają do mnie takie szmaty zakrywające to co w ciaży najpiękniejsze:no::no::no::no:

masz racje niektore ciuchy to worki na ziemniaki, szczegolnie sukienki, ja nie rozumie dlaczego nie moga zrobic takiej zeby tylko miejsce na brzuszek byl a reszta normalnie uszyta... szyja tylko takie poszerzane od biustu i trudno znalezc cos ciekawego a takie ciuchy swoje kosztuja...

reklama
dzięki dziewczyny za odpowiedź na temat duphastonu, nadal mam taki wnerwiający ból w lewym dole, nie wiem czemu ale ja to kojarz z tym lekiem, z resztą jestem od razu podatna na wszystkie
jak do jutra nie przejdzie to zadzwonię do mojego ginka,
a powiedzcie mi czy można brać już no-spę? i na jakie bóle bo kurcze sama nie wiem czy nie wziąć no-spy :( a oczywiście zapomniałam lekarza spytać :(
tak w ogóle to miałam być wcześniej ale siedzę i beczę bez powodu, jakaś deprecha mnie dopadła bez powodu

Do góry