reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści od cieżarówek

cati kobitko lada moment i ty u tulisz i wy calujesz : ja zyje i mam sie dobrze spelniam sie w roli mamusi i jestm mi z tym prze cudownie kocham synusia nad zycie :) jutro mamy szczepienie i juz mi go szkoda , dnie spedzamy na spacerach i zabawach

Dziewczynki suwaczki pomknely niesamowicie w szoku jestem...:szok: szczeka mi opadla
a_gala nie wszystkich slodycze tucza waha nie jest wazna ja juz zrzucilam to co przytylam a cialo i tak sie zmieni...

Załączniki

• IMG_0150.jpg
    IMG_0150.jpg
    31,9 KB · Wyświetleń: 38
  • IMG_0165.jpg
    IMG_0165.jpg
    35 KB · Wyświetleń: 41
  • IMG_0158.jpg
    IMG_0158.jpg
    36,1 KB · Wyświetleń: 41
  • IMG_0167.jpg
    IMG_0167.jpg
    26,5 KB · Wyświetleń: 41
reklama
ilonka26- no dokladnie jeszcze nie wiem.na wczesniejszej wizycie lekarz mowil ze w drugiej polowe sierpnia.Pewnie szczegółów dowiem sie na następniej wizycie.
jak coś masz mój nr telefonu, więc pisz :)

Aneczka_ab
gratulacje długiego synka :)

Mirellka
współczuję i zapalam światełko
[*]

cieszę się, że po wizytach ok

Tak piszecie o tej pępowinie okręconej i sama się teraz tym stresuje :/
u mnie na razie ok, ale źle mi się oddycha i boli mnie w klacie przez to, ze mała mocno uciska przeponę, mogę tylko chodzić albo leżeć :/

magnusik ani mi nie mow chyba nie oddam mojego synka zadnej synowej :-) swoja droga naprawde czas tak pedzi dopiero byl taki malusi mniamniusi a teraz juz charakterek pokazuje widze jak rosnie szybko ten czas mija :tak:

Rozpakuje sie was teraz mnostwo
karollcia piekny suwaczek juz tak malusi zostalo
ilonka myslimy pozytywnie naprawde tyle roznych orzypadkow i histori jest w kolo ze osiwiec mozna w moim otoczeniu wydarzyly sie trzy ale glowka do gory i do przodu choc wiem ze nerwy sa bo sama to samo mialam
klaczku17 tc leci pedzisz jak szalona

melduję, że nie jest tak źle z moją szyjką. Skraca się ale tragedii nie ma. Mam się oszczędzać, ale mogę w miarę normalnie żyć :) raczej nie spacerki a podjechać gdzieś do parku i posiedzieć na ławeczce. Mały rośnie jak szalony, waży już prawie 2 kg :)

Witajcie brzuchatki!

Kłaczku możesz na scanie sprawdzić czy dziecko ma kość nosową, jak ma - a ma - to można wykluczyć zespół Downa.
U mnie po testach papp-a wyszło właśnie podwyższone prawdopodobieństwo/ryzyko urodzenia dzidzi z zespołem downa, bo jak norma wynosiła ok 1:30 000, to w moim przypadku wyszło 1:200. Ale lekarz od razu mnie uspokoił że nie ma co sie martwić, bo on na usg właśnie sprawdził tą kość nosową. No i inne parametry były ok.

Jankesowa słodziutkiego masz syneczka. Ale już duży. A dopiero co czekaliśmy kiedy zeszce wyjsć z mamusinego brzuszka.

Ilonko a Ty się nie stresuj, bo nic to nie da...i tak wpływu na ruchy dzidzi nie masz, a dziecko pępowiną to się okręcić może kilka razy...najważniejsze żeby przy porodzie, a właściwie przed porodem na usg to sprawdzili.

Pozdrawiam Was wszystkie!

