Mysza, kosc nosowa to raczej ma, bo sie na srodku buzi biale swieci. Kosc nosowa jest tez brana pod uwage w diagnozowaniu zespolu Pateau i zespolu Edwardsa, czyli kolejnyh trisomii, ale tez test PAPPA jest tu brany pod uwage bo w jednych trisomiach poziom bialek osoczowych jest zawyzony a wolnej hcg niski, a w innych na odwyrt.
I tak mam wnerwa - test PAPPA wyjdzie mi pewnie do d... jak sobie dolicza wiek i wage i sie zacznie. A dokopalam sie dzis w karcie do wynikow scanu i sobie je dokladnie przeczytalam... Stoi wolami, ze NT niewykonalne w tej pozycji plodu. TO CZEGO Q... MAC KLAMIA?! Jak pytalam o cokolwiek operatorke, to twerdzila ze za wczesnie zeby sprawdzac, jak spytalam polozna o NT, powiedziala ze bylo juz za pozno. W ogole ten scan to jakas kpina. W sumie spradzono tylko wiek plodu, CRL i w podsumowaniu jest ze "prawidlowa ciaza wewnatrzmaciczna, mas dodatkowych nie stwierdzono, wyznaczona termin... anomaly scan" (nie bardzo to umiem po ludzku na nasz...) Ale smieszne... Mam wrazenie ze maja nas za debili... Polozna mowi ze morfologia ok, pytam o hemoglobine (po poronieniu tez powiedzieli ze ok, a byla ponizej 9), a ona mi na to ze to sa liczby ktore mi nic nie powiedza.
No to grzecznie podalam jej normy laboratoryjne i spytalam raz jeszcze o moj wynik i od razu jak patrzy w swistek to hematokryt tez bo lubie miec mocno podwyzszony. Noz, kurza twarz, dziewuszka takoz sliczna co mloda i durna, moglabym chyba byc jej matka.
Wkurzenia c.d. Szukalam dzis ciazowych spodni - chce wysokie, nie takie pod brzuch, w dodatku mam kosmiczny rozmiar (znaczy sie na d... nie z tej ziemi) i chce jeansy. Zlazilam sklepy w centrum - zadnej odziezy ciazowej. Przeciez Dorothy Perkins ma linie maternity... Ale nie w tej dziurze. Po poludniu, wrociwszy na ostatnich nogach z Amelka, wytargalam chlopa wlasnego do Nexta i Asdy - j.w. Czy w tym miescie baby w ciaze nie zachodza?? No, sorry, w Evansie byl regalik z ciazowkami - rozmiar konczyl sie na 14. Pozostaje ebay...