reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek zakupowy - wyprawka dla maluszków!

Mama czwórki, mnie Johnson uczulil za noworodka i po dziś dzień dostaje wysypki od wszelkich produktów tej firmy, więc raczej dziecku nie kupie.
Podobno mustela jest dobra, używała któraś ?

reklama
Mama czworki i mi polozna odradzala Johnson takze nawet nie probowalam choc moj alergikiem wcale nie jest no ale..
ja pierwsze pranie robilam w bialym jeleniu pozniej juz w normalnym plynie ktorego uzywam ale moje zdanie.jest takie ze raz ze dziecko przytula sie do nas lezy w naszej poscieli itd i my uzywamy normalnych proszkow/plynow tak wiec jesli nic sie nie dzieje to mozna sprobowal wyprac dzieciece normalnie i nie powinno byc reakcji.. jesli jest to wiadomo.. dwa ze jednak dziecko jest delikatne ma delikana skore ale staram sie zachowac umiar i traktowac go jak czlowieka.. podobnie jest w temcie np. zakladania czapek po kapieli:-)

Ale podkreslam to moje zdanie i nie oceniam nikogo kto robi inaczej :-)

Aob ja mam dla siebie proszki i płyny z Niemiec i tam nie ma specjalnie dla dzieci tylko sensitive na początku w tym upralam a potem już normalnie. Jeszcze mam zapas loveli i domol sensitive bo nie uzylam:d

Aob w pełni się z Tobą zgadzam. Jeżeli nie ma konieczności to po co cudować.
Tylko u nas akurat obydwie dziewczyny miały alergię jak były bardzo malutkie. Starsza córka i syn nie, ale myślę, że to jest związane z tym, że najmłodsze w ogóle nie pokonywały drogi, jaką musi przejść dziecko przy porodzie naturalnym. Dziewczyny urodziły się przez planowe cięcia, a takie dzieci podobno częściej są alergikami.
Praliśmy zarówno ich ubranka , pościel jak i moje i męża ubrania tylko w Jelpie, a pozostali dostawali tylko dziecko na ręce z podłożoną pieluchą tetrową wypraną w w tym proszku.
Dziewczyny były na maściach sterydowych, także sprawa w ich przypadku była dość poważna. Z Emilką ponad tydzień byłam w szpitalu-. jak miała 3 tyg bo buzia to już zaczęła jej puchnąć od tej wysypki. Cuda wyprawialiśmy żeby się tej alergii pozbyć -łącznie z wymianą pralki, bardzo restrykcyjną moją dietą ale to wątek zakupowy, a ja się zapędziłam;-) ;)

A ja się qnerwilam dziś zamówiłam parę zeczy dla maluszka przyjechał kurier i niemal jak wydać reszty , i nie wydał paczki zaznaczył ze brak gotówki i teraz nie wiem czy jutro ktoś pojedzie czy zwrócą paczkę

reklama
To ja napiszę co będę dokupować a czego chyba nie ma w liście:
1. otulacz bambusowy mam już 3 szt, świetnie się nadaję do ścisłego owinięcia w kokon, mam też pieluszkę bambusową-ogólnie super sprawa, bo maluszek się nie poci
2. poduszka motylek, nie używałam przy chłopcach bo nie było jeszcze czegoś takiego ale właśnie to super sprawa przy foteliku/nosidełku samochodowym, zawsze mnie ta głowka przerażała a w takiej poduszeczce jest stabilna
3. Zamiast pościeli będę mieć kocyk z wypełnieniem minky, jakby co od razu można wrzucić do pralki, plus płaska podusie-poduszka niby nie potrzebna ale płaska u mnie będzie
4. poduszka klin-przy ulewaniu mega przydatna, mój mały strasznieeeee ulewam, podczas snu, po piciu, zawsze więc poduszka pomaga aby się nie zachłysnął mlekiem
5. Laktator- akurat karmię piersią i ogólnie nie był potrzebny do codziennego użytku, ale w 3-5 dobie jak jest nawał pokarmu to uratował mi życie
6. Poduszka do karmienia- przydatna na porodówce i pomocna przy karmieniu- odciąża ręce i kręgosłup
A co mi się nie przydało? -
1. komoda z przewijakiem, najlepiej dla mnie było normalnie na łóżku, ulga dla kręgosłupa i dla mojego siedzenia po porodzie sn
2. dużo kosmetyków typu mleczka po kąpieli, balsamy po kąpieli,szampony do włosów dla niemowlaka wg mnie zbyteczne- wystarczy oliwka, mydełko

Jak sobie coś przypomnę to dopisze;)

Do góry