Ostatnia edycja:
Jankesowa - sliczny synus, nie dziwie sie, ze mamusia taka w nim zakochana ;-). Powodzenia na szczepieniu.
a_gala - nie stresuj sie waga, ja podobnie do Ciebie zawsze reagowalam na kazdy dodatkowy kilogram. Na Twoim etapie ciazy to 4 kg sa ok. Na pewno jeszcze przytyjesz ale w koncu dzidzia rosnie wiec inaczej sie nie da. Natomiast ja myslalm, ze najwiecej to utyje pod koniec a tymczasem jak juz pisalam od 30tc do tej pory przybyl mi tylko kilogram. Jem normalnie, sporo owocow i warzyw i moje mleczne koktajle ale to dlatego, ze mam na nie ochote a nie, ze sie specjalnie zmuszam. Poza tym codziennie cos malego slodkiego tez zjem. Ogolnie przytylam 10,5kg ale przestalam sie przejmowac bo wszystkie moje kolezanki pozrzucaly te kg w ciagu 2 miesiecy przy karmieniu piersia wiec licze, ze i mnie sie uda.
Karollcia - ja sie wcale nie dziwie, ze nie cieszysz sie teraz tak bardzo jak przy poprzedniej ciazy. Nadal jest w Tobie lek o Mala oraz wspomnienia zwiazane z nadchodzaca rocznica. Zobaczysz, ze cala radosc 'wybuchnie' jak zobaczysz Amelke po tej stronie brzuszka :tak:
Ilonka - staraj sie nie miec takich zlych mysli, nie stresuj Igusi niepotrzebnie. Wybralas juz ostatecznie lozeczko i wozek?
Magnusik - to dobrze, ze z szyjka w porzadku. Dbaj o siebie i oszczedzaj sie jak mozesz a bedzie dobrze :-)

Mysza, kosc nosowa to raczej ma, bo sie na srodku buzi biale swieci. Kosc nosowa jest tez brana pod uwage w diagnozowaniu zespolu Pateau i zespolu Edwardsa, czyli kolejnyh trisomii, ale tez test PAPPA jest tu brany pod uwage bo w jednych trisomiach poziom bialek osoczowych jest zawyzony a wolnej hcg niski, a w innych na odwyrt.
I tak mam wnerwa - test PAPPA wyjdzie mi pewnie do d... jak sobie dolicza wiek i wage i sie zacznie. A dokopalam sie dzis w karcie do wynikow scanu i sobie je dokladnie przeczytalam... Stoi wolami, ze NT niewykonalne w tej pozycji plodu. TO CZEGO Q... MAC KLAMIA?! Jak pytalam o cokolwiek operatorke, to twerdzila ze za wczesnie zeby sprawdzac, jak spytalam polozna o NT, powiedziala ze bylo juz za pozno. W ogole ten scan to jakas kpina. W sumie spradzono tylko wiek plodu, CRL i w podsumowaniu jest ze "prawidlowa ciaza wewnatrzmaciczna, mas dodatkowych nie stwierdzono, wyznaczona termin... anomaly scan" (nie bardzo to umiem po ludzku na nasz...) Ale smieszne... Mam wrazenie ze maja nas za debili... Polozna mowi ze morfologia ok, pytam o hemoglobine (po poronieniu tez powiedzieli ze ok, a byla ponizej 9), a ona mi na to ze to sa liczby ktore mi nic nie powiedza. :szok: No to grzecznie podalam jej normy laboratoryjne i spytalam raz jeszcze o moj wynik i od razu jak patrzy w swistek to hematokryt tez bo lubie miec mocno podwyzszony. Noz, kurza twarz, dziewuszka takoz sliczna co mloda i durna, moglabym chyba byc jej matka.
Wkurzenia c.d. Szukalam dzis ciazowych spodni - chce wysokie, nie takie pod brzuch, w dodatku mam kosmiczny rozmiar (znaczy sie na d... nie z tej ziemi) i chce jeansy. Zlazilam sklepy w centrum - zadnej odziezy ciazowej. Przeciez Dorothy Perkins ma linie maternity... Ale nie w tej dziurze. Po poludniu, wrociwszy na ostatnich nogach z Amelka, wytargalam chlopa wlasnego do Nexta i Asdy - j.w. Czy w tym miescie baby w ciaze nie zachodza?? No, sorry, w Evansie byl regalik z ciazowkami - rozmiar konczyl sie na 14. Pozostaje ebay...

reklama
Klaczek - co do spodni ciazowych to moze sprobuj w Next ale przez strone internetowa zamowic, tam maja wiecej rozmiarow. Ja tu musialam zrobic to samo bo znowu wszystkie rozmiary byly za duze w sklepie. Jak cos znajdziesz to mozna zamowic z dostawa do najblizszego sklepu, wtedy za przesylke sie nie placi i jak po przymierzeniu by Ci sie nie spodobaly to oddadza Ci od razu pieniadze. Tez uwazam, ze te spodnie z takim dlugim pasem sa lepsze, kupilam sobie jedne te krotkie, tylko z gumkami po bokach i malo nie spadly ze mnie w drodze do pracy:szok:, normalnie nie wiedzialam jak je trzymac, strasznie sie wkurzylam, ze wyrzucilam pieniadze w bloto :wściekła/y:

Do góry