reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

reklama
ZUPA MEKSYKAŃSKA:

Składniki:


-ok. 50 dag mięska mielonego
-puszka kukurydzy
-puszka czerwonej fasoli
-puszka zielonego groszku
-2-3 kolory papryki (nie muszą być całe strąki)
-2 cebule
-kilka ogórków konserwowych
-łycha przecieru pomidorowego
-kostka rosołowa
-sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie:

Cebulę pokroić i podsmażyc na oleju, dorzucić mielone mięsko (ja dodaję własnoręcznie zmieloną chudą wołowinkę) i podsmażyć na dużym ogniu, doprawiając solą i pieprzem. Wpakować to do garnuszka razem z kukurydzą, groszkiem,fasolą, pokrojoną w kostkę papryką i ogórkami (ja użyłam 2 średnich ogórasów, ale można więcej - w oryginale było 5).
Składniki należy zalać wrzątkiem z kostką rosołową i pogotować z kwadransik aż papryka nieco zmięknie. Teraz wystarczy doprawić zupkę przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i ostrą papryką ( dużoooo ostrej papryki:D )
Zupa powinna wyjść gęsta, ale jeśli komuś się ręka omsknie i wleje ciut za dużo wody, to może sobie zagęścić odrobiną mąki.Można też wycisnąć do zupy ząbek czosnku.
 
pisałam na zachciewajkach o serniku, więc polecam przepis :D

2kg sera (2 wiaderka gotowego)
10 jaj
4 budynie jasne
2 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
margaryna (250gr)
rodzynki lub skórka (dziś skórka pomarańczowa :p)

cukier, cuk. waniliowy, budynie, żółtka, margaryne - zmiksować, dodać ser
ubić białka, dodać delikatnie do sera
do pieca na 150st 1-1,5 godz :) (przepis na blachę, na tortownicę - połowa)
smacznego :)
 
Fajny ten sernik i malo pracy wymaga... nie ma zadnego spodu do niego (z ciasta)? Po prostu wlewasz mase z tego co widze... :) Musze wyprobowac, choc ostatnio jakos nie mam ochoty na nic, co nie ma czekolady :) A w sumie znow mam wielka ochote na owoce :)
 
Fajny ten sernik i malo pracy wymaga... nie ma zadnego spodu do niego (z ciasta)? Po prostu wlewasz mase z tego co widze... :) Musze wyprobowac, choc ostatnio jakos nie mam ochoty na nic, co nie ma czekolady :) A w sumie znow mam wielka ochote na owoce :)

tak, wystarczy wlać do blachy, ja ją tylko margaryną smaruję i obsupuję bułką tartą :) a czekoladą polej górę, jest boski :D:D
 
A ja robie dziś cos co sie nazywa "Łatwy piernik" i nie ma nic z nim wspolnego, oprocz obecnosci cynamonu :p - bardziej to jest takie wlasnie czekoladowe ciasto (ostatnio mi gin. powiedziala zebym pochamowala sie z czekolada - a ja jej ze widocznie potrzebuje magnezu :D) Chcecie przepis? :)
 
co do sernika to ja uwielbiam śmietankowy - mięciutki, że aż się w ustach rozpływa. wrzucę też później przepis. a jak chce jakiś spód to układam pititki :)
 
reklama
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
0
50 dag makaronu np. pene lub świderki (może być pełnoziarnisty)

0
0
3 puszki tuńczyka w sosie własnym

0
0
1 duża puszka pomidorów w zalewie

0
0
1 duża cebula, 2 ząbki czosnku

0
0
ser żółty

0
0
1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia

0
0

Etapy przygotowania


0

1.
0
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, zahartować zimną wodą. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Tuńczyka odsączyć na sitku.



0
2.
0
Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać tuńczyka i smażyć ok. 5 minut mieszając żeby się nie przypalił. Dodać pomidory w zalewie. Doprawić solą i pieprzem. Wsypać ok. łyżkę ziół prowansalskich i bazylię (najlepiej według uznania). Pozostawić na małym ogniu około 10 minut od czasu do czasu mieszając.



0
3.
0
Do dużego garnka przełożyć makaron, wlać sos i wymieszać. Dodać trochę tartego żółtego sera i jeszcze raz wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, z wierzchu posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i zapiekać około 20 -30 minut. Smacznego!



0
 
Do góry