reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

reklama
U mnie dzisiaj pomidorowa a na drugie nalesniki na pikantnie. Na pomidorowe to mam taka wkretke, ze moge ja jesc codziennie :yes: Poki co pije kawe, jem slodkie i zbieram sily na zabranie sie za drugie danie :happy:

NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I FASOLĄ NA PIKANTNIE


Składniki:


Na naleśniki (wychodzi ok 10 sztuk zależnie od rozmiaru patelni i grubości naleśników):
- szklanka mąki kukurydzianej
- szklanka mąki pszennej
- ćwierć łyżeczki soli
- jajko
- szklanka mleka
- wody tyle, żeby ciasto miało konsystencję kwaśnej śmietany
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Na farsz (wszystko kroimy w kosteczkę ok 0,5x0,5 cm):

- 2 piersi z kurczaka
- 3 duże pieczarki
- spora cebula
- czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- łyżka papryki mielonej
- 5 kropli tabasco
- szczypta chilli
- mielony kminek, liść laurowy i ziele angielskie
- puszka czerwonej fasoli
- puszka pomidorów
- sól, pół łyżeczki cukru, pieprz do smaku
- łyżka oliwy z oliwek


Wykonanie:


Naleśniki:
Wszystko zmiksować w misce tak żeby nie było grudek i zostawić na 30 minut.

Farsz:
1. Wszystkie składniki muszą być posiekane w kosteczkę 0,5x0,5 cm.
2. W garnku najlepiej z nieprzywierającym dnem kolejno:
- kurczaka smażyć na złoty kolor na rozgrzanej oliwie,
- później do tego dorzucić cebulkę i podsmażyć na złoto,
- czosnek dosłownie wrzucić sekundkę,
- a następnie dodać pieczarki oraz pół szklankę wody i poczekać aż odparuje woda,
- następnie dodać paprykę i przyprawy.
3. Wszystko często mieszać.
4. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i dusimy pod przykryciem.
5. Do sosu dodajemy przepłukaną na sicie fasolę i odparowujemy nadmiar płynu często mieszając.

W tym czasie zaczynamy smażyć naleśniki. Patelni nie smarujemy już tłuszczem jeśli mamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Jeśli nie mamy - dolewamy jeszcze troszkę oliwy do ciasta. Smażymy cienkie naleśniki.

Gotowe naleśniki smarujemy 1 cm warstwą nadzienia, składamy w kopertę i smażymy na patelni na złoto z jednej strony. Po odwróceniu naleśnika na drugą stronę posypujemy drobno startym żółtym serem i przykrywamy na chwilkę patelnię pokrywką do roztopienia serka.
Można je także zapiec w piekarniku.

Smacznego!!! :-D
 
Ostatnia edycja:
Kasia bo ja po prostu uwielbiam jesc :yes: A od kiedy nauczylam sie gotowac (a bylo to bardzo niedawno temu :happy:) juz mi nie smakuje w barach, knajpkach i wiekszosci restauracji.
 
Matylda to ja robie podobnie ale z pieczarkami i tez sa pycha :tak::-) Jak przeczytalam Twoj przepis to chyba sie skusze i zrobie :-)
 
reklama
Hej kobitki!!!! A ja standartowo na kwaśne mam smaki i dziś wieczorkiem ugotowałam kapuśniaczek z kiszonej kapustki. Wyszedł pychaściowy!!! i obżarłam sie niesamowicie!!!!:-D
 
Do góry