dominic
Fanka BB :)
Placek z truskawkami się piecze, jak wyjdzie smaczny to zapodam przepis. Teraz chcę się podzielić pysznym plackiem ze śliwkami i bezą. Jak zrobiłam pierwszy raz to wchłonięcie mojemu mężczyźnie połowy blachy zajęło jakieś 3 godziny. Po kolejnych dwóch nic już prawie nie było bo i ja się dołączyłam:-)
Placek ze śliwkami:
5 jaj
20 dkg margaryny bądź masła
2 szklanki mąki (ja daję tortową)
1,5 szklanki cukru
5 łyżeczek gęstej kwaśnej śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
śliwki
Żółtka utrzeć z połową szklanki cukru i margaryną. Dodać śmietanę, mąkę i dalej wszystko ucierać. Dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto i na ciasto poukładać przekrojone na połówki śliwki. Piec około 20 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie ubić porządnie białka z resztą cukru, wyjąć placek, wylać ubite białka na placek i zapiekać jeszcze około 30 minut.
Smacznego:-)
Placek ze śliwkami:
5 jaj
20 dkg margaryny bądź masła
2 szklanki mąki (ja daję tortową)
1,5 szklanki cukru
5 łyżeczek gęstej kwaśnej śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
śliwki
Żółtka utrzeć z połową szklanki cukru i margaryną. Dodać śmietanę, mąkę i dalej wszystko ucierać. Dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto i na ciasto poukładać przekrojone na połówki śliwki. Piec około 20 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie ubić porządnie białka z resztą cukru, wyjąć placek, wylać ubite białka na placek i zapiekać jeszcze około 30 minut.
Smacznego:-)