reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Watek Kulinarny - nasze przepisy :-)

reklama
Kurczak z pesto, suszonymi pomidorami i makaronem

Składniki dla 2-3 osób:
- 1 pierś z kurczaka
- pęczek bazylii
- 2 ząbki czosnku
- orzeszki pinii albo pestki dyni
- oliwa z oliwek
- czerwona papryka w proszku
- suszone pomidory w oleju wg uznania
- starty parmezan
- 3 porcje tagliatelle lub innego makaronu
- sól, pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju aż będzie al-dente lub 8-10min. Na patelni z dodatkiem oleju podsmażyć ząbek czosnku, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, posypać sproszkowaną papryką. Smażyć aż mięso będzie gotowe. W blenderze/mikserze robimy sos pesto: orzeszki piniowe (lub pestki dyni jak ktoś nie ma), świeże liście bazylii, ząbek czosnku, sól,pieprz oraz oliwę z oliwek miksujemy na gładką masę. Mieszamy sos z makaronem oraz kurczakiem. Dodajemy suszone pomidory. Całość posypujemy startym parmezanem.

Smacznego! :-)

A ja czekam na przepis na to ciasto bananowe i się chyba nie doczekam:-(

Przepraszam już po nie idę i zaraz wkleję :zawstydzona/y:
Ciasto bananowe szybkie i łatwe

4 banany najlepiej bardzo dojrzałe
1.5 szklanki cukru (ja zazwyczaj daje ciut mniej)
0,5 szklanki oliwy
2 szklanki mąki
2 jaja
1 łyżeczka czubata sody

piec w 180 st C ok 40-60 minut.

wszystko z wyjątkiem bananów mieszamy dokładnie w misce i jak się ładnie połączy to dodajemy zmiksowane babany. Mieszamy razem i siup na blaszkę (używam takiej podłużnej jak do keksa albo małej) KONIEC

Ostatnia edycja:
U mnie muszle z serem dopiero dzis w piekarniku, wczoraj mi sie niz nie chcialo robic bo miednica mi dokuczala... Pachna super za 15 min bede probowac :)

A jako ze zostalo mi jeszcze pol paczki muszli to w przyszlym tygodniu zrobie z tunczykiem i kaparami :)
I przepis elifit tez brzmi swietnie!

mi się zachciało dziś smaków rodem z dzieciństwa i mam koperkową i gotowane kolby kukurydzy :-)

w takie upały nie chcę mi się nad garami wisieć :-)

ale bananowiec brzmi mega łatwo i smaczno ,trza spróbować :-)

Co do tego chlebka bananowego od Jagmar (bo pod taka nazwa wystepuje w Ameryce) to wlasnie mi tez o ten przepis chodzilo i faktycznie migiem sie robi, tylko w tych przepisach ktore znam nie zaleca sie miksowania bananow, tylko delikatne rozgniecenie ich widelcem, i w ogole reszte skladnikow tez mozna wideclem wymieszac, wiec faktycznie przepis mega szybki i latwy. Po za tym do tego ciacha najlepiej uzyc bardzo dojrzalych bananow, a im dojrzalsze, to tym mniej cukru mozna dosypac:) No i ja zawsze robie to ciacho wlasnie jak mam juz zbyt dojrzale banany a szkoda mi je wyrzucic:tak:

zrobiłam ciasto bananowe :-) bardzo pyszne i mega łatwe ale dałam trochę mniej cukru i dałam na wierzch polewę czekoladową co by lepiej szło w dupsko ;-)

reklama
Miłka ja też z reguły daję mniej cukru. Ostatnio posypałam przed pieczeniem kawałkami czekolady i tak fajnie się wtopiła w ciasto, też było dobre.

Kasia ja wolę jak ciasto jest wysokie i piekę w podłużnej wąskiej foremce jak chlebek.

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry