reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

Mam przepis na ciasto na pizzę, które się wyrabia dosłownie w 5 minut - więc jak coś, to pisz, a wrzucę je tutaj :)
Przy okazji pizzy - polecam zaopatrzenie się w kamień do pieczenia pizzy (i chleba) - zazwyczaj są okrągłe, ale widziałam też kwadratowe. Super sprawa. Pizzę piecze się na nim 7 minut, wciąga nadmiar wilgoci, przez co jest chrupiąca, a ciasto można zrobić nawet super-cienkie, jeśli ktoś lubi. My już pół roku taki mamy i mogę go z czystym sumieniem polecić :) Jeszcze nie próbowałam na nim piec chleba, ale mam już od teściów koszyk do wyrastania, więc jak tylko nadrobię zaległe zlecenia, to się za to wezmę :)
 
reklama
Ewa, pewnie że chcę - pisz koniecznie :tak: !! Uwielbiam pizzę, ale też właśnie nie lubię przygotowywania ciasta. A ten kamień to wkładasz do piekarnika :szok: ?
 
Ciasto na pizzę:

1 kg mąki pszennej "500"
1,5 łyżki stołowej cukru
1,5 łyżeczki soli
50 ml oleju
0,5 l letniej wody
20 g drożdży

Drożdże rozdrabniamy, zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Dodajemy sól i mieszamy. Rozczyn wlewamy do mąki, dodajemy olej i wyrabiamy przez ok. 5 minut (w garnku plastikowym - żeby było ciepło, albo na stolnicy - jak kto woli). Ciasto ma odchodzić od ręki. Gotowe ciasto spryskujemy wodą, przykrywamy ścierką lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na porcje, z każdej robimy kulkę i rozwałkowujemy na cienki placek.
Dalej już według upodobań. Ja zazwyczaj daję sos (sos pomidorowy albo koncentrat z wodą + sól, pieprz + bazylia i oregano), wędlinę, cebulkę, pieczarki uduszone na maśle i na wierzch dużo żółtego sera :)

Ten przepis jest na 8 porcji teoretycznie, ale ja wolę trochę grubsze ciasto i robię z niego 6 pizz. Zazwyczaj robię 3, a resztę ciasta zamrażam na przyszłość - już po wyrośnięciu.

***
Co do kamienia to wkładam go na ruszt na najniższym poziomie piekarnika. On się pół godziny nagrzewa, a potem szpatułką nakłada się na niego pizzę i po 7 minutach jest gotowa. Kupowałam z tej strony: Fratelli Pizza Stone - Domowa pizza - Kamień do wypieku pizzy, bo nie było wiele innych producentów jeszcze pół roku temu. Ok. 100 zł kosztował, ale opłacało się :) To taka symulacja pieca chlebowego :)
 
Wygląda faktycznie prosto i nieskomplikowanie. Lubię takie przepisy, bo ostatnio chciałabym być "perfekcyjną panią domu" ale nie chcę za dużo czasu spedzać w kuchni. Dam znać jak zrobię- jak wyszło :))

W ramach rewanżu zamieszczę przepis, który ostatnio robiłam na obiad- na urodziny mojego syna. Może Ci się Ewa albo komuś spodoba. Nawet mojemu wybrednemu teściowi smakowało ;) Wszyscy byli zachwyceni.

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE FASZEROWANE


20100824158.jpg

2 polędwiczki wieprzowe
10 suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
100 g greckiego sera feta
łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz, oliwa
2 główki czosnku
ćwierć szklanki rosołu lub wody

bawełniany sznurek do celów spożywczych


Mięso dokładnie oczyść z błon, umyj i osusz. Każdą polędwiczkę natnij wzdłuż i rozpłaszcz by stworzyła spory, gruby plaster. Posyp tymiankiem, solą i pieprzem. Wzdłuż brzegu połóż na mięsie rząd połówek pomidorów suszonych i długi słupek sera feta. Zwiń mięso ściśle , jak roladę, przywracając mu poprzedni kształt. Mocno obwiąż bawełnianym sznurkiem. Na patelni z rozgrzaną oliwą obsmaż mięso z każdej strony. Ułóż zrumienione polędwiczki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piecz w tem. 180 stopni ok. 20 min. W czasie pieczenia skrop rosołem lub wodą. Po upieczeniu wyjmij i zostaw na 10 min pod przykryciem. Soki równomiernie rozejdą się wewnątrz mięsa i bedzie soczyste. Mięso pokrój w plastry, tak by widać było w środku nadzienie.

Przepis z gazety "Dziecko" restauratorki- Agnieszki Kręglickiej
 
Dziewczyny, piszcie jak najwięcej przepisów sprawdzonych na pyszne ciacha żeby było w czym wybierać :tak:
 
jak mój A mi przywiezie mój zeszyt i laptopa z irlandii to wtedy wam podrzuca fajne przepisy. bo o ile gotowanie lubię średnio to ciasta uwielbiam robić i trochę tego mam :)
 
reklama
Do góry