reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

o rany Olcia jakie śliczne, a te "puste" serduszka to masz taką foremkę czy jakoś sama wycinałaś? Ja też zrobiłam ale moje to takie bezkształtne boble

reklama
Ja jeszcze odnośnie do sushi - bo jutro idę po zakupy. Ile mniej więcej ryżu i tych alg muszę kupić, żeby wyszły dwie pokaźne porcje? I w ogóle ile tych "sushików" jedna osoba średnio głodna jest w stanie na raz zjeść?

I drugie pytanie: co Was pasuje do melona i czy melon pasuje do sushi?:) Mam melona w domu i może bym go wykorzystała :)

Aha, a to surimi to są paluszki krabowe?

Ja jeszcze odnośnie do sushi - bo jutro idę po zakupy. Ile mniej więcej ryżu i tych alg muszę kupić, żeby wyszły dwie pokaźne porcje? I w ogóle ile tych "sushików" jedna osoba średnio głodna jest w stanie na raz zjeść?

I drugie pytanie: co Was pasuje do melona i czy melon pasuje do sushi?:) Mam melona w domu i może bym go wykorzystała :)

Aha, a to surimi to są paluszki krabowe?

W sushi nie pomogę a jeżeli chodzi o surimi to tak,sa to paluszki krabowe,ale tylko z nazwy,wiecej info tutaj:
Surimi – Wikipedia, wolna encyklopedia

surimi to tak zwane paluszki krabowe - tak zwane bo nie ma w nich grama kraba tylko ryba. Ja zawsze robię z kilograma ryżu - to za dużo na 2 osoby ale wychodzę z założenia że lepiej jednym bałaganem zrobić więcej bo można spokojnie je zamrozić, ale możesz zrobić z pół kilo - wtedy pamiętaj, że tej zalewy co pisałam to pół musisz dać, bo ja tam na kilo ryżu podawałam proporcję. Jak robię z kilo to wychodzi mi około 25 'naleśników' czyli tyle płatków tych alg potrzebujesz na kilo ryżu. A ile potrafi zjeść jedna osoba to względne pytanie - ja je uwielbiam i potrafię zjeść naprawdę duuuużo ;)
Co do melona to nie wydaje mi się żeby pasował do sushi ale kto wie...

Tak z innej beczki. Czy któraś jadła już pomelo? Korci mnie żeby kupić i spróbować bo nie miałam jeszcze okazji ale to duże jest i szkoda by było wywalać jak niedobre. Jaki to to ma smak? Bliższy pomarańczy czy grejpfruta?

nie specjalnie lubię pomelo ale np mój mąż uwielbia. To w zasadzie ani nie smakuje pomarańczą ani grejpfrutem. Jak jest mocno dojrzałe to ma taki mocno słodki smak jak... nie wiem jak co taki mdły trochę. Często mi się zdarza, że kupuje jakiś trefny i wtedy jest taki suchy w środku. Nie ma tej goryczki grejpruta no i trzeba obrać każdą cząstkę z tej białej skórki bo ona strasznie twarda jest

reklama
Do góry