Aneczka, pampersów na początku idzie MEGA dużo, Piotruś nie ma jeszcze 3 tygodni, a u nas poszły już 2 paczki Huggies'ów i czwarta paczka pampersów już się zaczęła (po 27 sztuk w paczce), wszystkie w rozmiarze 2-5kg i jeszcze są za duże, a Piotruś już prawie 4kg waży. Pampersy są lepsze, bo więcej w nie wsiąka a w Huggiesach leży w kupce. Huggiesy mają niby wycięcie na pępuszek, ale i tak jest ono powyżej pępka, więc i jedne i drugie trzeba wywijać więc polecam Pampersy. No a idzie ich tyle, bo na początku co jedzenie to smułka (pierwsza kupka) a później też często kupki robi no i nie wiem jak to działa, ale dzieci wiedzą i jak już zmieni się pieluszkę wówczas lepiej im się kupkę robi
. No i musimy się nauczyć kiedy najlepiej zmieniać pieluszkę, bo czasem kupka jest przed jedzeniem a czasem po, a czasem zmieniamy brudną pieluszkę, a zanim zapniemy body to słychać jak kolejna się brudna zrobiła
, więc przygotujcie się na spory wydatek przynajmniej na początku. Jak będziecie kupowały, to patrzcie na cenę, dzielcie przez ilość pieluszek i w ten sposób najlepiej szukać promocji. U mnie za jedną sztukę jedynek płacimy teraz 0,148E. Później dużo dziewczyn chwali sobie Biedronkowe pampki, tylko chyba one zaczynają się od większych rozmiarów.
Co do proszków, to my tu mamy persil w płynie i jest też wersja dla dzieci non bio i my tego używamy. Piotruś nie ma na to uczulenia na szczęście, bo były promocje przed jego porodem i mamy 3 mega butle tego płynu do prania. Płynu do płukania nie używam, dziewczyny pisały na forum, że lepiej nie przesadzać z chemią więc się słucham. A jak pierzemy, to nie dzielimy prania na Piotrusia i nasze, pierwsze pranie było tylko Jego bo było tego dużo, ale teraz nie będę puszczała pralki tylko z 5 pieluszkami 4 bodami i 5 śpiochami.
Napiszę Wam, co mi się przydało i w co nie warto przepłacać.
Warto mieć przynajmniej dwa rożki ale nie muszą mieć usztywnienia:
ROŻEK -becik -śpiworek z KOKOSEM żyrafki krem (2193635630) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ja mam taki tyko niebieski i wcale się nie kosmaci, choć takie opinie czytałam. Jest milusi w środku a dwa, bo jak się uleje to na zmianę się przydaje. Ten jest z kokosem w środku, ale ja go wyciągnęłam, można kupić od razu bez:
Śliczny ROŻEK - becik - śpiworek żyrafki kremowy (2207249381) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Patyczków do uszu na początku się długo nie używa.
Mamy fridę do nosa, ale jak coś jest w nosku to na razie wpuszczam kropelkę soli fizjologicznej i po chwili czyszczę zrolowaną chusteczką higieniczną (boję się użyć fridy
)
Płatki kosmetyczne dzidziuś
Płatki kosmetyczne dla dzieci 60szt. PROMOCJA! (2194956728) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. polecam, zwłaszcza przy chłopcach. Na początku trzeba uważać na pępuszek, jak siknie do góry to może się nalać do pępuszka i infekcja gotowa, a tak przykrywamy płatkiem i nawet jak zacznie sikać, to na ten duży płatek i co najwyżej ubranko do przebrania. Kupiliśmy 2 opakowania, jedno już skończone, a żałuję że tylko tyle kupiłam, bo u nas 100sztuk takich kosztuje 7 euro
Usztywniany przewijak na komode, łóżeczko 70x50 (2199834518) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ten przewijak usztywniany jak najbardziej polecam,
nożyczki do paznokci zamiast obcinaczek, paznokcie są tak miękkie że nie dałam rady obcinaczkami.
Wam za bardzo czapeczki nie będą potrzebne, chyba że po kąpieli, ja dostałam od koleżanki 3 w różnych kolorach i super, bo można odpowiednio do ubranka dobrać. No i czapeczki nie zawiązywane pod szyją, bo wydaje mi się to niebezpieczne.
Tetra - Pieluchy tetrowe 80x80 PODWÓJNIE TKANE (2204246195) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. te pieluszki tetrowe są mocniejsze, ale Mama przy prasowaniu stwierdziła, że nie jest to 100% bawełny bo się łapie do żelazka
Kolorowe pieluchy pieluszki tetrowe MEGA PROMOCJA (2204746621) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. natomiast te kolorowe, są bardzo fajne a myślałam, że będzie odwrotnie. Prane już kilka razy i się nie wypierają kolory, a kolorowe fajniej jak gdzieś do kogoś się idzie
Pieluchy pieluszki flanelowe białe - GRUBA FLANELA (2205979537) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. te pieluszki są bardzo mięciutkie i przyjemne w dotyku, bardziej niż kolorowe
Pieluszki flanelowe mini idealne jako przytulanki (2212389169) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. takie małe flanelowe pieluszki jak dla mnie super, do wycierania buźki, bo przyjemniejsze dla ciała, duże też mam (do odbicia, na przewijak, itp), ale małe poręczniejsze do wycierania i właśnie też można na spacer czy pod główkę do rożka, zabezpieczenie przed ulaniem,
Na razie tyle a od tego sprzedawcy podałam, bo u niego kupiłam, mega szybka wysyłka i dobry kontakt. Jak macie jakieś konkretne pytania to chętnie odpowiem
No i co do sutków, nie wiem czy to pomogło ale ja na razie nie mam żadnych pęknięć brodawek, ale ponad miesiąc smarowałam lano-maścią ziajki, to jest czysta lanolina i ponoć nawilża i przygotowuje ciało do ciężkiej pracy. Dużo dziewczyn pisało, że krwawiły, że popękały a u mnie nic, a Piotruś na prawdę się rzuca na moje piersi i na razie (tfutfu) obyło się bez rozlewu krwi.
Co do herbatki to musi byś z liści malin no i ja ją zaczęłam pić 3,5 tygodnia przed porodem, jak już weszłam w bezpieczny tydzień. Na początku jedna dziennie, później 2 a ostatni tydzień to 2-3 z 2 torebek
dobranoc