reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

To ja poproszę o dobry przepis na porową. A czy ta zupa jest też lekko ostrawa jak por? Bo ta cebulowa to po podsmażeniu w ogóle ostrości nie ma. Już łyżeczkę papryki ostrej dorzuciłam i albo mnie się zepsuł język albo cebula niweluje ostrość papryki.

reklama
Krolcia - raczej delikatna, ale pyyyszna. Ja robię krem, ale dość niedokładnie zmiksowany. A wygląda to tak:

2 pory kroję na talarki i podduszam na patelni na masełku

w garnku gotuję w niewielkiej ilości wody ziemniaki (ze 3 sztuki średnie), marchewkę, czasem pietruszkę - jak mi się przypomni i kupię.

jak jedno i drugie jest miękkie łączę i miksuję. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
Myślę, że serek topiony też by tu można było wrzucić, ale i bez niegi jest pyszaczowska.

Aha, poeksperymentowałam dzisiaj z przepisem na kuleczki serowe (nie mieliśmy chleba na kolację i trzeba było coś wykombinować ;-)) I tak - dałam pół na pół ser żółty i twaróg - ale nic to raczej w smaku nie zmieniło. I dodałam usmażoną cebulkę. Cebulka fajna. Do tego podałam sosik pomidorowy, ale czosnkowy byłby lepszy.

Ja tę zupę serową robię z kulkami mięsnymi -takimi pulpecikami z mięsa mielonego. Generalnie bardzo podobny przepis, tylko są jeszcze pieczarki, nie ma mięsa, bo na koniec dorzuca się do zupy obsmażone kulki - mniam,mniam:tak: To było główne danie na roczek - wszyscy się zajadali:tak:

Co do ciastek francuskich - dziś pomyślałam, robiąc kolejne, że gotowe ciasto fr. to kulinarny wynalazek wszechczasów:-D Robi się chwilę, wrzucić można do środka wszystko i wychodzi super danie.
Dziś - rozpusta nad rozpustami - ciasteczka z nadzieniem chałwowym z prażonym kakaowcem - chyba nie muszę pisać jak smakowały :-D Najchętniej zeżarłabym wszystkie (30) jako wielbicielka chałwy, ale są na jutrzejszą imprezę, więc się powstrzymałam.

Ostatnia edycja:
cristal wstyd sie przyznać, ale jeszcze nigdy sama nie zrobiłam carbonara bo jakoś tak obawiałam się tych żółtek, ale one chyba się zetną jak je tak pogotujesz chwilkę, więc zrobię niebawem

Zetną się, ale sos pozostaje kremowy - ja dorzucam jeszcze gorgonzolę (uwielbiam) i więcej parmezanu niż w przepisie.
Jeśli przeszkadzają ci te żółtka to daj mniej ale więcej śmietany i sera. Białka mi tam już nie pasują, chociaż w kilku przepisach znalazłam.

Mamolka - świetny tort, mimo, że kompromis:-D Ale wyszedł super!!!

cristal więcej sera mówisz...oczywiście UWIELBIAM ser! I dawaj przepis na te ciasteczka:)

krolcia oto ta zupka:
1/2 kg mielonego
marchewka (ok 3 szt)
por - 2 szt
pieczarki ok 25 dag (niekoniecznie ja nie daję bo mój syn nie lubi)
3 serki topione (najlepiej takie we flaczku, ale mogą być inne)
pół szkl śmiet słodkiej 12% zmieszanej z 3 łyżkami mąki

mieso usmażyć z pieczarkami
dodać ok 2 l bulionu
dodać por pokrojony w słupki i marchewkę
gotować do miękkości marchewki
dodać serek i smietanę z mąką
doprawić jeśli trzeba

zrobiłam dzisiaj tarte warzywną...
pycha......
nastepnym razem dam wiecej przypraw, zjadłam na zimno i naprawde kapitalna sprawa... polecam:D

reklama
a ja m.in na roczek robie rolade szpinakową w wersji z suszonymi pomidorkami, ze 3-4sałatki torta i ciasto z masą z Kubusia no i obiad. Mame poprosiłam o śledzie i kruche ciastka dla dzieci, tesciowa moze tez jakies ciacho zrobi i mam nadzieje że wystarczy...

Do góry