reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wiarygodność testu ciążowego

Cześć Anula :*

Ja już 2gi dzień bez energii i bez humoru.. Ciągle bym spała :sorry2:
a czemu Zus robi Ci problemy? Ja też nie mam L4 i jedziemy na jednej pensji z tym, że my nie wydajemy na wynajęcie mieszkania teraz więc nie odczuwamy tak tego bo jedna pensja szła właśnie na wynajęcie.. Może masz taki czas, przejdzie :*

reklama
Natkusia, no aż tak rzadko to chyba nie jestem, ostatnio widzę znaczną poprawę ;) ale powiem, że nie wiem jak to robią dziewczyny na głównym forum lutówek, zwłaszcza że niektóre mają po 2/3 dzieci a mają czas na kilka postów dziennie. Ja szczerze to wolę też trochę czasu sobie poświęcić, no i z Mężem po pracy posiedzieć, pozachwycać się naszym Skarbkiem, obiad ugotować, itp. Pisałaś, że będziesz prała po 2 razy, ale te ubranka co kupiłaś używane, to pierz tylko raz, one już z chemii wypłukane są. Czytałam gdzieś artykuł, że właśnie zdrowiej dziecku w ciucholandzie kupić ubranka, bo właśnie już są sprane z toksyn :)
Agagu, strasznie mi przykro, smutno się czyta, że nie masz rodziców, a teraz jeszcze wujek nie domaga, no a co do pieska, to też przykra sprawa. Uśpić musiał ze starości, czy chorował? Mój pupil z PL też ma już swoje dni policzone i jak się z nim żegnam wracając do IE to zalewam się łzami, że pewnie jak przyjadę kolejny raz to już go nie będzie :( Wiem że ciężko, ale musisz być silna, Kacperek odczuwa wszystkie negatywne emocje więc postaraj się wykrzesać z siebie siły do radości dla Niego :*
Karwiczki, ale okropna historia z Twoim byłym sąsiadem, chyba bym go zatłukła własnymi rękami, jak ktoś może potraktować żywą istotę, tym bardziej że sam miał suczkę :( Co do wyprawki to się nie przejmuj, na początku dzidzi nie trzeba za wiele 5 kompletów ciuszków i dużo pampersów, waciki do przemywania buzi, chusteczki wilgotne (różowe Babydream), kilka pieluszek tetrowych i flanelowych, wanienka, no i łóżeczko z materacykiem i na to prześcieradło frote i kocyk lub rożek lub ew. Koszyk Mojżesza, Piotruś jeszcze w swoim łóżeczku nie spał ani razu, śpi w koszyku (znajomi nam pożyczyli) i w rożku, stawiam go koło naszego łóżka i w nocy nie muszę wstawać by Go wziąć do karmienia a w dzień zabieram kosz do salonu i tu sobie śpi. Rogal do karmienia już masz.
Jeśli chodzi o kosmetyki to też za wiele nie kupujcie, bo na początku to najlepiej dziecka nie smarować niczym do póki skóra nie domaga się tego. Ja jeszcze nie używałam żadnej oliwki, kremu, itp. Do pupy używamy wazeliny, jak widzę że mocniej zaczerwieniona pupka to używam Alantanu plus a następnym razem znów wazelina. Do kąpieli kupiłam Oliatum ale używam też płynu do kąpieli z BabyDream Rossmanna, bo nie zawiera parabenów i jest wysoko w testach jakości kosmetyków dla niemowląt. Używam na zmianę, by się do jednego nie przyzwyczaił, na razie na nie nie ma uczulenia. Dużo dziewczyn pisze, że kosmetyki Johnsona uczulają, u nas na forum jedna dziewczyna po farmacji jest i właśnie ze składu chemicznego polecała HIPP'a, BabyDream, Bubchen.
Tuniu a ile razy potwierdzali Ci płeć wcześniej? Macie jakieś imię dla dziewczynki? Ale numer, taka niepewność na samej końcówce. Jak chcesz przyspieszyć poród, to ja stosowałam:
Bieganie i zbieganie ze schodów tyle razy ile liter w imieniu PIOTRUŚ ;)
Piłam na koniec 2-3 herbatki z liści malin zrobione z 2 torebek,
W niedzielę i poniedziałek jadłam CURRY (ostre ponoć przyspiesza poród) a we wtorek mocno popieprzyłam rosół. (W środę pojechałam na porodówkę)
We wtorek wieczorem wypiłam też 20ml olejku rycynowego (jak nie wywoła porodu to przeczyści, a dzięki temu nie miałam wpadki w trakcie parcia przy porodzie, no i może przyspieszyło poród)
Dziewczynki, nie smutajcie, co to za brak humorku, wiosna powoli nadchodzi, dziś w zasadzie oficjalnie do Was przyszła. Proszę się szybko rozchmurzyć!!!
Aneczka, na pewno dacie radę, dziecko w pierwszej kolejności potrzebuje dużo miłości a reszta jest dla niego mniej ważna, ubranek nie musisz kupować wszystkich nowych, używane są równie dobre, mięciutkie i można kupić prawie nieużywane, bo te pierwsze rozmiary szybko stają się niepotrzebne zanim dziecko zdąży je zniszczyć, a takie rzeczy jak mata edukacyjna czy karuzelka może poczekać po porodzie, bo może goście Ci takie rzeczy przyniosą. Na początku i tak tego się nie używa.
Pozdrawiam i wysyłam pozytywne fluidy

Galwaygirl No dobra.. teraz jesteś częściej ;-) chodziło mi o to, że jednak już tak przesiadywać na forum nie będziemy, będą inne zajęcia itd :-) Aaa Piotruś dzisiaj skończył 3 tyg! Ucałuj go :* a gdzie są zdjęcia ja się pytam? Wrzuć jakieś :tak: Co do ubranek to mam dużo od koleżanek a one były w piwnicy i tak troszkę zakurzone (wiadomo) a te z allegro znowu niefajnie pachną tzn lumpeksem.. Ja mam zamiar wszystko teraz przeprać naszym płynem persil a w maju prać już w dzidziusiu (zaopatrzyłam się już :-)) bo jak ruszę dopiero w maju to fizycznie nie wyrobię się.. Mam tych ciuszków chyba na 6-7 porządnych prań..

A jak w ogóle się czujesz? Mnie ostatnio obleciał strach jeżeli chodzi o połóg.. Porodu się nie boję w ogóle ale sam połóg mnie przeraża :sorry2: i boje się, że nie będę miała sił opiekować się Małym..

Ja mam dobry humor tylko jakoś tak brak energii i nic mi się nie chcę :-p

Aniu Gawalygirl ma rację.. Jak patrze ile Ty rzeczy kupujesz to masakra.. Takie rzeczy jak leżaczek, karuzela, mata nie jest potrzebne dla takiego Malucha, to się przydaje troszkę później a nie na początku.. Widziałam dzisiaj, że zastanawiasz się nad łóżeczkiem turystycznym i ja się chciałam spytać po co teraz? Jak dziecko się urodzi, dostaniesz bacikowe i z ubezpieczenia i będziecie mięli przypływ gotówki. Za dużo rzeczy byś chciała naraz mieć. Przystopuj troszkę :-)

Galwaygirl pisałaś o płynie do kąpieli BabyDream to chodzi Ci o ten: http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=30180? :-)

Ostatnia edycja:
Witam moje Ślicznotki ;)))
Po pierwsze to prosze się rozchmurzyć !!!! Aneczka Natkusia !!!!
Ja mam dobry humor w nocy dostałam małej histerii a to wszystko przez ostatnie wydarzenia ( Wujek i piesek ) nakumulowało się we mnie no i wybuchłam w środku nocy !!! Dziewczyny tak się zanosiłam że masakra mój Arek się troche wystraszył ale przytuli mnie troche pokołysał pogłaskał i szybko mi przeszło on na mnie tak działa że ja sie zaraz uspokajam. Potem Kacperek zaczoł się wiercić rozciągać i kopać tak że aż tatuś został opkopany i nie mógł zasnąć razem ze mną ale juz nie jestem smutna i humor mam niezły ;)))).

Galway pieska było trzeba uśpić bo już był stary i baaardzo chorował tylko się męczył nie potrzebnie nie byłam za tym ale nie dało sie już nic zrobić.
Kochana jesli chodzi o Twoje rady dotyczące kosmetyków dla dzidziusia to są one dla mnie baardzo cenne i na pewno z nich skorzystam jeszcze troche rzeczy zostało mi do kupienia ale są to rzeczy z którymi można poczekać ;))))

Aneczko co do Twojej wyprawki to powiem Ci że naprawde dużo postanowiłaś wydać ja bym się na to nie zdecydowała tymbardziej że nawet mnie na to nie stać jako sprzedawce butów oczywiście nie jestem sama bo jest mój Arek i brat mi pomaga ale mimio wszystko i uważam ze Natkusia i Galway mają rację;):*:*:*

Ja z Wyprawki mam prawie wszystko
wózek 3w1
Łóżeczko, materacyk, 2komplety pościeli i poszewki, kocyki 2 sztuki, 2 rożki, wanienke, materacyk do kąpieli i całą mase ubranek od 0 do 12 miesiecy na wszystko wydałam około 2 000zł i większość jest używana ale w bardzo dobrym stanie !!!!

Galway kochana dzięki , że oNas pamiętasz i piszesz;) Dołączam się do Natkusi i też chce zdjęcia Piotrusia!!

Dziewczyny, ale ja nie narzekam na brak pieniążków na wyprawkę bo na to już dawno jest odłożone i nie będę na dziecko żałować bo było już dawno planowane i są na to fundusze. Po prostu Zus nie chce dać mi zasiłku bo za krótko pracowałam a to była moja pierwsza umowa o pracę, bardzo mnie to stresuje, całe to czekanie na ich decyzje...wiem, że damy sobie radę, ale po prostu mam jakieś takie myśli ostatnio. Mieszkanie mamy swoje więc płacimy 500 zł czynszu , wynajem nam odchodzi.
Co do wyprawki to przecież pisałam, że łóżeczko turystyczne kupujemy dopiero we wrześniu jak będziemy wyjeżdżać a z leżaczka zrezygnowaliśmy. pRzecież ja tylko sobie oglądam i myślę co będzie bardziej potrzebne a co mniej. Mate edukacyjną chcemy kupić, ale to jeszcze zobaczymy czy po porodzie czy przed. Na "coś od kogoś" nie mamy co liczyć:)
co do ubranek to mamy ich naprawdę nie wiele:) Na 56 dosłownie 4 pajace i bodziaki a na 62 już więcej bo za 10 zł za sztukę w tesco kupiliśmy to nie ma tragedii. Niestety do ciuszków z lumpków się nie przekonam...byłam wczoraj w kilku i masakra w jakim są stanie a stać mnie na nowe za 10 zł np. sztuka.
My mamy łóżeczko, materacyk, jedną pościel, dwa okrycia kąpielowe,przewijak, jeden kocyk, jedną butelkę (laktator dokupię w miarę potrzeby) smoczek i takie pierdołki jak nożyczki, termometr. Z chemii kupuje jak Galway Oilatum i Baby Dream i nic poza tym bo też nie jestem za dużą ingerenją..do pupy i sutków bepanthen. No i jakieś dwie paczki pampków i dla mnie do porodu majtochy poprodowe, biały jeleń do podmywania, maść do brodawek, podpaski i podkłady, koszule do karmienia i biustonosze na początku jakieś zwykłe jeden czy dwa a później zobaczę jaki bedę miała biust to dokupie ładniejsze. To chyba nie jest wygórowana wyprawka co? hehe :) Wózek kupujemy 2w1 plus fotelik i to koszt 2000 zł jest z zamiarem na drugiego dzidziusia. Też chciałam tak jak Wy kupić to do słuchania serduszka, ale cena za wysoka bo za to np. wiem, że mam już ciuszki. Tak samo gdybym miała to bym kupiła matę angelcare , ale dzidzia będzie przy mojej głowie spała więc odpuszczam bo to po prostu za drogo, chyba że używaną.

dzieki Galwaygirl za napisanie o najwazniejszych rzeczach,bo jak wiesz,oprocz rogala,wozka i paru ciuszkow nie mamy jeszcze kompletnie nic,ale do polowy kwietnia powinno wszystko w pokoju stac:-) szkoda,ze Tobie nie mogl nikt tak dobrze doradzic tak jak Ty doradzasz nam,dziekuje.

