reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Watek Kulinarny - nasze przepisy :-)

reklama
faktycznie taki dobry ten marchwiak? kurcze jakoś nie przemawia do mnie...
a ostatnio jadłam ciasto szpinakowe, pychoooota takie zielone:D ale przepisu nie mam bo nie mojej roboty było:p

poproszę jakiś przepis na ciasto ze śliwkami :-)

oczywiście przepis - idiot ;-)

A proszę bardzo :-D

Ciasto owocowe:

- 4 jajka
- 3/4 margaryny
- 1 szkl cukru
- 2 szkl mąki krupczatki lub zwykłej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- talerz owoców (np. śliwek)

Wszystko razem wymieszać z rozpuszcząną margaryną- może być nawet ciepła.
Na wierzch poukładać owoce.
Piec ok poł godziny w temp 180*C

Lukier:
1/3 paczki cukru pudru wsypać do garnuszka, wcisnąć pół cytryny
i mieszając dodawać po troszeczku przegotowaną, gorącą wodę
aż będzie odpowiednia nie zbyt rzadka konsystencja i żadnych grudek

Ciacho pyszne i bardzo łatwe, najlepsze ze śliwkami

poproszę jakiś przepis na ciasto ze śliwkami :-)

oczywiście przepis - idiot ;-)

tez ci podam swoj wyprobowany
szybko sie robi

kruche z owocami

-kostka zimnego masla lub margaryny,
-3/4 szkl cukru,
-cukier waniliowy,
- 1 jajo + 3 zoltka
- 3 szkl. maki,
- lyzeczka proszku,
wszystko zagniesc, podzielic na 2 czesci, jedna na blache, druga do zamrazalnika
na ciasto poukladac owoce (robilam juz ze sliwkami i jablkami), na wierzch zetrzec na tarce zmrozona druga czesc ciasta i na 40-50 min do piekarnika na 180°
jak sie robi z jablkami to fajnie ubic piane z pozostalych bialek z cukrem i dac na owoce a dopiero na to zetrzec ciasto, do sliwek raczej nie pasuje

tez ci podam swoj wyprobowany
szybko sie robi

kruche z owocami

-kostka zimnego masla lub margaryny,
-3/4 szkl cukru,
-cukier waniliowy,
- 1 jajo + 3 zoltka
- 3 szkl. maki,
- lyzeczka proszku,
wszystko zagniesc, podzielic na 2 czesci, jedna na blache, druga do zamrazalnika
na ciasto poukladac owoce (robilam juz ze sliwkami i jablkami), na wierzch zetrzec na tarce zmrozona druga czesc ciasta i na 40-50 min do piekarnika na 180°
jak sie robi z jablkami to fajnie ubic piane z pozostalych bialek z cukrem i dac na owoce a dopiero na to zetrzec ciasto, do sliwek raczej nie pasuje
robiłam taki sam z jabłkami- pychota, u mnie mąż garściami je, tak mu smakuje :)
tego marchwiaka niedługo spróbuje :)

Wczoraj zrobiłam w końcu "bananowca" - i połowa zniknęła zanim na dobre wystygł :-D Także przepis rewelacja!!! I super szybkie wykonanie, więc zostaje jako ciasto awaryjne na niezapowiedzianych gości.
Ze swojej strony polecam tartę z mascarpone - przepis na tej stronce:

Tarta z truskawkami - Przepis

Nie jest to super szybki przepis, dietetyczna też nie jest ;-), ale też znika w oka mgnieniu. Zamiast truskawek często używam malin, a zimową porą brzoskwiń ( najlepsze świeże, ale z puszki też daje rade)
Życzę smacznego! :-)

reklama
Sernik z jabłkami

Kruszonka:
25 dag mąki
12 dag cukru
pół proszku do pieczenia
żółtko
12 dag masła

słoiczek musu jabłkowego

Masa:
6 jajek
15 dag masła
25 dag cukru
1 kg twarogu
cukier wanilinowy
5 łyżek soku z cytryny
5 łyżek kaszy manny

Ze sładników wyrobić kruszonkę. Rozsypać na blasze, docisną i posmarować musem jabłkowym.

Mikserem utrzeć masło z cukrem i sukrem wanilinowym, dodać sok z cytryny, grysik, żółtka i zmielony ser. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Rozłożyć na jabłkach i piec 50 min. w 200st. C.

Smacznego!

Do góry