reklama
u mnie dziś ogórkowa i coś z kuchni włoskiej
Canneloni z mięsem
Mięso mielone podsmażyć na rozgrzanym oleju, doprawić solą i pieprzem, papryką. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, dodać do mięsa i podsmażyć. Dodać 4 łyżki pomidorów z puszki lub przecieru, smażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu, stale mieszając. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Cannelloni napełnić farszem mięsnym i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem pomidorowym lub beszamelem, przykryć serem. Piec ok. 30 minut. Przyprawy pasujące do cannelloni z mięsem to: tymianek, majeranek, oregano, bazylia – daje ich po trochu do smażenia ale głównie do sosu.
Smacznego!
Canneloni z mięsem
Mięso mielone podsmażyć na rozgrzanym oleju, doprawić solą i pieprzem, papryką. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, dodać do mięsa i podsmażyć. Dodać 4 łyżki pomidorów z puszki lub przecieru, smażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu, stale mieszając. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Cannelloni napełnić farszem mięsnym i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem pomidorowym lub beszamelem, przykryć serem. Piec ok. 30 minut. Przyprawy pasujące do cannelloni z mięsem to: tymianek, majeranek, oregano, bazylia – daje ich po trochu do smażenia ale głównie do sosu.
Smacznego!
matylda1405
Lipcowe mamy'09
A ja dzisiaj robie curry... Ale mi sie chce wina bialego do tego obiadu... Chyba wypije maly kieliszek.
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
350-400 ml jogurtu naturalnego
1 nieduży por
2 łyżki oleju albo oliwy
curry (ja daję całą torebkę Kamisa)
2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
ew. ok. łyżeczki mąki do zagęszczenia
biały pieprz
szczypta soli
Wykonanie:
PIERSI W SOSIE CURRY
Składniki:
Wykonanie:
- Piersi pokroić w sporą kostkę, przełożyć do miseczki, zalać jogurtem, wymieszać z curry i odstawić na godzinę do lodówki.
- Pora pokroić w plasterki podsmażyć w rondelku na tłuszczu i odstawić żeby przestygł.
- Dołożyć kurczaka razem z marynatą jogurtową, dodać koncentrat i dusić około pół godziny na małym ogniu.
- Ewentualnie lekko posolić, doprawić białym lub czarnym świeżo mielonym pieprzem i, jeśli sos jest za rzadki, zagęścić mąką.
Gotowy sos podawać z ryżem.
matylda1405
Lipcowe mamy'09
RATATOUILLE
Składniki:
500 g dojrzałych pomidorów
2 cebule
2 czerwone papryki
1 duży bakłażan
2 cukinie
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
2 listki laurowe
tymianek
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Pomidory na chwilę zanurzyć we wrzątku, schłodzić i zdjąć skórkę. Pokroić na spore kawałki.
- Na patelni rozgrzać oliwę.
- Wrzucić pokrojoną w krążki cebulę na rozgrzany na patelni tłuszcz.
- Dodać paprykę pokrojoną w cienkie paski. Smażyć przez 5 minut.
- Dorzucić bakłażany pokrojone w grubą kostkę oraz pomidory.
- Po 2-3 minutach dodać cukinię pokrojoną w plasterki, przeciśnięty czosnek, liście laurowe i resztę przypraw.
- Podawać z bagietką.
Ostatnia edycja:
reklama
Podobne tematy
Podziel się: