reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Watek Kulinarny - nasze przepisy :-)

reklama
wklejam przepis na muffiny
a właściwie dwa :)

Ciasto na muffiny:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/4 - 1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oliwy lub oleju roślinnego
1 łyżka rumu (likieru smakowego lub octu winnego)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (niekoniecznie)

Nadzienie z kremowego serka:

125 g serka mascarpone (lub cream cheese)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
1 jajko

Przygotowanie:

Nadzienie z kremowego serka: serek mascarpone wymieszać łyżką z cukrem, mąką i samym białkiem jaja (żółtko można dodać do ciasta na muffiny, ale niekoniecznie). Włożyć do zamrażarki na 60 minut (można to przyspieszyć rozsmarowując masę z serka po całej większej misce, w której przygotowujemy masę - w ten sposób znacznie szybciej zesztywnieje).
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami o średnicy 5 cm (mierzonymi po dnie i o pojemności 80 ml - 1/3 szklanki).
Ciasto na muffiny: mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao, sodę, sól, wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać w nie wodę, maślankę lub jogurt, oliwę lub olej oraz rum (likier lub ocet winny). Dodać ekstrakt z wanilii (jeśli go używamy) oraz ewentualnie żółtko, które pozostało z serowego nadzienia. Delikatnie połączyć składniki mieszając łyżką.
Papilotki napełnić masą do 1/3 wysokości (po około 1 łyżce stołowej na 1 porcję). W środek nałożyć po 1 czubatej łyżeczce lekko zmrożonego nadzienia serowego i przykryć resztą masy (muffiny podrosną, więc foremki napełniamy mniej więcej do 2/3 wysokości). Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut. Po tym czasie patyczek wetknięty w środek powinien być suchy.

PIerwsze zdjęcie wygrało konkurs - piekałam w specialnych foremkach w kształcie rózy z lidla :) a drugie piekłam w zwykłych papilotach
i drugi przepis bardzo podobny a z wiśniami

Masa czekoladowa:
100 g masła
40 g kakao
100 g brązowego cukru
2 jajka
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
150 - 200 g sera twarogowego śmietankowego (np. zmielonego jak na sernik)*
1 czubata łyżeczka mąki
3 łyżki białego cukru
1 białko jajka
oraz
1 słoik (250 ml) konfitury wiśniowej z całymi wiśniami lub wiśni w syropie

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać kakao, wymieszać do rozpuszczenia i zagotować. Odstawić z ognia, dodać 3 łyżki konfitury wiśniowej (z wiśniami lub bez), cukier, jajka, przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.W miseczce wymieszać łyżką twaróg śmietankowy z mąką, białym cukrem i białkiem jaja.
Czekoladową masę wyłożyć do papilotek włożonych we wgłębienia formy na muffiny lub do blaszanych foremek na mini tarty. Masą wypełnić pojemniczki nie więcej niż do około 1/2 - 2/3 ich objętości. Na wierzch wyłożyć masę serową a w środek włożyć po 3 wiśnie z konfitury lub syropu (uwaga: foremki nie mogą być całkowicie wypełnione, gdyż ciasto urośnie jeszcze podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 23 minuty.
Ostudzić na metalowej kratce. Udekorować pozostałymi wiśniami z konfitury i syropem. Można jeść jeszcze ciepłe, można zamrażać
 

Załączniki

  • 2011-02-12.jpg
    2011-02-12.jpg
    40,3 KB · Wyświetleń: 45
  • 2011-01-03.jpg
    2011-01-03.jpg
    18,4 KB · Wyświetleń: 38
Ostatnia edycja:
tu zdjęcie muffin z wiśniami
czyli z drugiego przepisu
 

Załączniki

  • 2011-01-15.jpg
    2011-01-15.jpg
    26,6 KB · Wyświetleń: 40
Ostatnia edycja:
[FONT=&quot]Prosze bardzo:
[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]

[FONT=&quot]CIASTO MARCHEWKOWE[/FONT]

[FONT=&quot]Skład:

- 2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 łyżki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki startej marchewki (na małym oczku)
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej



Jajka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cynamon, gałkę muszkatołowa i olej. Na końcu dodajemy startą marchewkę. Mieszamy wszystkie składniki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 55 minut. (jeżeli górna nawierzchnia ciasta jest już brązowa, proponuję jednak nakłuć ciasto i sprawdzić, czy masa w środku nie jest płynna).

Upieczone ciasto pokroic w kawalki i normalnie na to nakladacsmietane piątnica 36 %,bez ubijania ani cukru

ciasto smakuje troszke jak piernik i jest fajnie "wilgotne"

[/FONT]
 
Ja robie dzis cupcakes marchewkowo-karmelowe taki przepis znalazlam:


Na 12 sztuk:

1,5 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki (3 duże)

1 szklanka mąki

3/4 szklanki cukru + 5 łyżek

1/2 szklanki oleju

2 jaja

płaska łyżeczka sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżki masła

Krem:

250 g twarogu

1/2 szklanki cukru pudru

łyżka ekstraktu waniliowego (lub opakowanie cukru wanilinowego)

łyżka miękkiego masła



Mąkę przesiewamy z solą, sodą i proszkiem. Jaja mieszamy z cukrem (bez tych 5 łyżek) i olejem, a następnie także ze startą marchewką. W międzyczasie na suchej patelni podgrzewamy na małym ogniu 5 łyżek cukru. Nie mieszamy, jedynie potrząsamy patelnią co jakiś czas. Mąkę łączymy z masą marchewkową. Kiedy cukier zbrązowieje, zdejmujemy go z ognia i dodajemy masło. Uważamy, żeby się nie oparzyć, bo karmel lubi pryskać. Trzeba szybko, małymi porcjami dodawać go do ciasta. Małe grudki niech sobie powstają. :) Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu dekorujemy kremem.

A krem? Nic prostszego. Ucieramy twaróg z resztą składników.

Jak zrobie to napisze jak wyszly :-)
 
reklama
Do góry