reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

reklama
olcia pytanie do Ciebie (innych odp też mile widziane, ale wiem, że olcia robi to o co pytam hehe)
chodzi o grzanki z pieczarkami - dajesz tylko to nadzienie z podsmażonych pieczarek czy mieszasz z jajkiem, żeby to ścięło się ładnie w pieczeniu? i na jak długo wrzucasz do piekarnika? posypujesz serem?
tak dawno nie robiłam, że mi z mózgu wiedza wyparowała hehe
 
cwietka to kup takie gdzie jest mało kosci i jak dobrze wypieczesz to te kosci Ci same odejdą...
ewa ale w Twoim przepisie nie widze keczupu i musztardy a one nadaja fajny smaczek z ta colą
 
gosia do tych bułeczek farsz robię z samych pieczarek i cebulki. Jesli chodzi o cza spieczenia do nie powiem:no: po prostu sprawdzam czy ser się rozpuścił i już. A każdą bułę smaruję masełkiem. Wtedy są pyszniejsze:) i lekko wydrążam środek:)
 
Potrzebuję sałatki jakieś lekkiej i żeby dużo nie wyszło. Moja ulubiona to podstawa kapusta pekińska jak doda się resztę składników to będę to potem jadła przez tydzień:dry: dlatego chciałabym coś co dużo nie wyjdzie w robocie.
Jedna to będzie z fetą, jeszcze coś drugiego by się przydało.
 
Krolcia, my mieliśmy na roczku sałatkę, która poszła jak woda - ja są uwielbiam:

sałata lodowa
mozzarella
pomidory (dałam koktajlowe przekrojone na pół, bo teraz już nie ma dobrych zwykłych)
można dać też kurczaka pokrojonego w kostkę, podduszonego (ja nie dawałam, bo był osobno kurczak w cieście francuskim)
grzanki pokrojone w kostkę (dodaję na samym końcu, tuż przed podaniem, bo lubię chrupiące)

Do tego sos: sól, pieprz, kilka ząbków czosnku wyciśniętych, majonez i kefir w proporcji pół na pół.
 
Krolcia - a ryż, kurczak, pieczarki?

Jest prosta i dość szybka, przy tym pyszna i sycąca, tzn, jako samodzielny posiłek może być:tak:

Składniki:
2 podwójne piersi,
2-3 woreczki ryżu,
ok 70dag pieczarek,
duża cebula,
majonez
Można modyfikować ilość, zależnie od tego czy wolisz by było bardziej ryżowo, mięsno czy pieczarkowo;-)

Gotuję w lekko osolonej wodzie piersi, dokładam pieczarki pokrojone na 4, potem wyjmuję i w tej samej wodzie gotuję ryż (ja lubię jak mięso i ryż przejdą już tym pieczarkowym aromatem, ale można wszystko osobno gotować).
Cebulę podsmażam na łyżce masła, dodaję mięso pokrojone w kostkę i pieczarki.Doprawiam, podsmażam i wrzucam do michy z gotowanym ryżem, mieszam, dodaję majonez, mieszam, mieszam, mieszam a następnie jem:tak: Takie ciepłe - jest po prostu pyyyyyszne. Ale można też przełożyć do salaterki i poczęstować gości (ewentualnie :-D)
 
Kupiłam sobie dziś na bazarku październikową Kuchnię i przypomniało mi się, że była w niej ciekawa sałatka:

2 nektarynki pokrojone na cząstki
po garści sałaty karbowanej, endywii, rukoli
kiełki (np. buraków, cebuli) do dekoracji
sól, pieprz

sos: 1/4 szkl. czerwonego octu winnego, po 2 łyżki oleju z orzechów włoskich (???) i miodu, 1 szalotka posiekana, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz.

Może być ciekawe :) A w internecie widziałam ostatnio fajną sałatkę na bazie pekińskiej, też z mandarynkami. Ale mówiłaś, że pekińskiej nie chcesz...

Surówka z kapusty pekińskiej i mandarynki - przepisy kulinarne
 
reklama
Do góry