reklama
Nikos
Mama Kuby i Leny
Ja ostatnio zajadam się pierogami z truskawkami.
Bardzo proste w wykonaniu,
ciasto:
mąka (ilość zależy od ilości pierogów)
żółtko
troszkę oleju
ciepła woda, również tyle ile zabierze wyrabiane ciasto
wyrabiam i zostawiam pod przykryciem powiedzmy kilka minut
Truskawki posypuję cukrem i bułką tartą
Po ugotowaniu polewam śmietaną 18% wymieszaną z cukrem
Smacznego
Bardzo proste w wykonaniu,
ciasto:
mąka (ilość zależy od ilości pierogów)
żółtko
troszkę oleju
ciepła woda, również tyle ile zabierze wyrabiane ciasto
wyrabiam i zostawiam pod przykryciem powiedzmy kilka minut
Truskawki posypuję cukrem i bułką tartą
Po ugotowaniu polewam śmietaną 18% wymieszaną z cukrem
Smacznego
dominic
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 13 Kwiecień 2011
- Postów
- 961
Przepis na sernik mojej "teściowej".
Ciasto:
szklanka mąki
pół szklanki cukru
1 jajko
1/4 kostki masła bądź margaryny
łyżeczka śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
Połączyć składniki na ciasto (ręcznie). Jeżeli będzie zbytnio się lepić do rąk dodać mąki (mi wczoraj z tej jednej szklanki zrobiły się dwie).
Masa serowa:
1 kg sera (najlepiej gotowego, np. dr. oetkera)
7 jaj
budyń (ja dałam śmietankowy ale następnym razem dam waniliowy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
można dodać rodzynki
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser i wymieszać. Następnie dodać budyń i proszek do pieczenia i ponownie wymieszać. Na końcu ubić białka (nie na sztywno) i dodać do masy serowej. Masę przelać na blachę wysmarowaną ciastem i piec około 50-60 minut w temp. 180 stopni.
Od wczoraj wieczora zniknęło już pół dużej blachy a jesteśmy tylko we dwoje:-)
Ciasto:
szklanka mąki
pół szklanki cukru
1 jajko
1/4 kostki masła bądź margaryny
łyżeczka śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
Połączyć składniki na ciasto (ręcznie). Jeżeli będzie zbytnio się lepić do rąk dodać mąki (mi wczoraj z tej jednej szklanki zrobiły się dwie).
Masa serowa:
1 kg sera (najlepiej gotowego, np. dr. oetkera)
7 jaj
budyń (ja dałam śmietankowy ale następnym razem dam waniliowy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
można dodać rodzynki
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser i wymieszać. Następnie dodać budyń i proszek do pieczenia i ponownie wymieszać. Na końcu ubić białka (nie na sztywno) i dodać do masy serowej. Masę przelać na blachę wysmarowaną ciastem i piec około 50-60 minut w temp. 180 stopni.
Od wczoraj wieczora zniknęło już pół dużej blachy a jesteśmy tylko we dwoje:-)
Ja ci mogę dać przepis na schab z orzechami, pycha, robiłam. ze śliwką nie znam żadnego, a nie wypróbowanego nie polecę.
z orzechami jeszcze nie jadłam
reklama
ROLADA SCHABOWA Z ORZECHAMI
SKŁADNIKI:
- kawałęk schabu bez kości ( ok. 1kg, w zależności dla ilu osób)
- 100 gram wędzonego boczku (ja dawałam troszkę więcej)
- 2 średnie cebule
- 30 dkg pieczarek
- siekane orzechy włoskie ( w oryginalnym przepisie jest 2 łyżki, ale to stanowczo za mało; ja dawałam takie opakowanie 200g)
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki;
- kolorowy ziarnisty pieprz
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz;
WYKONANIE:
1. Oczyszczony z błon schab natnij wzdłuż, żeby po rozłożeniu powstał prostokąt. Przykryj mnięso kawałkiem folii spożywczej. Rozbij tłuczkiem, posól i odstaw do lodówki.
2. Boczek, cebulę, pieczarki posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij cebulę, dodaj boczek, na końcu pieczarki. Odparuj nadmiar płynu, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z orzechami i natką.
3. Farsz rozłóż równomiernie na płacie schabu, zostawiając 3-4cm z jednej strony. Zwiń roladę, owiń ją ciasno sznurkiem lub nicią. Rozgnieć ziarna pieprzu ( ja nie mam moździerza, robiłam to wałkiem).
4. Na dużej patelni rozgrzej pozostały tłuszcz, obsmaż mięso, obtocz w rozgniecionym pieprzu i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż kawałki masła, przykryj folią aluminiową. Piecz ok. 1,5h w tem. 180 stopni.
Przepis brzmi może skomplikowanie, ale jest prosty i dość szybki. A efekt, naprawdę pycha. MOżesz np. zrobić sos śliwkowy do schabu i będzie gites.
SKŁADNIKI:
- kawałęk schabu bez kości ( ok. 1kg, w zależności dla ilu osób)
- 100 gram wędzonego boczku (ja dawałam troszkę więcej)
- 2 średnie cebule
- 30 dkg pieczarek
- siekane orzechy włoskie ( w oryginalnym przepisie jest 2 łyżki, ale to stanowczo za mało; ja dawałam takie opakowanie 200g)
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki;
- kolorowy ziarnisty pieprz
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz;
WYKONANIE:
1. Oczyszczony z błon schab natnij wzdłuż, żeby po rozłożeniu powstał prostokąt. Przykryj mnięso kawałkiem folii spożywczej. Rozbij tłuczkiem, posól i odstaw do lodówki.
2. Boczek, cebulę, pieczarki posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij cebulę, dodaj boczek, na końcu pieczarki. Odparuj nadmiar płynu, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z orzechami i natką.
3. Farsz rozłóż równomiernie na płacie schabu, zostawiając 3-4cm z jednej strony. Zwiń roladę, owiń ją ciasno sznurkiem lub nicią. Rozgnieć ziarna pieprzu ( ja nie mam moździerza, robiłam to wałkiem).
4. Na dużej patelni rozgrzej pozostały tłuszcz, obsmaż mięso, obtocz w rozgniecionym pieprzu i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż kawałki masła, przykryj folią aluminiową. Piecz ok. 1,5h w tem. 180 stopni.
Przepis brzmi może skomplikowanie, ale jest prosty i dość szybki. A efekt, naprawdę pycha. MOżesz np. zrobić sos śliwkowy do schabu i będzie gites.
Podziel się: