reklama
elifit
Moderatorka
Kurczak z pesto, suszonymi pomidorami i makaronem
Składniki dla 2-3 osób:
- 1 pierś z kurczaka
- pęczek bazylii
- 2 ząbki czosnku
- orzeszki pinii albo pestki dyni
- oliwa z oliwek
- czerwona papryka w proszku
- suszone pomidory w oleju wg uznania
- starty parmezan
- 3 porcje tagliatelle lub innego makaronu
- sól, pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju aż będzie al-dente lub 8-10min. Na patelni z dodatkiem oleju podsmażyć ząbek czosnku, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, posypać sproszkowaną papryką. Smażyć aż mięso będzie gotowe. W blenderze/mikserze robimy sos pesto: orzeszki piniowe (lub pestki dyni jak ktoś nie ma), świeże liście bazylii, ząbek czosnku, sól,pieprz oraz oliwę z oliwek miksujemy na gładką masę. Mieszamy sos z makaronem oraz kurczakiem. Dodajemy suszone pomidory. Całość posypujemy startym parmezanem.
Smacznego! :-)
Składniki dla 2-3 osób:
- 1 pierś z kurczaka
- pęczek bazylii
- 2 ząbki czosnku
- orzeszki pinii albo pestki dyni
- oliwa z oliwek
- czerwona papryka w proszku
- suszone pomidory w oleju wg uznania
- starty parmezan
- 3 porcje tagliatelle lub innego makaronu
- sól, pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju aż będzie al-dente lub 8-10min. Na patelni z dodatkiem oleju podsmażyć ząbek czosnku, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, posypać sproszkowaną papryką. Smażyć aż mięso będzie gotowe. W blenderze/mikserze robimy sos pesto: orzeszki piniowe (lub pestki dyni jak ktoś nie ma), świeże liście bazylii, ząbek czosnku, sól,pieprz oraz oliwę z oliwek miksujemy na gładką masę. Mieszamy sos z makaronem oraz kurczakiem. Dodajemy suszone pomidory. Całość posypujemy startym parmezanem.
Smacznego! :-)
A ja czekam na przepis na to ciasto bananowe i się chyba nie doczekam:-(
Przepraszam już po nie idę i zaraz wkleję
Ciasto bananowe szybkie i łatwe
4 banany najlepiej bardzo dojrzałe
1.5 szklanki cukru (ja zazwyczaj daje ciut mniej)
0,5 szklanki oliwy
2 szklanki mąki
2 jaja
1 łyżeczka czubata sody
piec w 180 st C ok 40-60 minut.
wszystko z wyjątkiem bananów mieszamy dokładnie w misce i jak się ładnie połączy to dodajemy zmiksowane babany. Mieszamy razem i siup na blaszkę (używam takiej podłużnej jak do keksa albo małej) KONIEC
Ostatnia edycja:
U mnie muszle z serem dopiero dzis w piekarniku, wczoraj mi sie niz nie chcialo robic bo miednica mi dokuczala... Pachna super za 15 min bede probowac
A jako ze zostalo mi jeszcze pol paczki muszli to w przyszlym tygodniu zrobie z tunczykiem i kaparami
I przepis elifit tez brzmi swietnie!
A jako ze zostalo mi jeszcze pol paczki muszli to w przyszlym tygodniu zrobie z tunczykiem i kaparami
I przepis elifit tez brzmi swietnie!
mi się zachciało dziś smaków rodem z dzieciństwa i mam koperkową i gotowane kolby kukurydzy :-)
w takie upały nie chcę mi się nad garami wisieć :-)
ale bananowiec brzmi mega łatwo i smaczno ,trza spróbować :-)
w takie upały nie chcę mi się nad garami wisieć :-)
ale bananowiec brzmi mega łatwo i smaczno ,trza spróbować :-)
elifit
Moderatorka
mmm miłka kolbki kukurydzy, jeszcze z masełkiem i solą.. i tylko z zębów wykałaczką trza wygrzebywać, ale czego sie nie robi dla takiej kolby ;-)
Co do tego chlebka bananowego od Jagmar (bo pod taka nazwa wystepuje w Ameryce) to wlasnie mi tez o ten przepis chodzilo i faktycznie migiem sie robi, tylko w tych przepisach ktore znam nie zaleca sie miksowania bananow, tylko delikatne rozgniecenie ich widelcem, i w ogole reszte skladnikow tez mozna wideclem wymieszac, wiec faktycznie przepis mega szybki i latwy. Po za tym do tego ciacha najlepiej uzyc bardzo dojrzalych bananow, a im dojrzalsze, to tym mniej cukru mozna dosypac No i ja zawsze robie to ciacho wlasnie jak mam juz zbyt dojrzale banany a szkoda mi je wyrzucic
kasiadz
Fanka BB :)
zrobię to ciacho bananowe w tygodniu, tylko powiedzcie mi na jak dużą blaszke starcza ta ilość ciasta?
reklama
Miłka ja też z reguły daję mniej cukru. Ostatnio posypałam przed pieczeniem kawałkami czekolady i tak fajnie się wtopiła w ciasto, też było dobre.
Kasia ja wolę jak ciasto jest wysokie i piekę w podłużnej wąskiej foremce jak chlebek.
Kasia ja wolę jak ciasto jest wysokie i piekę w podłużnej wąskiej foremce jak chlebek.