a Wy juz przestance o tych wyprawkach:-p ja nie mam prawie nic :happy2: ale ja i maz zawsze wszystko na ostatnia chwile robimy :-D

Aneczko Twojego dola da sie wytlumaczyc,poprostu niedlugo otworzy sie etap w naszym zyciu,ktory bedzie dla nas calkiem nowy,bedziemy szczegolnie my mamy odpowiedzialne za zycie bezbronnego dziecka i gdzies tam w glowie czai sie lek czy podolamy nowym wyzwaniom,zobaczysz,ze wszystko bedzie szlo pomyslnie,a problemy ktore opisujesz na pewno niedlugo sie rozwiaza i znow zaswieci slonce :-)glowa do gory :tak:

Agagu ja tez ogladam porodowke,to co Ty ostatnio ogladalas to byla powtorka,dzis kolejny 2 odcinek o 21.30,nie zapomnij!!!Ja tez bede ogladala bo mam i tu polskie programy :))) i znow sie bede wyc jak bobr ze wzruszenia!!!!!!!

Aniu ale to nie chodzi, że my wszystkie żałujemy rzeczy na swoje dziecko! :eek: Po prostu dużo rzeczy jest przez pierwszy okres niepotrzebnych i ja osobiście nie będę sobie zawalała tym miejsca choć pieniążki też mam :-) żyjemy w takich czasach, że możesz szybko zaopatrzyć się w to co potrzebujesz więc problemu nie ma ;-) Ale każdy przeca robi jak chce :*

A ja wczoraj rozmawiałam z koleżanką, która ma termin na połowę sierpnia i ona jeszcze płci nie zna a już ma CAŁĄ wyprawkę! Wózek, łóżeczko, ubranka, kosmetyki dosłownie wszystko :szok: wyobraźcie sobie jaką miałam minę jak spytała czy my już wyprawkę mamy :-D

Dzisiaj mój Grzegorz na 8:30 pojechał na rozmowę kwalifikacyjną na kopalnie.. Nożesz ja się bardziej stresuję jak on :confused2:

Natkusiu to powiedz jej,ze my dopiero jakos miesiac przed porodem bedziemy mieli skompletowana wyprawke(mam nadzieje!):-D:-D:-D:-D

Tu dziewczyny przewspaniala pogoda i ma byc taka jak na razie przez nastepne 2 tygodnie!!!bezchmurne niebo,zero wiatru i przyjemne 18!!!!stopni juz teraz,po poludniu pewnie jeszcze cieplej bedzie :)))

Jak tam Wasze brzuszki kochane?

Pozdrowienia!!!

Natkusiu!!!Trzymam kciuki za Grzeska!!!!!!!!

Ja też będę kompletowała wyprawke miesiąc przed porodem, żeby nie zapeszać. Do teraz nie mam kompeltnie nic dla dziecka, dla siebie mam spodnie ciążowe, bo w żadne się już od 2 miesiący nie mieszcze (brzuszek ciążowy + brzuchol ciążowy) ;p
Co będę mogła to kupię po porodzie, np. leżaczek. Zastanawia mnie jeszcze kwestia poduszki, od kiedy dawać dziecku poduszkę pod główkę??

reklama
witaj Ainhoa :-)

Gratuluje ciazy i zapraszam do naszych pogawedek ciazowych :-)

co do poduszeczki to slyszalam,ze najlepiej tak od roku i to tez ta cieniutka,ktora jest w zestawie jak kupuje sie posciel dla noworodkow,male dzieci nie potrzebuja wcale,takie noworodki moga sie przez poduszke udusic,takze na poczaku najlepiej zrezygnowac,ja swojemu synkowi pewnie dluzej niz do roku nie bede podkladala poduchy,mojej znajomej synek ma 2 lata i jeszzce bez poduszki spi,no i lekarz mowi,ze nie jest w tym nic zlego.Ja mam 30 lat i dalej spie bez poduszki:happy::happy::happy:

polozna jak byla u corki mojego brata na wizycie i zobaczyla,ze mala na poduszce spi(miala wtedy 3 miesiace) to niezle ich za to skrzyczala :tak:

Ostatnia edycja:
Do góry