reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny

reklama
DEVI no i zrobilam w koncu knedle, kurcze moje nie takie zgrabniutkie jak Twoje ale wyszly smaczne, zrobilam i z buleczka tarta i ze smietanka ala SZUSZU, mniam i dzieki za przepis!!!
 
Ja ostatnio zajadam się pierogami z truskawkami.

Bardzo proste w wykonaniu,
ciasto:
mąka (ilość zależy od ilości pierogów)
żółtko
troszkę oleju
ciepła woda, również tyle ile zabierze wyrabiane ciasto
wyrabiam i zostawiam pod przykryciem powiedzmy kilka minut
Truskawki posypuję cukrem i bułką tartą

Po ugotowaniu polewam śmietaną 18% wymieszaną z cukrem

Smacznego
 
Przepis na sernik mojej "teściowej".

Ciasto:
szklanka mąki
pół szklanki cukru
1 jajko
1/4 kostki masła bądź margaryny
łyżeczka śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia

Połączyć składniki na ciasto (ręcznie). Jeżeli będzie zbytnio się lepić do rąk dodać mąki (mi wczoraj z tej jednej szklanki zrobiły się dwie).

Masa serowa:
1 kg sera (najlepiej gotowego, np. dr. oetkera)
7 jaj
budyń (ja dałam śmietankowy ale następnym razem dam waniliowy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
można dodać rodzynki

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser i wymieszać. Następnie dodać budyń i proszek do pieczenia i ponownie wymieszać. Na końcu ubić białka (nie na sztywno) i dodać do masy serowej. Masę przelać na blachę wysmarowaną ciastem i piec około 50-60 minut w temp. 180 stopni.

Od wczoraj wieczora zniknęło już pół dużej blachy a jesteśmy tylko we dwoje:-)
 
reklama
ROLADA SCHABOWA Z ORZECHAMI

SKŁADNIKI:
- kawałęk schabu bez kości ( ok. 1kg, w zależności dla ilu osób)
- 100 gram wędzonego boczku (ja dawałam troszkę więcej)
- 2 średnie cebule
- 30 dkg pieczarek
- siekane orzechy włoskie ( w oryginalnym przepisie jest 2 łyżki, ale to stanowczo za mało; ja dawałam takie opakowanie 200g)
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki;
- kolorowy ziarnisty pieprz
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz;

WYKONANIE:
1. Oczyszczony z błon schab natnij wzdłuż, żeby po rozłożeniu powstał prostokąt. Przykryj mnięso kawałkiem folii spożywczej. Rozbij tłuczkiem, posól i odstaw do lodówki.
2. Boczek, cebulę, pieczarki posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij cebulę, dodaj boczek, na końcu pieczarki. Odparuj nadmiar płynu, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z orzechami i natką.
3. Farsz rozłóż równomiernie na płacie schabu, zostawiając 3-4cm z jednej strony. Zwiń roladę, owiń ją ciasno sznurkiem lub nicią. Rozgnieć ziarna pieprzu ( ja nie mam moździerza, robiłam to wałkiem).
4. Na dużej patelni rozgrzej pozostały tłuszcz, obsmaż mięso, obtocz w rozgniecionym pieprzu i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż kawałki masła, przykryj folią aluminiową. Piecz ok. 1,5h w tem. 180 stopni.

Przepis brzmi może skomplikowanie, ale jest prosty i dość szybki. A efekt, naprawdę pycha. MOżesz np. zrobić sos śliwkowy do schabu i będzie gites.
 
Do góry