reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

reklama
ZUPA MEKSYKAŃSKA:

Składniki:


-ok. 50 dag mięska mielonego
-puszka kukurydzy
-puszka czerwonej fasoli
-puszka zielonego groszku
-2-3 kolory papryki (nie muszą być całe strąki)
-2 cebule
-kilka ogórków konserwowych
-łycha przecieru pomidorowego
-kostka rosołowa
-sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie:

Cebulę pokroić i podsmażyc na oleju, dorzucić mielone mięsko (ja dodaję własnoręcznie zmieloną chudą wołowinkę) i podsmażyć na dużym ogniu, doprawiając solą i pieprzem. Wpakować to do garnuszka razem z kukurydzą, groszkiem,fasolą, pokrojoną w kostkę papryką i ogórkami (ja użyłam 2 średnich ogórasów, ale można więcej - w oryginale było 5).
Składniki należy zalać wrzątkiem z kostką rosołową i pogotować z kwadransik aż papryka nieco zmięknie. Teraz wystarczy doprawić zupkę przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i ostrą papryką ( dużoooo ostrej papryki:D )
Zupa powinna wyjść gęsta, ale jeśli komuś się ręka omsknie i wleje ciut za dużo wody, to może sobie zagęścić odrobiną mąki.Można też wycisnąć do zupy ząbek czosnku.
 
pisałam na zachciewajkach o serniku, więc polecam przepis :D

2kg sera (2 wiaderka gotowego)
10 jaj
4 budynie jasne
2 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
margaryna (250gr)
rodzynki lub skórka (dziś skórka pomarańczowa :p)

cukier, cuk. waniliowy, budynie, żółtka, margaryne - zmiksować, dodać ser
ubić białka, dodać delikatnie do sera
do pieca na 150st 1-1,5 godz :) (przepis na blachę, na tortownicę - połowa)
smacznego :)
 
Fajny ten sernik i malo pracy wymaga... nie ma zadnego spodu do niego (z ciasta)? Po prostu wlewasz mase z tego co widze... :) Musze wyprobowac, choc ostatnio jakos nie mam ochoty na nic, co nie ma czekolady :) A w sumie znow mam wielka ochote na owoce :)
 
Fajny ten sernik i malo pracy wymaga... nie ma zadnego spodu do niego (z ciasta)? Po prostu wlewasz mase z tego co widze... :) Musze wyprobowac, choc ostatnio jakos nie mam ochoty na nic, co nie ma czekolady :) A w sumie znow mam wielka ochote na owoce :)

tak, wystarczy wlać do blachy, ja ją tylko margaryną smaruję i obsupuję bułką tartą :) a czekoladą polej górę, jest boski :D:D
 
A ja robie dziś cos co sie nazywa "Łatwy piernik" i nie ma nic z nim wspolnego, oprocz obecnosci cynamonu :p - bardziej to jest takie wlasnie czekoladowe ciasto (ostatnio mi gin. powiedziala zebym pochamowala sie z czekolada - a ja jej ze widocznie potrzebuje magnezu :D) Chcecie przepis? :)
 
co do sernika to ja uwielbiam śmietankowy - mięciutki, że aż się w ustach rozpływa. wrzucę też później przepis. a jak chce jakiś spód to układam pititki :)
 
reklama
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
0
50 dag makaronu np. pene lub świderki (może być pełnoziarnisty)

0
0
3 puszki tuńczyka w sosie własnym

0
0
1 duża puszka pomidorów w zalewie

0
0
1 duża cebula, 2 ząbki czosnku

0
0
ser żółty

0
0
1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia

0
0

Etapy przygotowania


0

1.
0
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, zahartować zimną wodą. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Tuńczyka odsączyć na sitku.



0
2.
0
Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać tuńczyka i smażyć ok. 5 minut mieszając żeby się nie przypalił. Dodać pomidory w zalewie. Doprawić solą i pieprzem. Wsypać ok. łyżkę ziół prowansalskich i bazylię (najlepiej według uznania). Pozostawić na małym ogniu około 10 minut od czasu do czasu mieszając.



0
3.
0
Do dużego garnka przełożyć makaron, wlać sos i wymieszać. Dodać trochę tartego żółtego sera i jeszcze raz wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, z wierzchu posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i zapiekać około 20 -30 minut. Smacznego!



0
 
Do góry