reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wiarygodność testu ciążowego

Hej Dziewczyny, ja jestem i Was podczytuję trochę. Karwiczki miło, że się interesujesz :) mniej samotna się poczułam. No i super, że Dzidzia rośnie, jak za drugim razem też będzie taki okaz, to może termin Ci przełożą na wcześniej :-)
Natkusia, Karwiczki, co do tego urządzenia, to ja się do końca nie zgadzam, że więcej stresu niż pożytku, bo Nasz Synek ma już ponad kilogram, więc jest spory, ale zobaczycie same, jak już zaczniecie czuć ruchy, a to nie jest regularne, zwłaszcza w początkowym etapie, tak koło 18-20 tygodnia, to wtedy używaliśmy praktycznie codziennie. Wczoraj mój Mąż bawił się w lekarza, bo to zazwyczaj on szuka serduszka, bo Młody był mniej aktywny, po dwóch dniach wcześniejszego szaleństwa, no i jak usłyszałam stuk stuk stuk, to od razu lżej na duszy. Bez tego pewnie bym co chwilę kazała się wozić do szpitala albo do rodzinnego chociaż, bo oni mają takie urządzenie.
Dziś za to były takie wygibasy, że z kilku metrów można było podziwiać, aż sobie nagrałam :)
Aniu współczuję z powodu bezsenności, bo ona dopiero od niedawna mnie złapała, a u Ciebie to dopiero początek, na przez pierwsze 4 miesiące spałam jak dziecko, nawet 12h.
Co do zaparć to powszechny problem, ja się wspieram otrębami i siemieniem lnianym oraz śliwką suszoną. Wieczorem zalewam gorącą wodą po 2 łyżeczki otrębów i siemienia, oraz kilka pokrojonych na 4 części śliwek i rano dodaje jogurt, albo i nie i zjadam na czczo. Zaczęło działać po kilku dniach, ale bez tego to prawie tydzień do wc chodziłam tylko na siusiu.. Teraz prawie codziennie mam potrzebę, więc o niebo lepiej.
Co do badań prenatalnych, to ja z nich zrezygnowałam, robi się je po 12 tyg, więc nawet przy ciężkiej wadzie płodu nic by się nie zrobiło, a w połówkowym badaniu sprawdzają dokładnie wszystkie narządy, wiec wtedy widać, czy trzeba jakieś wcześniejsze operacje, czy coś. Czytałam, że badanie prenatalne nie wykrywa w 100% wad płodu, a ja bym się i tak zastanawiała, że może coś przeoczyli i zostało te 4 czy 6%. No a jakby wykryli zespół Downa, lub inne schorzenie, to tylko jest wiele miesięcy na zamartwianie się. Zresztą różne powikłania są i przy porodzie, błędy lekarskie, tego nie przewidzimy. Trzeba się tylko modlić by nasze Pociechy zdrowe i w terminie przyszły na świat.
Kiedyś pytałyście o kremy na rozstępy, ja polecam im tłustszy tym lepszy, bo trzeba trochę się pomasować a to też potrzebne. Polecam artykuł: Rozstępy w ciąży - Naturalne sposoby zapobiegania a na innym temacie wyczytałam, że oliwka wysusza zamiast natłuszczać, ja mam jakieś nie markowe kremy i na razie jestem zadowolona, a w brzuszku już 82cm :D Smaruję się 2-3 razy dziennie prawie od początku.
Jeszcze jedna porada, chodzi o tłuszcze Omega, nie dostarczamy ich w wystarczającej ilości wraz z pokarmem, chyba że je się sporo ryb morskich. Spytajcie swoich gin co sądzą o suplementacji, bo te tłuszcze są ważne przy rozwoju układu nerwowego i mózgu.
Jak nie pisałam to nie pisałam, a teraz nadrobiłam za trzech. Buziaki dla Fasolek

reklama
Galwayrigl dzięki za tak długiego posta :) Ja jem akurat bardzo dużo kwasów omega 3 nie tylko z ryb, ale i jajek, orzechów, nasion , oliwy z oliwek i pije tran;)

Natkusia wydaje mi się, że lekarz wie co robi. Chyba nie ma potrzebu chodzić częściej jeśli nic się nie dzieje. Chociaż wiadomo, że bym wolała szybciej to płacimy 180 zł za wizytę (OCZYWIŚCIE dzieciątko ważniejsze niż pieniądze). Chciałam się do Przychodni zarrejestrować to prawei w każdej mają wyczerpane kontrakty z NFZ i dopiero po Nowym Roku można. Równy miesiąc do wizyty, ale staram się być spokojna i nie myśleć o tym czy to dobrze czy źle, że tak dlugo mam czekać:)

hej dziewczynki :)

:-)

galwaygirl dobrze Cie znow "uslyszec" :) ciesze sie,ze wszystko u Ciebie w porzadku,zagladaj tu czesciej,bo jak Cie dluzej nie ma to mysle co tam u Ciebie i czemu nie zagladasz :) co do tego urzadzenia to natrafilam na jedna stronke gdzie jest pelno negatywnych opinii o tym sprzecie i to mnie wlasnie odstraszylo :( oczywiscie jest wiecej kobiet co chwala ale wlasnie sie boje,ze i ja nie bede mogla znalezsc serduszka i bede sie bala,ze byc moze jest cos nie tak,teraz znow narobilas mi ochoty i pomysle o tym chyba dopiero od 20 tygodnia :) co do tych omega to biore wlasnie tran w kapsolkach od poczatku razem z kwasem foliowym,lekarz mi zalecil,bo chociaz uwielbiam ryby,w pierwszych tygodniach ciazy nie moglam na nie patrzec,teraz staram sie ich jesc wiecej ale i tak codziennie z rana lykam moja porcje.Co do witaminek w czasie ciazy to nie biore nic bo lekarz powiedzial ze z warzyw i owocow wystarczajaco jem,ale mam tez takie dni,ze nie zdolam tej porcji dzienniej zjesc,i co wtedy?tym bardziej ze zima idzie i wtedy te warzywa i owoce tez juz bardziej mniej wartosciowe sa,jak myslicie,brac je mimo ze lekarz odradzil?

natkusiu ja na poczatku chodzilam na wizyte co tydzien,potem za dwa mialam przyjsc i teraz chodze co 3-4,teraz akurat za trzy tygodnie mam przyjsc,wydaje mi sie,ze wlasnie jesli lekarz widzi,ze wszystko ok to daje pozniej,chyba ze by cos bylo nie tak to same mamy sie zglosic.

aniu a Tobie i tak pewnie znow szybko czas do nastepnej zleci,a jesli dobrze sie czujesz to nie ma powodow do obaw :) ciesze sie,ze jestes teraz juz tak pozytywnie nastawiona i niepotrzebnie sie martwisz :) wspolczuje bezsennosci,popatrzylam troche w internecie i znalazlam pare ciekawych linkow dla Ciebie,mam nadzieje,ze cos pomoga!

Sposoby na bezsenność w ciąży - Ciążowe dolegliwości - Ciąża i poród - BabyOnline.pl

Bezsenność w czasie ciąży - Wszystkie artykuły | abcbezsennosc.pl

Bezsenność w czasie ciąży - dowiedz się, dlaczego nie możesz spać, kiedy jesteś w ciąży. Sprawdź, jakie są domowe sposoby na poradzenie sobie z bezsennością, poznaj jej przyczyny i możliwe skutki.

Agagu wstaw zdjecie z wizyty,tak sie ciekawie,na pewno sa super!

Ostatnia edycja:
Witajcie dziewczyny :)

galwaygirl wpadaj do nas częściej! :)

Co do wizyt tak jak wcześniej napisałam nie znam więc nie wiem.. :] Chodzi mi o to, że dla NAS jako przyszłych mam to ciężka sprawa tak co miesiąc wizyta bo między wizytami martwimy się i odliczamy dni żeby znowu zobaczyć Maleństwo :) Pewnie też będę miała wizyty co miesiąc jak będzie wszystko ok, uff miesiąc czekać ;)

Aniu Ty idziesz albo zapisałaś się na badania prenatalne?

Miłego dnia dziewczyny :*

Karwiczki jesteś wielka !! DZIĘKUJE :*

Natkusia nie zapisałam się na nie bo nikt mnie o nich nie poinformował. Mam wizytę drugą w 12 tygodniu to pewnie się czegoś dowiem. A Ty?

