reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wiarygodność testu ciążowego

Wtaj Ainhoa, poduszeczki lepiej na początku nie dawać, żeby dzidzia się nie udusiła w razie przewrócenia, ale żeby było nieco wyżej położone to można klin albo segregator pod materac. Bezpieczniej jak się uleje, to spłynie a dziecko się nie udusi.
Natkusiu tak, chodzi mi o taki płyn, ale ja mam niebieski płyn do kąpieli bo u mnie nie ma rossmanna a siostra jak mi paczkę kompletowała to była w 2 czy 3 sklepach i nigdzie różowych nie było. Teraz widzę, że w gazetce obniżka na olejek rossmanna i chusteczki wilgotne. Ja mam różowe i niebieskie, na razie wykańczam te różowe, już ponad 2 opakowania poszły. No i do chusteczek kupiłam sobie chusteczki nivea z pudełkiem zamykanym i wyjęłam nivea a włożyłam babydream, to nie muszę się bawić z zalepianiem tylko klik, jednym palcem naciskam, otwieram i wyjmuję chusteczkę i od razu zamykam. Jak poszło Grzesiowi?????????
Karwiczki, wow, 19 stopni, u nas tyle to latem rzadko jest :sorry: ale Mama poszła właśnie z Piotrusiem na spacer a ja miałam kaczkę przyprawiać :zawstydzona/y: i tak u Was wylądowałam.
Agagu, co do pieska, to właśnie też prowadzę z Mamą rozmowy, że jak lekarz powie, że mój staruszek się już męczy, bo ma raka i już ponad 15 lat, to lepiej go uśpić, choć serce będzie bolało, ale lepiej niech zaśnie i zapamiętać go jak szalał do samego końca niż ma cierpieć :( A co do pieszczot, to my z Mężem też pieszczochy i teraz tak we trójkę się tulimy non stop. To nic złego być dużym dzieckiem. A co do Twego ataku płaczu, to czasem trzeba, lepiej się człowiekowi robi, lżej oddychać później.
Aneczka, mam nadzieję, że się na nas nie obraziłaś, my chciałyśmy Ci tylko doradzić. Ja na brak kasy też nie narzekam, ale wiem, że potrzeby maluszka na wyprawce się nie kończą i trzeba będzie teraz co 3 miesiące wyprawkę robić, dlatego dla mnie nie ma nic złego w używanych ubrankach, jak mieszkałam w PL i z kasą było krucho to sama się tam często ubierałam, jeden sweterek mam do dziś bo go uwielbiam :) A co do ubranek TESCO'wych to jeśli są takiej samej jakości jak te tu, to są bardzo fajne, wygodne i do zakładania i dziecku.
Piotruś i ja.jpg mam tu całe 20 dni :-) (mama trochę więcej)

reklama
to fajnie przyprawiasz ta kaczke Galwaygirl!!:-D:-D:-D
Sliczne zdjecie,synek bardzo juz podrosl :)))

ja tez zabiore sie za obiad,dzis filety z kurczaka,ziemniaki i surowka z kapusty,meza juz uprzedzilam,ze dzis makaronu nie bedzie :-p

Ainhoa tu znalazlam jeszcze jedna wypowiedz na temat poduszki
Na pytania rodziców odpowiada prof. dr n. med. Ewa Helwich.

