reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wielkość zarodka a tydzień ciąży

Kirusia

Zaciekawiona BB
Miasto
Swarzędz, Cieszyn
Witajcie Dziewczyny!
Mam takie pytanie, na przełomie 7 i 8 tc byłam u ginekologa, w końcu zobaczyłam na usg swoją malutką fasolkę. I oczywiście lekarz bardzo mnie zestresował, bo na razie ma 10 mm i powiedział, że jest bardzo mały. Czy to naprawdę ma mnie martwić? Bo wydaje mi się, że nie ma reguły i chyba każda ciąża jest inna. Pomóżcie, poratujcie:-(

reklama
Moja też w 8 tyg była mniejsza o tydzień niż być powinna ,a w 6-7tyg lekarz podejrzewał nawet pusty pęcherzyk bo nie widział zarodka z kolei przy pierwszym dziecku zarodek było już widać w 5tc...Nie ma więc reguły ..

Na samym początku ciąży rozmiar zarodka jest bardzo ważny. dopiero po 25 tygodniu można powiedzieć że każda ciąża jest inna i dzidziuś jest mały lub duży bo taka jego uroda. Ale na tak wczesnym etapie rozmiar świadczy o tym czy się dobrze rozwija. Ale nie martw się może po prostu owulacja Ci się przesunęła i ciąża jest młodsza niż wynika z Twoich obliczeń. Bo w 6 tygodniu statystyczny zarodek ma właśnie ok 1 cm, a w 8 ( Różnica tylko 2 tygodnie!) już 2,5 cm :) Więc głowa do góry, pewnie tylko przewidywalny termin porodu się przesunie tydzień, dwa:)

w przypadku oby moich ciaz zarodeczek był mniejszy niż wynikało to z tygodnia ciąży, dziś mam dwóch zdrowych synow:)

Dziękuję Dziewczyny! To pewnie kwestia mojej owulacji. Wg ostatniej miesiączki jest 8 tc ale owulacja była gdzieś pewnie z tydzień do dwóch później. Dziękuję bardzo. Buziaki

Przepraszam, że tak się wproszę ale żeby Cię uspokoic mogę Ci powiedziec jaka była sytuacja u mnie.
Na pierwszej wizycie mój ginekolog wg terminu ostatniej miesiączki obliczył, że powinnam byc w 7 tyg i 4 dniu a na USG wykazało, że wielkośc wskazuje na 4tc. Wystraszona zostałam zaproszona do jego prywatnego gabinetu na dokładniejsze USG na którym wyszło to samo, czyli dzidziuś maleńki,ale było słychac bijące serduszko. Teraz byłam ostatnio u lekarza 17 września i wielkością dobiliśmy 11tc a powinien byc 12tc czyi różnica znacznie się wyrównuje :)

Nie martw się głowa do góry!

Asiaa90 dziękuję bardzo za pomoc. Kochana jesteś:):*
Jutro idę na prywatną wizytę do podobno bardzo dobrej Pani ginekolog z Poznania, zobaczymy co ona zobaczy. Ja to taka mała panikara jestem, bo zaczęłam się nakręcać, że to pewnie ja się przyczyniłam do wielkości mojej fasolki, bo wegetarianka albo złe odżywianie się. Zwłaszcza, że męczą mnie mdłości od samego rana do późnego wieczora. Nawet czasem budząc się w nocy czuję mdłości.. No ale już jutro zobaczę moją fasolindę kochaną:) dam wam znać co i jak:);-)

Kirusia -Koniecznie daj zna jak sie ma Twoja fasoleczka:) i Nie nakręcaj się (choc wiem, że łatwo mówic).
Mój lekarz mnie uspokajał, że nic się nie dzieje ważne żeby się dobrze rozwijało teraz:) Na pewno nadrobi to opóźnienie i odetchniesz z ulgą. Ja do lekarza ide w poniedziałek i już jestem ciekawa jak tam moja fasolka:))

;-)

reklama
Asiaa90 - byłam wczoraj u super pani ginekolog. Opinie o niej na stronach internetowych nie są w ogóle przesadzone. Była, jest rewelacyjna. Zbadała mi ciśnienie, założyła kartę ciąży, zważyła, zbadała piersi, zainteresowała się moim samopoczuciem:tak: Więc stwierdziła, że wg ostatniej miesiączki jestem w 9 tygodniu i 1 dniu ciąży, wg natomiast badania usg mam 8 tydzień i 6 dzień więc tylko dwa dni różnicy i termin mam na 9 maja 2013:):tak: Fasolka jest cudowna, piękna, kochana, ma 22 mm i już widziałam główkę, ciałko do pupci i pani dr powiedziała, że są zaczątki kończyn:) I widziałam jak bije serduszko, robiło ładnie bum bum:happy2::happy2::happy2::happy2:
Jestem mega szczęsliwa i zakochana w swoim małym cukiereczku:) I na 31 października mam badania prenatalne. Jedynie muszę udać się na konsultację endokrynologiczną, bo być może mam nadczynność tarczycy...zobaczymy. Dostałam skierowanie na multum badan, ale ważne że maleństwo rośnie:))))
Trzymam kciuki Asiuuu90:) daj znać co u Ciebie na wizycie, jak było:))) Trzymam kciuki, buziaki:blink:

Do góry