reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

Ewa - dobrze, że o tych trójkątach przypomniałaś. Już wcześniej chciałam je zrobić, ale zapomniałam. Tylko kiedy? Dzisiaj na obiad chińszczyna, której pewnie wyjdzie na 2 dni, jutro tarta z dynią, brokułem i serem niebieskim... może w niedzielę :-)

reklama
Tunia - popieram pizzę. Szybko się robi i możesz równocześnie zrobić kilka wersji, więc będzie ciekawie. Fajne są też kuleczki serowe - taka ciasteczkowa przekąska na słono. Robi się w momencie:

250 g sera startego na drobnych oczkach
200 g mąki (ja dałam niepełne 2 szklanki)
3 łyżki oliwy
3-4 łyżki śmietany
łyżeczka soli czosnkowej i łyżeczka papryki (ja nie miałam, więc dałam przyprawę czosnkową do kurczaka)
jajko

Całość zagnieść, ulepić kuleczki i piec ok 15 min.

O to brzmi fajnie cwietka! Ja się obkupiłam już w składniki do mięsnego nadzienia ale te kulki też fajne. Ile tych kuleczek tak z tej porcji wychodzi, tak na oko mniej więcej i jakiej wielkości robić? Takiej jak ferrero np?

ewa a wg Ciebie to gotowe ciasto francuskie z Biedronki na przykład byłoby dobre na te trójkąciki?
a te ciasteczka francuskie z budyniem to jak robisz? ?? mysle ze by dla dzieci byly super...

Krolcia - mi wyszła cała blaszka, a z niej cała miseczka. Na 4 osoby do podskubania było ok, ale zniknęły w momencie. Robiłam takie odrobinę większe jak ferrero. Następnym razem poeksperymentuję i dodam np. podsmażonej cebulki.

cwietka fajne te kuleczki. Przy najbliższej okazji zrobię:tak:

cristal wstyd sie przyznać, ale jeszcze nigdy sama nie zrobiłam carbonara bo jakoś tak obawiałam się tych żółtek, ale one chyba się zetną jak je tak pogotujesz chwilkę, więc zrobię niebawem

Krolcia - tak, gęsta. Jak do zupy - 12/18%.

Olcia - zetną się :-) Ja też nie tykam nieściątego jajka - gotowane to tylko na twardo, a carbonarę uwielbiam. Tylko my dodajemy całe jajo, bo żal mi tego białka wyrzucać ;-)

reklama
Dla mnie carbonara jest jednak za ciężkim daniem , bardzo smacznym ale w połowie talerza mam dość, a ja mam pojemny żołądek więc jak na mnie jest to nietypowe :)

ewa-
ja się musze przyznac że moja aktywność co do obiadu na roczek skończyło się na upieczeniu sernika ( naprawdę pysznego swoją drogą :-)) i zamówieniu tortu.
U mnie było najpierw 2,5 h przyjęcia w sali zabaw a potem pojechałam do rodziców gdzie był jeszcze mój brat z bratową. Moja mama to zosia samosia i sama chciała wszystko przygotować, a mi tak szczerze to na rękę było bo świetnie gotuje :) Zrobiła dwa placki ( choć mówiłam jej niech da sobie spokój bo ja upiekę, ale chciała to zrobiła), był barszczyk z krokietami, Pieczony schab, Sałaty z papryką, pomidorem i vinegretem, kotlety z piersi kurczaka i kurczak pieczony- ogólnie podrasowany obiad niedzielny i było w sam raz, nie za dużo nie za mało, może i nudne ale bardzo smaczne i sprawdzone :)

aaa nie pokazywałam go wam :) Tort chłopaków- ostatecznie kupiony

Załączniki

• DSC_0270.jpg
    DSC_0270.jpg
    32,2 KB · Wyświetleń: 38
  • DSC_0285.jpg
    DSC_0285.jpg
    27,2 KB · Wyświetleń: 29
Do góry