1. Czy noworodkowi potrzebna jest poduszka
Rodzice zwykle kupują gotowe komplety pościeli do łóżeczka dziecka. W komplecie jest więc także poduszka. Nawet gdyby była najcieńsza i bardzo płaska na razie nie będzie noworodkowi potrzebna. Jej używanie jest niewskazane. Dla bezpieczeństwa maluszka nie zaleca się też obkładania go poduszkami z boku. Na pewno nie skazujemy w ten sposób noworodka na niewygodę, ale zapewniamy mu bezpieczeństwo. Jeśli maluszek ulewa albo z innego powodu trzeba układać go w takiej pozycji, w której główka znajduje się wyżej w stosunku do reszty ciała, można podłożyć poduszkę pod materac albo nogi łóżeczka (pod wezgłowiem) ustawić np. na grubych książkach. Gdy dziecko skończy pięć miesięcy, może spać na płaskiej poduszce. Dlaczego dopiero w tym wieku? Wcześniej istniało ryzyko, że przewróci się na brzuszek i wtulając nosek w poduszkę może się udusić. Pięciomiesięczne dziecko zwykle już samo umie przewrócić się z brzuszka na plecy. " prof. dr n. med. Ewa Helwich
Krajowy konsultant w dziedzinie neonatologii. W 1997 roku w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie stworzyła Klinikę Neonatologii i Intensywnej Terapii Noworodka, którą do dzisiaj kieruje. Zajmuje się głównie bardzo małymi wcześniakami i dziećmi z wadami rozwojowymi. kolejny powód dla którego poduszki jednak nie warto od razu podawać dziecku

Witam Dziewczynki ;))))

Aniu mam nadzieje ze się nie rozzłosciłaś o tą wyprawkę na mnie nie chciałam Cie urazić i nawet powiem ci ze zupełnie Cie rozumie ;)))) Mnie osobiście nie stać na to żeby kupic wszystko nowe ;P wiadomo niektórzy mają więcej kasy inni mniej ale też chce zapewnić mojemu Kacperkowi wszystko co mu potrzeba no i niestety musze oszczędzać ;((:)-( bo tak jak Galway mówi na jednej wyprawce się nie skończy ;)))
Dlatego Aneczko przeprasam jeśli Cię uraziłam :*:*:*

Galway ja uwielbiam jak mój Arek tak przyjdzie i sie zaczyna wtulać we mnie albo mi mówi " pomiziaj mnie " hehe czasami zapominam ile on ma lat jest naprawde jak dziecko i domaga się uwagi nawet w podobny sposób ;))))

Hmm Ania chyba się nie obraziłaś? :sorry:

Gwalaygirl jejq jakiego Ty masz kochanego tego Piotrusia :-) normalnie słodycz! :* Co do babyDream to dobrze wiedzieć, że jest ona dobra bo znam tą firmę ale nie wpadłabym na to żeby kupić dziecku ;-) Mój Grzegorz już jest po rozmowię i musimy czekać do końca przyszłego tygodnia :-) oby się udało..

Karwiczki pogodę macie cudną.. U nas niestety słońca nie ma :-( na dzisiaj nastawiałam się na pranie ciuszków ale przy takiej pogodzie to nie ma sensu :confused2:

A co do poduszki to my kupujemy poduszkę klin dla dziecka w ramach bezpieczeństwa.. Rozmawiałam z położną i jest to bardzo dobra sprawa :-) (wersja tańsza: podłożyć pod łóżeczko książki)

Witajcie :)

Oczywiście, że się nie obraziłam, ale głupio mi się zrobiło i to bardzo. I przykro. Możecie zgonić na hormony;)Ale już nie będę w to wnikać. To indywidualna sprawa każdego kto co kupuje, za ile, kiedy ITD ITP. Niestety nie trafiłam jeszcze na fajne używane ciuszki..jedynie od koleżanki dostalam trochę to są jak nowe, bo dzidzia wiadomo krótko je nosiła.
Co do zapeszania to kompletnie się z tym nie zgadzam:) Bo jak ODPUKAĆ ma się coś stać to może zarówno w 6 m-cu jak i w 9 m-c więc nie ma tu pojęcia jak "zapeszanie". Ale niektórzy wierzą w te różne przesądy i też to rozumiem:)
Ja poduszki ani kołdry na początku nie będę używała. Tylko śpiworek i poduszkę KLIN zamiast książek. Ale moja siostra podłozyla starą szkołą książki pod materac i też jest zadowolona:)
Natkusiu jak poszło mężowi?
Galwaygirl , ale Piotruś CUDNY !! Śliczny:) A mamusia jak ta lala:)

Ania Nie denerwuj się mój Ty Pyszczolku :* każdy przecież robi jak chcę.. Już się nie gniewaj ;-)

Napisałam wcześniej: rozmowa poszła ok ale teraz musimy czekać na telefon do końca przyszłego tygodnia :tak: mam nadzieję, że się udało :-)

A ja śmigam z mężem na spacer :-):-) kurcze jak dawno nie byłam i cieszę się jak dziecko ;-)

Natkusiu będę mocniutko trzymała kciuki !!! NA Pewno WAM SIĘ UDA!!

Tak ładnie do mnie napisałaś PYSZCZOLKU, ze na pewno się nie pogniewam DZIUBOLKU :-D zresztą ja się nie obrażam tak szybko hihi :)
Ja zamówiłam u tego taniego sprzedawcy z allegro co galway poleciła i inne laski z lipcówek i dziś już paczka doszło. Jakieś gaciory poporodowe ( OKROPNE) podkłady poporodowe, wkładki laktacyjne narazie jedną paczkę, gaziki jałowe, gaziki nasączone spirytem do kikutka, płatki DZIDZIUŚ Celanic i jedną paczke pampków tych najmniejszych :) Aha i tą maść Ziajki , którą GALWAY poleciła i będę od połowy Kwietnia smarowała brodawki.

Dzięki dziewczyny za odpowiedź, bo głównie chodziło mi o to, że poduszka jest w komplecie pościeli, a widziałam już noworodki bez poduszki i datego się pytam. Zastanawiam się czy przez pierwsze dwa tygodnie mogę przykrywać noworodka kocem lub kłaść małą w rożku (urodzę w polowie sierpnia)?? Myślałam może, żeby pościel kupić później, po porodzie...

Aneczko Kochanie nie bądź nie mądra ;)))) Czemu głupio?? Ja tylko napisałam że mnie na takie wydatki nie stać gdyby jednak było odwrotnio to byście mi powiediały że jestem głupia bo napewno bym nie oszczędzała no ale niestety cieszę sie z tego co mam jakbym miała więcej to tez bym się cieszyła

I DODAM JESZCZE ZE NIE WAŻNE ILE SIĘ WYDA NA 1 CZY 10 WYPRAWKĘ DLA DZIECKA 1 000ZŁ CZY 10 000ZŁ BO TO NIE ŚWIADCZY O TYM ŻE MNIEJ KOCHAMY WŁASNE DZIECKO WIADOMO ŻE KAŻDA Z NAS JUZ BY ODDAŁA ŻYCIE ZA CZŁOWIECZKA KTÓREGO NOSI POD SERCEM I NIE WIADCZY O TYM GRUBOŚĆ PORTFELA :-):-):-):-):-):-):-):-)

chyba się ze mną wzsystkie zgodzicie prawda??

Galway jestescie Pięknii jak z obrazka !!!!!! Piotrus już baaardzo urosł

Aneczko Twoja Emilcia będzie miała do wybowu kawalerów od groma ;))))))

Mam juz z Karwiczki 30 tydzień Gratuluje !!!!! i za 2 tygodnie początek 8 miesiąca ;))))))

Natkusiu i Aniu co do was to hmm ... Boze Kochany pamiętam jak sie starałyscie !!!!!! a teraz 25 tydzień :-):-):-):-):-):-)

reklama
masz Agagu racje :) :-):-):-):-):-)
a co do 8 miesiaca to ja go rozpoczne za 3 dni :-)24 marca bede miala pelny 7 miesiac a 25 zacznie sie 8 :-):-):-) znowusz moja lekarka dzieli ciaze na 10 miesiecy czyli po 4 tygodnie jeden,to wedlug niej w 8 jestem juz od 2 tygodni,tak samo liczyl tez moj poprzedni lekarz,ale ja tak nie licze,ja dziele ciaze na pelne 9 miesiecy,tak jak sa w kalendarzu :))
a tak na marginesie to leci nam teraz 31 tydzien,30 mamy juz za soba :)))

A ja dzis zaszalalam i kupilam sobie szampana bezalkoholowego i popijam sobie w samotnosci :-)

Ostatnia edycja:
Do góry