reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wiarygodność testu ciążowego

Galway , ale Twoje porady i opowieści są super:) uwielbiam słuchac o Twoim porodzie ( napawa mnie nadzieją, że będzie lekko;)) no i w ogóle wszystko takie cudowne:) Jesteście wspaniałymi rodzicami :)
A w jakim proszku pierzesz ciuszki? Jakiś specjalny typu jak Wpolsce Jelp, Biały Jeleń, Lovela?
Może ogranicz słodkie i nie będzie mały miał tej skazy..moja koleżanka odstawiła smażone i wszystko co czekoladowe i mała cudowną skórkę ma:)
Jakich używasz pampersów na początku? Tzn ile kupić paczek i jaki rozmiar ten 3-5 kg czy 4-6 kg? Te ready teraz są mega cenne:)
Pisałas też , że piłaś hearbtkę z malin , ale to jakoś 3 tygodnie przed terminem porodu tak?
Jejku ja się już Naszej Emilci nie mogę doczekać !!! Jeszcze muszę sobie do porodu pokupować rzeczy no i kosmetyki dla Emilki i apteczke:) A co do ciuszków to ja tak jak Galway mam kilka na 56 dosłownie 5 body i chyba 4 pajace a reszta na 62:) A jak się urodzi malutka to zobaczymy;)
Wstawie mój brzusio z wczoraj już w piżamie byłam więc się nie wystraszcie;)

reklama
Aneczko Kochana ja kupiłam 2-5kg tylko jedno opakowanie i narazie nie kupuje
nie wiem jaki Kacperek urodzi się duży bez sensu zgadywać dlatego narazie ta jedna paczuszka reszte kupi sie jak Kacperek bedzie na swiecie ;)))

A ubranka juz mam w rozmiarze od 0 do 12 miesięcy jest wszystko pajace bodziaki kaftaniki koszuleczki spiochy nawet skarpetki mam i buciki ;))) i czapeczek masę mam muszę tylko kilka łapek niedrapek dokupić bo mam tylko jedną pare do tego na zime ;P

Aneczka, pampersów na początku idzie MEGA dużo, Piotruś nie ma jeszcze 3 tygodni, a u nas poszły już 2 paczki Huggies'ów i czwarta paczka pampersów już się zaczęła (po 27 sztuk w paczce), wszystkie w rozmiarze 2-5kg i jeszcze są za duże, a Piotruś już prawie 4kg waży. Pampersy są lepsze, bo więcej w nie wsiąka a w Huggiesach leży w kupce. Huggiesy mają niby wycięcie na pępuszek, ale i tak jest ono powyżej pępka, więc i jedne i drugie trzeba wywijać więc polecam Pampersy. No a idzie ich tyle, bo na początku co jedzenie to smułka (pierwsza kupka) a później też często kupki robi no i nie wiem jak to działa, ale dzieci wiedzą i jak już zmieni się pieluszkę wówczas lepiej im się kupkę robi :baffled:. No i musimy się nauczyć kiedy najlepiej zmieniać pieluszkę, bo czasem kupka jest przed jedzeniem a czasem po, a czasem zmieniamy brudną pieluszkę, a zanim zapniemy body to słychać jak kolejna się brudna zrobiła :szok::-D, więc przygotujcie się na spory wydatek przynajmniej na początku. Jak będziecie kupowały, to patrzcie na cenę, dzielcie przez ilość pieluszek i w ten sposób najlepiej szukać promocji. U mnie za jedną sztukę jedynek płacimy teraz 0,148E. Później dużo dziewczyn chwali sobie Biedronkowe pampki, tylko chyba one zaczynają się od większych rozmiarów.
Co do proszków, to my tu mamy persil w płynie i jest też wersja dla dzieci non bio i my tego używamy. Piotruś nie ma na to uczulenia na szczęście, bo były promocje przed jego porodem i mamy 3 mega butle tego płynu do prania. Płynu do płukania nie używam, dziewczyny pisały na forum, że lepiej nie przesadzać z chemią więc się słucham. A jak pierzemy, to nie dzielimy prania na Piotrusia i nasze, pierwsze pranie było tylko Jego bo było tego dużo, ale teraz nie będę puszczała pralki tylko z 5 pieluszkami 4 bodami i 5 śpiochami.
Napiszę Wam, co mi się przydało i w co nie warto przepłacać.
Warto mieć przynajmniej dwa rożki ale nie muszą mieć usztywnienia: ROŻEK -becik -śpiworek z KOKOSEM żyrafki krem (2193635630) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ja mam taki tyko niebieski i wcale się nie kosmaci, choć takie opinie czytałam. Jest milusi w środku a dwa, bo jak się uleje to na zmianę się przydaje. Ten jest z kokosem w środku, ale ja go wyciągnęłam, można kupić od razu bez: Śliczny ROŻEK - becik - śpiworek żyrafki kremowy (2207249381) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Patyczków do uszu na początku się długo nie używa.
Mamy fridę do nosa, ale jak coś jest w nosku to na razie wpuszczam kropelkę soli fizjologicznej i po chwili czyszczę zrolowaną chusteczką higieniczną (boję się użyć fridy :zawstydzona/y:)
Płatki kosmetyczne dzidziuś Płatki kosmetyczne dla dzieci 60szt. PROMOCJA! (2194956728) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. polecam, zwłaszcza przy chłopcach. Na początku trzeba uważać na pępuszek, jak siknie do góry to może się nalać do pępuszka i infekcja gotowa, a tak przykrywamy płatkiem i nawet jak zacznie sikać, to na ten duży płatek i co najwyżej ubranko do przebrania. Kupiliśmy 2 opakowania, jedno już skończone, a żałuję że tylko tyle kupiłam, bo u nas 100sztuk takich kosztuje 7 euro :szok:
Usztywniany przewijak na komode, łóżeczko 70x50 (2199834518) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ten przewijak usztywniany jak najbardziej polecam,
nożyczki do paznokci zamiast obcinaczek, paznokcie są tak miękkie że nie dałam rady obcinaczkami.
Wam za bardzo czapeczki nie będą potrzebne, chyba że po kąpieli, ja dostałam od koleżanki 3 w różnych kolorach i super, bo można odpowiednio do ubranka dobrać. No i czapeczki nie zawiązywane pod szyją, bo wydaje mi się to niebezpieczne.
Tetra - Pieluchy tetrowe 80x80 PODWÓJNIE TKANE (2204246195) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. te pieluszki tetrowe są mocniejsze, ale Mama przy prasowaniu stwierdziła, że nie jest to 100% bawełny bo się łapie do żelazka
Kolorowe pieluchy pieluszki tetrowe MEGA PROMOCJA (2204746621) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. natomiast te kolorowe, są bardzo fajne a myślałam, że będzie odwrotnie. Prane już kilka razy i się nie wypierają kolory, a kolorowe fajniej jak gdzieś do kogoś się idzie
Pieluchy pieluszki flanelowe białe - GRUBA FLANELA (2205979537) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. te pieluszki są bardzo mięciutkie i przyjemne w dotyku, bardziej niż kolorowe
Pieluszki flanelowe mini idealne jako przytulanki (2212389169) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. takie małe flanelowe pieluszki jak dla mnie super, do wycierania buźki, bo przyjemniejsze dla ciała, duże też mam (do odbicia, na przewijak, itp), ale małe poręczniejsze do wycierania i właśnie też można na spacer czy pod główkę do rożka, zabezpieczenie przed ulaniem,
Na razie tyle a od tego sprzedawcy podałam, bo u niego kupiłam, mega szybka wysyłka i dobry kontakt. Jak macie jakieś konkretne pytania to chętnie odpowiem
No i co do sutków, nie wiem czy to pomogło ale ja na razie nie mam żadnych pęknięć brodawek, ale ponad miesiąc smarowałam lano-maścią ziajki, to jest czysta lanolina i ponoć nawilża i przygotowuje ciało do ciężkiej pracy. Dużo dziewczyn pisało, że krwawiły, że popękały a u mnie nic, a Piotruś na prawdę się rzuca na moje piersi i na razie (tfutfu) obyło się bez rozlewu krwi.
Co do herbatki to musi byś z liści malin no i ja ją zaczęłam pić 3,5 tygodnia przed porodem, jak już weszłam w bezpieczny tydzień. Na początku jedna dziennie, później 2 a ostatni tydzień to 2-3 z 2 torebek :-D
dobranoc

Hej dziewuszki,ale sie rozpisalyscie,ze musze nadrabiac prawie jak Galwaygirl ;)

Agagu kochanie moje,smutno mi sie zrobilo jak tak o mamie napisalas,wiem,ze juz wczesniej pisalas na ten temat,ale wiem jak mamy Ci brakuje :-(Tule Cie chocby wirtualnie kochanie!Ja choc mame mam i ja kocham tak jak i tate to i tak na takie osobiste tematy nigdy nie moglam z nia porozmawiac,przyklad-nawet nie wie,kiedy pojawila sie u nas pierwsza miesiaczka(mam 4siostry)wtedy podpaski jej podkradalysmy,a ona nigdy nie pytala czy czegos nam brakuje,seks i dojrzewanie bylo zawsze tabu,a my nic nigdy do powiedzenia nie mialysmy-dzieci i ryby glosu nie maja,tak zawsze mowili rodzice,wow..Dla mnie to siostry sa zarowno siostrami jak i najlepszymi przyjaciolkami i choc tyle nas jest do tej pory trzymamy sie razem co czesto dziwi naszych znajomych,ze dziwne to jak na rodzenstwo,ja z nimi moge o wszystkim porozmawiac i nie mamy przed soba zadnych tajemnic :) No i mam jeszcze kochanego brata,ktory ma 7miesieczna coreczke i zjechal do Niemiec w zeszlym roku razem z dziewczyna,czyli mama jego coreczki,takze wszyscy jestemy razem :-)
Agagu pytasz czy sie boimy porodu,jesli o mnie chodzi,to naprawde wcale sie nie boje i wiem,ze tez tak zostanie,licze sie z bolem jaki bedzie przy porodzie,ale jakos nie niepokoi mnie to,mam bardzo optymistyczne podejscie :-)
Pisalas jakis czas temu,ze podlapalas grzybka i leczysz go,wyleczylas czy sie nie udalo?Jak tak,to jakiego kremu stososwalas?Ja niestety walcze i grzyb dalej jest :-( daj znac jak u Ciebie bylo!

Aneczko brzuszek masz ladniutki,widze,ze juz sie powoli ladnie zaokragla i niedlugo bedziesz miala upragniona pileczke :-)

Galwaygirl
a no mielismy "ubaw"z kotkiem,to znaczy ja bardziej urwanie glowy,bo maz akurat w pracy byl,a kapac kota to nie lada wyzwanie:happy2: Tez czytalam,ze na plecach rowniez nie mozna spac,ale nie wyobrazam sobie,zeby tylko na lewym boku przez cala noc przelezec,bo mimowolnie i tak sie przekrecamy,ja dzis sie przebudzalam dwa razy i wlasnie wygodnie sobie na plecach lezalam,to przekrecilam sie na brzuch,a co tam :-p Co do szefa to raz,ze tak powiedzial,a dwa,wybiera sie z cala rodzina na 4 dni do Rzymu i to akurat w maju,nie wiadomo jeszcze czy na poczatku czy pod koniec,wolalabym ta pierwsza opcje,bo ja pod koniec mam termin,a 37 tydzien mam pelny juz 9 maja,a slyszalam,ze od 37 tygodnia mozna z kazdym dniem liczyc sie z porodem,bo jesli nie bedzie szefostwa,nie bedzie mial kto zastapic mojego meza,ah wole o tym juz nie myslec bo sie tylko stresuje,nie moge sobie wyobrazic,ze bede rodzic bez meza,dla mnie to naprawde byloby bardzo trudne przezycie:-(
Dzieki Galway,ze znalazlas troszke czasu na podzielenie sie Twoimi doswiadczeniami:-)pomagasz nam naprawde :)
A ja jestem w szoku,ze te duze waciki sa u was takie drogie!!!:szok:7 euro???Tu w drogeriach te specjalne duze dla dzieci kosztuja kolo 2 euro,wiecej nie,normalnie w szoku jestem!

