reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści od cieżarówek

Witam

Decyzja o karmieniu piersią czy butelką to indywidualna sprawa każdej matki i nikt nie powinien tego krytykować. Ja chciałam karmić piersią, ale nigdy nie zamierzałam długo.

Jankesowa Gracjanek to się urodził duży, w porównaniu do mojego Kuby. Teraz mój brzdąc waży koło 6,5kg a urodził się 3030, czyli już podwójnie waży a ma 3 miesiące i mam nadzieję, że powoli przystopuje z przyrostem, bo w przy 10 miesiącach będzie ważył 10 kg. Chociaż synek mojej koleżanki starszy o 3 tygodnie od Kuby (ale urodził się z wagą 4500) ważył jeszcze w kwietniu 8kg i nosił rozmiar 74 a też tylko karmiony piersią. Mój je średnio co 2h, czasem rzadziej ale czasem i częściej, szczególnie jak jest ciepło to mu się pic chce a zapomniał jak się pije z butelki, więc warto jest od początku podawać dziecku chociaż wodę do picia tak jak pisała Lili.

Dziewczyny a tak w ogóle to chyba mylicie usg połówkowe z prenatalnym. Połówkowe to zwykłe usg tylko dłuższe, bo lekarz wtedy z reguły bada dokładniej wszystkie narządy, mierzy. Prenatalne to najpierw jest koło 13 tygodnia na przezierność karkową a potem to już są inwazyjne.

Ilonka to dużo sobie liczą za połówkowe chyba, że robisz 3d/4d

Mi się śniło, że byłam w ciąży i miałam się właśnie na usg umówić. Ostatnio mi się śniło, że urodziłam bliźniaki. Mam nadzieję, że to nie sny prorocze, bo nie spieszy mi się do kolejnego dzieciątka jeszcze, Kubuś wystarczy mi w zupełności na razie. Ale sobie wspominam miło czas w ciąży, chociaż wtedy już marudziłam i nie mogłam doczekać się porodu.

reklama
cześć dziewczynki, chcialam się przywitać :tak:
też uważam, że karmienie to indywidualna sprawa i matki i dziecka, trudno się tu mądrować. Ja chcialabym karmić piersią, ale same wiecie, że różnie to bywa, w każdym razie na pierś się nastawiamy :tak:;-) i caly czas nie mam jeszcze spakowanej torby :zawstydzona/y: tylko sobie szykuję rzeczy i odkladam do ... wanienki kąpielowej :zawstydzona/y::tak::-D będę jechać do szpitala z wanienką :-D;-)

karollcia sprawa karmienia jest indywidualna, więc dlaczego ktoś ma negować twoje postępowanie, wg mnie wszystkie chwyty dozwolone byle dzidziuś był najedzony :)

Gosiu no ja zapisałam się na połówkowe 3d/4d, na którym lekarz dokładnie spr. wszystkie narządy i wymiary malców, sprawa zobaczenia Igi w 3d jest w sumie poboczna, bo dla mnie nie trzeba prześwietlać aż tak maleństwa :) A drogie jest,bo prywatnie niestety, z resztą 3d tyle kosztuje

a tak w ogóle to dziś kończymy już 16tc :) a waga leci do góry w zastraszającym tempie, nawet nie pytajcie ile mi przybyło, normalnie jem, brzuszek jest niewielki, jedynie co cycki są mega duże więc skąd ta waga??

Agniesia82- no kochana chciałabym zobaczyc te miny jak wjezdzasz na dodzial z wanienka haha :)no juz czas przepakowac to do torby.
ilonka-nie przejmuj sie waga najwazniesjsze ze z Igą wszystko ok,Potem zrzucisz.
no ja mam gina z dobrym usg ale na 3d ide dla siebie.Mam takie lasne zdjecia Tymka z brzucha.pamiętam jak szlam na porodówke to sie smialam ze mam zdjecia i nikt mi dziecka nie podmieni.

no niby wagą się nie przejmuję, ale zawsze jakiś schiz jest :) na szczęście ciśnienie mam ok, więc nadciśnieniowe to nie jest to chyba tak ma być :) no może moja pannica przybiera i rośnie szybciej niż się wydaje :) z resztą wg usg cały czas jest tydzień starsza :)

a jeśli mogę spytać, ile wy do tej pory przybrałyście na wadze??

ilonka- ja przybralam na wadze 4 kg.moja panna jest 2 tygodnie starsza wg usg ale lekarz mówi ze to dobrze bo ja i tak bede wczesniej rodzic wiec ona wagowo i rozwinieta bedzie dobrze.oby tak dalej.

ilonka- ja przybralam na wadze 4 kg.moja panna jest 2 tygodnie starsza wg usg ale lekarz mówi ze to dobrze bo ja i tak bede wczesniej rodzic wiec ona wagowo i rozwinieta bedzie dobrze.oby tak dalej.

no ja około 5,5 mam już na plusie, no nic widać taka moja uroda :zawstydzona/y:ale wmawiam sobie, że ponoć przy pierwszym dziecku się tyje więcej :-) no a poza tym mój mąż miał wagę urodzeniową 4400 gramów, więc może mała ma po nim :-D
ale sobie wmawiam :-)

ilonka- najwazniejsze ze mala zdrowa reszta nie wazna:)
ja przy pierwszej ciazy wazylam 11 kg wiecej przy drugiej podobnie a ciekawe ile teraz przybiore.wiesz kazda ciaza jest inna.kazda kobieta tyje inaczej.

reklama
moja waga jak na razie stoi w miejscu, mam tyle kg samo co przed ciążą, a specjalnie niczego sobie nie odmawiam. tylko u mnie to dopiero blady początek....

Do góry