reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

reklama
ewa86 zrobiłam dziś ciasto śliwkowe wg Twojego przepisu i wyszło super :-) :-) Proste w wykonaniu a rezultat... :happy: Bardzo smakuje -mi i moim chłopakom.
Jednym z prostszych ciast jest jeszcze piaskowiec, dostałam przepis od teściowej i też wyszło dobre :tak:
 
vengo, strasznie się cieszę :) Lubię ten przepis, bo mi nigdy jeszcze zakalec z niego nie wyszedł :)
Ja dziś wcinam same śliwki, nie chce mi się piec ;)

W ogóle mam ostatnio jakiś dziwny smak... Niby mam na coś ochotę, ale na nic konkretnego i jak już coś wezmę do ręki, to odechciewa mi się zanim spróbuję. W rezultacie prawie nic nie jem. Mam nadzieję, że mi to przejdzie, bo strasznie to męczący stan :)
 
tu pytanie do mam, które pieką i dobrze im to wychodzi; czy na biszkopt jak już ciasto przełożymy do blachy można położyć owoce?
Pytam bo biszkopt ma być pulchny, a boję sie, że owoce puszczą sok w czasie pieczenia i biszkopt nie wyrośnie
 
tu pytanie do mam, które pieką i dobrze im to wychodzi; czy na biszkopt jak już ciasto przełożymy do blachy można położyć owoce?
Pytam bo biszkopt ma być pulchny, a boję sie, że owoce puszczą sok w czasie pieczenia i biszkopt nie wyrośnie

Moim zdaniem można. Tylko żeby nie przesadzić z ilością. Kiedyś dałam za dużo rabarbaru na ciasto ucierane (więc mocniejsze od biszkopta) i się zakalec zrobił, bo nie udało mu się wyrosnąć.
Ale szczerze mówiąc, to ja zawsze biszkopt piekę osobno, przecinam na pół i przekładam jakąś serową albo budyniową masą z owocami. Lubię też placek z biszkoptowym spodem, masą serową na nim, na masie - owoce, a całość zalana galaretką.
 
Tunia dobrym sposobem aby owoce nie puściły soku w ciasto czy nie zapadły sie na jego spód jest posypanie po wierzchu wartewki kaszy mannej, ona sobie ładnie wpije zbedne soczki;)
 
tunia ja na biszkopt raczej owoców bym nie kładła. To jest strasznie delikatne ciasto. Lepiej zrób jakieś ucierane z owocami. Albo spróbuj i daj znać jak wyszło. Przynajmniej będziemy wiedziały:)))
 
będę robić po południu, tylko, że zgłupiałam, bo jeszcze doczytałam przepisy w necie i już nie wiem czy się całe jaja ubija z cukrem czy żółtka i potem się dodaje ubite białka, ja bym zrobiła tym drugim sposobem,

a tak pytam, bo zawsze tylko gotowałam, a do pieczenia się nie brałam po tym jak mi kiedyś zakalec raz i drugi wyszedł, ale ostatnio ucierany się udał i dodał mi odwagi:-D a wolę coś domowego niż codziennie te kupne słodycze wcinać, a wcinam ich dość dużo, bo się powtrzymac nie umiem
 
reklama
ja na biszkopt to zawsze ubijam najpierw pianę z białek, potem dodaje cukier i żółtka i wszystko nadal ubijam. musi być porządnie ubite to ciasto będzie pulchne. później dodaje mąkę z proszkiem ale już nie używam miksera do tego.
co do owoców to ja bym nie kładła na biszkopt. nie wyjdzie raczej tak jak ma. tak jak już dziewczyny pisały - lepiej ucierane ciasto jak ma być koniecznie z owocami. na biszkopt raczej bym polecała jakiś lekki krem i na to owoce ale nie do samego ciasta.

a jak by co Tunia to ja coś ci upiekę a ty mi ugotujesz :D bo ja to zawsze wolałam robić ciasta niż gotować :D Nigella też miała fajne przepisy, z których warto skorzystać. są na necie blogi z jej przepisami.
 
Do góry