Ja dzis znow pelna energii,sloneczko daje na maksa,niebo niebieski,swieze powietrze,wiosna kalendarzowa sie zaczyna,czego tu wiecej chciec?:-) Dzis bede dalej sprzatala i przygotuje korytarz do malowania :))) Cala chate chce odswiezyc :))) Buziaczki kochane!!!

Natkusiu odezwij sie !!!!!!!!!!!!!!!!

Czesc moje dziewcznki:-)

Wpadlam tylko powiedziec ze jestem jeszcze 2 w1 moje uparte dziecie nie chce sie jeszcze rodzic:-)
Wczoraj wrocilam do domu termin mam na 22 marca a 27 mam przyjechac gdybym jednak nie urodzila i beda wywolywac...

Co do Kubusia to jeszcze nie wiadomo czy to Kubus:-)w sobote mialam robione usg i lekarz nie mogl znalesc jajeczek:-D
Wiec do porodu mam niespodzianke:-)

Witam Kochanie;)))
Tuniu a ja Cie z zapałem podglądam od 3 dni i myślałam że już jestes " po "
przepraszam że ja taka bezczelna i Ci podglądam ale ja porody strasznie przeżywam :tak:

Agagu no daj spokoj:-)podgladaj ile wlezie przynajmniej wiedzialyscie co sie dzieje bo ja tez kompletnie nie mialam glowy zeby Wam co kolwiek napisac swoim marcowkom napisalam i zaczelam sie zbierac a pozniej to juz ze szpitala pisalam. Jezeli teraz bedzie sie cos dzialo postaram sie i Wam dac znac:-)

Dziekuje kochane za kciuki:-)

Cześć dziewczyny :-)

Galwaygirl.. Ale się za Tobą stęskniłam!! :* .. cieszę się strasznie, że macierzyństwo tak dobrze Ci idzie :-) A w radach to jesteś po prostu nieoceniona!! Dzięki wielkie za wszystkie rady :tak:;-)

Ja miałam wczoraj dzień odpoczynku i prawie cały czas byłam w łóżku ze względu na złe samopoczucie.. Wczoraj byłam jakaś taka słaba i brzuch mnie bolał.. Ale dzisiaj już lepiej :-)

Dziewczyny odczuwacie te skurcze przepowiadające? Ja tak od 3 dni czuję ok 1-2 skurczów dziennie.. Nie martwię się tym bo jest ich mało i nic poza tym się nie dzieje.. Ale są takie nieprzyjemne :confused2:

Ja zrobiłam piękną listę wyprawkową no i działamy.. Czekam na 3 paczki :-D ale tyle jeszcze do kupienia, że szok :szok:

Buziaki dla Was :*

Nie nadrobiłam Was więc przepraszam.. Może w późniejszym czasie to zrobię.

Ostatnia edycja:
reklama
Ohhh Kochane wczorajszy dzień miałam pełen smutnych niespodzianek zaczoł się miło i przyjemnie a skończył sie tym ze mój Arek musiał uśpić swojego ukochanego pieska którego też pokochałam no i jeszcze wujek jkiepsko z nim w szpitalu już dużo mu nie zostało dalej nic nie do mnie nie dociera i jestem w taki amoku jakbym się nawdychała jakiś oparów oczywiscie wieczorem miałam kiepski nastrój i nie chciałam z nikim rozmawiać i mój Arek biedny był załamany bo nie wiedział o co mi chodzi ehhh .... MASAKRA !!!!! Musiałam mu tłumaczyc w środku nocy bo mnie obudził bo go meczyło to że mam kiepski nastrój i nie wiedział czemu że nie jestem zła tylko mi smutno ale staram się nad sobą panować i nie rozryczeć sie ,,, uspokoił sie i wkońcu oboje zasneliśmy ale dzis kompletnie nie przytomni jesteśmy:-(.

Mój Arek to takie duze dziecko teraz sie smieje ze będę miała dzieciaczki w domu którym trzeba będzie poswiecac tyle samo czasu. Zaradny z niego facet z wszystkim sobie umie poradzić ma łeb jak sklep ale przytulanka z niego i pieszczoch okropny jakby mógł to by mi do tyłka wlazł hehe ale Kochany ;))))

Karwiczki jesteś Kochana tyle tylko moge Ci napisać bo nie wiem co mogłabym jeszcze dodać :))))

Do góry