reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

Krolcia - najprostsza sałatka jaką znam to: pomidory obrane ze skórki, pokrojone w plastry układamy na talerzu, polewamy sosem czosnkowym (jogurt + majonez + czosnek) i posypujemy startym na drobnej tarce serem. Pycha i banał, tylko teraz bida z pomidorami :-(
 
reklama
ja ma swoja sałatke która znika zawsze pierwsza ze słonecznikem prażonym
filet z kurczaka pokroic w kostke, przyprawic-jak sie przezre to podsmazyc na oleju
poza tym ananasa pokroic, dodac kukurydze,fasole z puszki i usmazona piers majonez , sol pieprz do smaku a na wierz posypac uprażonym słonecznikem. Ja kupuje zwykły i podsmazam na oleju, ale mozna kupic juz uprazony tylko z takim to jeszcze nie jadłam. Pyszne tylko trzeba mieszac ten słonecznik zeby nie przypalic. Sałatka palce lizac...
 
Dzięki za podpowiedzi. To jeszcze z jednym pytaniem. Zastanawiam się czy nie zabawić się w uszka do barszczu, nigdy nie robiłam jeszcze, zawsze kupne brałam, tylko te suszone grzyby....nie mogłyby być to świeże pieczarki? Ktoś próbował tak?
 
Kroclia - moja mama :-) Z dodatkiem kaszy jęczmiennej jeśli się nie mylę. Jak chcesz, to zapytam dokładnie, co tam jeszcze dodawała, ale domyślam się, że podsmażoną cebulkę.
 
Jak dla mnie z kaszą mmmmmmmmmm pycha:tak:! Natomiast cała rodzina męża nie lubi jęczmiennej:dry:. Ja bym zrobiła te pieczarki, cebulka no i chyba bułkę tartą żeby to się kupy trzymało. Tylko właśnie się zastanawiałam czy pieczarka też da taki specyficzny smak jak suszone grzyby.
 
reklama
Cwietka - miałam ci podrzucić mój patent na pierniczek;-)
Mój przepis jest następujący:
3 szkl. mąki tortowej
pól kostki masła
3 jaja
1 szkl. cukru
3 łychy miodu prawdziwego
2 płaskie łyżeczki sody
Ucieram masło z cukrem, miodem, dod. jaja i na koniec mąkę i sodę (pod koniec oczywiście ciężko już idzie, ale ja mam taką zgrabną małą pałkę, która tu się świetnie sprawdza;-))
Z tego piekę 2 placki i zaraz po upieczeniu przekrawam każdy (póki ciasto nie stwardnieje) tak jak biszkopt. Więc mam 4 placki do przełożenia masą grysikową (ta bez zmian, choć jak nie mam pudru to gotuję kaszę z cukrem już, a potem kręcę samo masło i daję po łyżce kaszy). No i na wierzch cienka warstwa kremu i polewa (pół kostki masła,po 2 łychy cukru i kakao - rozpuścić, po przestygnięciu wymieszać z roztrzepanym jajem).
To ciasto jest pyszne na drugi dzień:tak:
Acha, Olcia podrzuciła tu inny przepis, gdzie był jeden placek przełożony dodatkowo powidłami i myślę, że to jest bardzo dobra opcja - przełamie trochę słodycz. Z tym, że powinny być kwaskowe, wg mnie pasują tu śliwki, żurawina, ale w sumie można spróbować ze swoimi ulubionymi ;-)

Kluczowa jest tu mąka tortowa - jest lżejsza, ma mniej glutenu, więc 2 łyżeczki sody spokojnie to dźwigną:tak: No i ciasto lepiej wyrasta, więc spokojnie przekroisz placki, ze zwykłej nie da rady:no:
 
Do góry