Jejku ja wczoraj siedziałam bite 10 godzin na twardym krześle w pracy i dziś cierpie niemiłosiernie:( NIe mogę chodzić, leże nic bo tak mnie boli kość ogonowa...nie wiem czy nie iść do lekarza, ale co on mi pomoże:(

Co do badań, zobaczę czy mi lekarz o nich w poniedziałek powie :] chciałabym na nie iść więc podejrzewam że nawet jak lekarz nic nie powie to i tak pójdziemy :] Wybrałam już miejsce które zajmuje się tym i ma dobry sprzęt. A to trzeba iść podobno miedzy 11 a 13tc więc jak chcesz iść to musiałabyś się zapisać poza lekarzem..

Ałć nie ma nic gorszego jak boląca kość ogonowa :/ wiem przez co przechodzisz <tuli>
Może idź do lekarza, da Ci jakąś maść czy coś takiego :) powodzenia!

Dzięki Karwiczki za linki, już przeczytałam wszystkie. Szkoda że mój Synek nie umie czytać, że na lewym boku spanie jest wskazane, ja bym tak chciała, ale wtedy zaczyna się kopanie więc grzecznie i potulnie odwracam się na prawy bok, to też Mu źle, najlepiej na plecach, ale po 20 którymś tygodniu nie zdrowo dla dziecka bo się je przydusza, więc ułożenie się do snu to wyższa szkoła jazdy.
Dziś byłam u rodzinnego, bo tu na zmianę raz szpital a raz rodzinny, to mnie pocieszył że na zwolnieniu to na razie wygląda że do końca zostanę. Dziś jak z nim rozmawiałam to stwierdziłam, że angielski u mnie zanika, yyyyy. Chyba powyszywam trochę

Mnie się wydaje, że mój lekarz robi te badania w ramach wizyty u siebie w gabinecie, ale nie jestem pewna. Oczywiście mówię o metodach nieinwazyjnych. A Ty jakie chcesz zrobić? Amniopunkcie? Zadzwonie tam i się dowiem.

Ostatnia edycja:
Hallo Dziewczynki moje widze ze tu same dobre wiadomości ;) ja mam następna wizyte 13 grudnia ;) to będzie koniec 15 tygodnia ;) u mnie ok czasami pojawiają się nudności i wymioty np. dzisiaj i wczoraj ;/
Wczoraj miałam kolejną wizyte dowiedziałam sie jaką mam grupe krwi wkońcu po 24 latach wiem jaką mam krew ale dowiedziałam się również że ja i mój A mamy konflikt krwi ja mam rh dodatnie a mój ma rh ujemne i martwie sie. Moja kruszynka ma sie dobrze jest zdrowa i wczoraj miała czkawke ;) pani doktor mówi że wszystko jest ok ze dzidziuś zdrowy NT w normie wady genetyczne wykluczone serduszko bije ładne mocno i zdrowo ale przeraża mnie to że jest ten konflikt krwi;( musze liczyć jak często na dobe czuje ból w podbrzuszu i ogólnie musze duzo odpoczywać i leżec nie cały czas ale poprostu mam sie nie przemeczac.

KARWICZKI duza juz ta twoja dzidzia !!!! aż jestem w szoku to moja jest o połowe mniejsza!!!! Pani doktor mówi ze Tym sie nie trzeba sugerować mówiła ze moja mała Kruszynka może byc mniejsza bo ja jestem niska i szczupła ,,,Dziwne że nie słyszałaś jeszcze serduszka ja już słyszałam 3 razy, no ale na usg widzisz ze bije wiec jest wszystko wporzadku.;) Kochana dodam zdjecia szybciutko jak tylko się da narazie czekam na skaner więc może to potrfac ale mysle ze już nie długo

Ogólnie staram się byc dobrej mysli bo wkońcu moja pani doktor jest baaaardzo dobrym lekarzem ma na koncie już wiele zdrowych dzieciaczków takze staram sie mysle że jestem z malutką moją w dobrych rękach no i wkońcu jakby nie było to widze te małe serduszko srednio co dwa - trzy tygodnie i widze że jest silne zdrowe i bije jak dzwon ;)))))

reklama
Musze uciekać juz potem jeszcze moze zajrze jak mi sie uda. Teraz lecem do apteki po tabletusie moje ;))))) musze jeszcze brac duphaston do 16 tygodnia

Do góry