reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek zakupowy - wyprawka dla maluszków!

Mama czwórki, mnie Johnson uczulil za noworodka i po dziś dzień dostaje wysypki od wszelkich produktów tej firmy, więc raczej dziecku nie kupie.
Podobno mustela jest dobra, używała któraś ?

reklama
Mama czworki i mi polozna odradzala Johnson takze nawet nie probowalam choc moj alergikiem wcale nie jest no ale..
ja pierwsze pranie robilam w bialym jeleniu pozniej juz w normalnym plynie ktorego uzywam ale moje zdanie.jest takie ze raz ze dziecko przytula sie do nas lezy w naszej poscieli itd i my uzywamy normalnych proszkow/plynow tak wiec jesli nic sie nie dzieje to mozna sprobowal wyprac dzieciece normalnie i nie powinno byc reakcji.. jesli jest to wiadomo.. dwa ze jednak dziecko jest delikatne ma delikana skore ale staram sie zachowac umiar i traktowac go jak czlowieka.. podobnie jest w temcie np. zakladania czapek po kapieli:-)

Ale podkreslam to moje zdanie i nie oceniam nikogo kto robi inaczej :-)

Aob ja mam dla siebie proszki i płyny z Niemiec i tam nie ma specjalnie dla dzieci tylko sensitive na początku w tym upralam a potem już normalnie. Jeszcze mam zapas loveli i domol sensitive bo nie uzylam:d

Aob w pełni się z Tobą zgadzam. Jeżeli nie ma konieczności to po co cudować.
Tylko u nas akurat obydwie dziewczyny miały alergię jak były bardzo malutkie. Starsza córka i syn nie, ale myślę, że to jest związane z tym, że najmłodsze w ogóle nie pokonywały drogi, jaką musi przejść dziecko przy porodzie naturalnym. Dziewczyny urodziły się przez planowe cięcia, a takie dzieci podobno częściej są alergikami.
Praliśmy zarówno ich ubranka , pościel jak i moje i męża ubrania tylko w Jelpie, a pozostali dostawali tylko dziecko na ręce z podłożoną pieluchą tetrową wypraną w w tym proszku.
Dziewczyny były na maściach sterydowych, także sprawa w ich przypadku była dość poważna. Z Emilką ponad tydzień byłam w szpitalu-. jak miała 3 tyg bo buzia to już zaczęła jej puchnąć od tej wysypki. Cuda wyprawialiśmy żeby się tej alergii pozbyć -łącznie z wymianą pralki, bardzo restrykcyjną moją dietą ale to wątek zakupowy, a ja się zapędziłam;-) ;)

A ja się qnerwilam dziś zamówiłam parę zeczy dla maluszka przyjechał kurier i niemal jak wydać reszty , i nie wydał paczki zaznaczył ze brak gotówki i teraz nie wiem czy jutro ktoś pojedzie czy zwrócą paczkę

reklama
To ja napiszę co będę dokupować a czego chyba nie ma w liście:
1. otulacz bambusowy mam już 3 szt, świetnie się nadaję do ścisłego owinięcia w kokon, mam też pieluszkę bambusową-ogólnie super sprawa, bo maluszek się nie poci
2. poduszka motylek, nie używałam przy chłopcach bo nie było jeszcze czegoś takiego ale właśnie to super sprawa przy foteliku/nosidełku samochodowym, zawsze mnie ta głowka przerażała a w takiej poduszeczce jest stabilna
3. Zamiast pościeli będę mieć kocyk z wypełnieniem minky, jakby co od razu można wrzucić do pralki, plus płaska podusie-poduszka niby nie potrzebna ale płaska u mnie będzie
4. poduszka klin-przy ulewaniu mega przydatna, mój mały strasznieeeee ulewam, podczas snu, po piciu, zawsze więc poduszka pomaga aby się nie zachłysnął mlekiem
5. Laktator- akurat karmię piersią i ogólnie nie był potrzebny do codziennego użytku, ale w 3-5 dobie jak jest nawał pokarmu to uratował mi życie
6. Poduszka do karmienia- przydatna na porodówce i pomocna przy karmieniu- odciąża ręce i kręgosłup
A co mi się nie przydało? -
1. komoda z przewijakiem, najlepiej dla mnie było normalnie na łóżku, ulga dla kręgosłupa i dla mojego siedzenia po porodzie sn
2. dużo kosmetyków typu mleczka po kąpieli, balsamy po kąpieli,szampony do włosów dla niemowlaka wg mnie zbyteczne- wystarczy oliwka, mydełko

Jak sobie coś przypomnę to dopisze;)

Do góry