Krolcia - najprostsza sałatka jaką znam to: pomidory obrane ze skórki, pokrojone w plastry układamy na talerzu, polewamy sosem czosnkowym (jogurt + majonez + czosnek) i posypujemy startym na drobnej tarce serem. Pycha i banał, tylko teraz bida z pomidorami :-(
reklama
ja ma swoja sałatke która znika zawsze pierwsza ze słonecznikem prażonym
filet z kurczaka pokroic w kostke, przyprawic-jak sie przezre to podsmazyc na oleju
poza tym ananasa pokroic, dodac kukurydze,fasole z puszki i usmazona piers majonez , sol pieprz do smaku a na wierz posypac uprażonym słonecznikem. Ja kupuje zwykły i podsmazam na oleju, ale mozna kupic juz uprazony tylko z takim to jeszcze nie jadłam. Pyszne tylko trzeba mieszac ten słonecznik zeby nie przypalic. Sałatka palce lizac...
filet z kurczaka pokroic w kostke, przyprawic-jak sie przezre to podsmazyc na oleju
poza tym ananasa pokroic, dodac kukurydze,fasole z puszki i usmazona piers majonez , sol pieprz do smaku a na wierz posypac uprażonym słonecznikem. Ja kupuje zwykły i podsmazam na oleju, ale mozna kupic juz uprazony tylko z takim to jeszcze nie jadłam. Pyszne tylko trzeba mieszac ten słonecznik zeby nie przypalic. Sałatka palce lizac...
krolcia
Fanka BB :)
Dzięki za podpowiedzi. To jeszcze z jednym pytaniem. Zastanawiam się czy nie zabawić się w uszka do barszczu, nigdy nie robiłam jeszcze, zawsze kupne brałam, tylko te suszone grzyby....nie mogłyby być to świeże pieczarki? Ktoś próbował tak?
krolcia
Fanka BB :)
Jak dla mnie z kaszą mmmmmmmmmm pycha
! Natomiast cała rodzina męża nie lubi jęczmiennej
. Ja bym zrobiła te pieczarki, cebulka no i chyba bułkę tartą żeby to się kupy trzymało. Tylko właśnie się zastanawiałam czy pieczarka też da taki specyficzny smak jak suszone grzyby.
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
![Dry :dry: :dry:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/dry.gif)
krolcia
Fanka BB :)
Krolcia - taki sam to na pewno nie. A jaki da? To będe Ci mogła powiedzieć dopiero po Wigilii![]()
He he, no tak.
Chyba jednak spróbuje zrobić trochę sama.
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
krolcia ja jadłam z nadzieniem pieczarkowym uszka i w smaku były dobre-ale takie pieczarkowe.... inaczej być nei moze grzybowe nie bedą, ale jak lubicie pieczraki to rób śmiało
znalazłam taki przepis i zachwalają
Uszka z pieczarkami - Uszka, pieczarkami
znalazłam taki przepis i zachwalają
Uszka z pieczarkami - Uszka, pieczarkami
Ja chili robię bez ryżu, z mięsem, kukurydzą, fasolą i pomidorami. Podaję z nachosami albo z tortillą.
Z tego przepisu mniej więcej:
Dietetycznie Siostro!: Chili con carne
Z tego przepisu mniej więcej:
Dietetycznie Siostro!: Chili con carne
reklama
cristalrose
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 1 Kwiecień 2010
- Postów
- 1 497
Cwietka - miałam ci podrzucić mój patent na pierniczek;-)
Mój przepis jest następujący:
3 szkl. mąki tortowej
pól kostki masła
3 jaja
1 szkl. cukru
3 łychy miodu prawdziwego
2 płaskie łyżeczki sody
Ucieram masło z cukrem, miodem, dod. jaja i na koniec mąkę i sodę (pod koniec oczywiście ciężko już idzie, ale ja mam taką zgrabną małą pałkę, która tu się świetnie sprawdza;-))
Z tego piekę 2 placki i zaraz po upieczeniu przekrawam każdy (póki ciasto nie stwardnieje) tak jak biszkopt. Więc mam 4 placki do przełożenia masą grysikową (ta bez zmian, choć jak nie mam pudru to gotuję kaszę z cukrem już, a potem kręcę samo masło i daję po łyżce kaszy). No i na wierzch cienka warstwa kremu i polewa (pół kostki masła,po 2 łychy cukru i kakao - rozpuścić, po przestygnięciu wymieszać z roztrzepanym jajem).
To ciasto jest pyszne na drugi dzień
Acha, Olcia podrzuciła tu inny przepis, gdzie był jeden placek przełożony dodatkowo powidłami i myślę, że to jest bardzo dobra opcja - przełamie trochę słodycz. Z tym, że powinny być kwaskowe, wg mnie pasują tu śliwki, żurawina, ale w sumie można spróbować ze swoimi ulubionymi ;-)
Kluczowa jest tu mąka tortowa - jest lżejsza, ma mniej glutenu, więc 2 łyżeczki sody spokojnie to dźwigną
No i ciasto lepiej wyrasta, więc spokojnie przekroisz placki, ze zwykłej nie da rady![No :no: :no:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/no.gif)
Mój przepis jest następujący:
3 szkl. mąki tortowej
pól kostki masła
3 jaja
1 szkl. cukru
3 łychy miodu prawdziwego
2 płaskie łyżeczki sody
Ucieram masło z cukrem, miodem, dod. jaja i na koniec mąkę i sodę (pod koniec oczywiście ciężko już idzie, ale ja mam taką zgrabną małą pałkę, która tu się świetnie sprawdza;-))
Z tego piekę 2 placki i zaraz po upieczeniu przekrawam każdy (póki ciasto nie stwardnieje) tak jak biszkopt. Więc mam 4 placki do przełożenia masą grysikową (ta bez zmian, choć jak nie mam pudru to gotuję kaszę z cukrem już, a potem kręcę samo masło i daję po łyżce kaszy). No i na wierzch cienka warstwa kremu i polewa (pół kostki masła,po 2 łychy cukru i kakao - rozpuścić, po przestygnięciu wymieszać z roztrzepanym jajem).
To ciasto jest pyszne na drugi dzień
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
Acha, Olcia podrzuciła tu inny przepis, gdzie był jeden placek przełożony dodatkowo powidłami i myślę, że to jest bardzo dobra opcja - przełamie trochę słodycz. Z tym, że powinny być kwaskowe, wg mnie pasują tu śliwki, żurawina, ale w sumie można spróbować ze swoimi ulubionymi ;-)
Kluczowa jest tu mąka tortowa - jest lżejsza, ma mniej glutenu, więc 2 łyżeczki sody spokojnie to dźwigną
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
![No :no: :no:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/no.gif)
Podziel się: