reklama
T
Tunia85
Gość
pomóżcie proszę - pomysły na ciepłe danie na parapetówkę: żeby można zrobić w dużej ilości, smaczne, ale żebym też nie musiała go piec, gotować czy smażyć kilka h, bo muszę też inne rzeczy przygotować, upiec ciasta, coś na zimną płytę
więc proszę o jakieś ciekawe przepisy
więc proszę o jakieś ciekawe przepisy
cristalrose
Fanka BB :)
Moze gorąca micha?- samo się gotuje;-) Strogonow np?
Albo spaghetti carbonara - przygotowujesz wczesniej tylko boczek (kroisz i podsmażasz z czosnkiem) i tarty parmezan. Resztę robisz 15 min. przed podaniem - czyli podczas gotowania makaronu. uwaga potrzebny duży garnek do wymieszania wszystkiego.
Idzie to tak (dla 2 osób): Podsmażasz boczek (ok 100g) wędzony z wyciśniętym czosnkiem,, wrzucasz makaron ugotowany al dente, mieszasz, zalewasz wszystko masą śmietanowo-serowo-żółtkową, doprawiasz i na wolnym ogniu chwilkę i już - po robocie:-)
Masa: 100ml kremówki (30-36%), ok 50g tartego parmezanu, 3 żółtka.
Albo spaghetti carbonara - przygotowujesz wczesniej tylko boczek (kroisz i podsmażasz z czosnkiem) i tarty parmezan. Resztę robisz 15 min. przed podaniem - czyli podczas gotowania makaronu. uwaga potrzebny duży garnek do wymieszania wszystkiego.
Idzie to tak (dla 2 osób): Podsmażasz boczek (ok 100g) wędzony z wyciśniętym czosnkiem,, wrzucasz makaron ugotowany al dente, mieszasz, zalewasz wszystko masą śmietanowo-serowo-żółtkową, doprawiasz i na wolnym ogniu chwilkę i już - po robocie:-)
Masa: 100ml kremówki (30-36%), ok 50g tartego parmezanu, 3 żółtka.
Ostatnia edycja:
Popieram chili con carne! Robi się prościuteńko, a można podać w fajny sposób - zawinięte w tortilli albo z nachosami. Pychota!
Ja robiłam z tego przepisu: Dietetycznie Siostro!: Chili con carne
Są też bardziej skomplikowane, ale jeśli ma być szybko i łatwo, to ten się idealnie nadaje
Ja robiłam z tego przepisu: Dietetycznie Siostro!: Chili con carne
Są też bardziej skomplikowane, ale jeśli ma być szybko i łatwo, to ten się idealnie nadaje
T
Tunia85
Gość
zaczęłąm się zastanawiac nad wielką blachą domowej pizzy
bigosy itp odpadają bo tu właśnie zawsze na takich spędach są bigosy, kartacze i kupa regionalnych dań, a ja bym chciała podac coś innego, żeby zjedli coś czego na co dzień nie jedzą...
czy np kawałki kurczaka w panierce, do tego kilka sosów... ciągle myślę właśnie, a dziś po południu po zakupy chce jechać
poza tym będzie kuzynka C. która piersią karmi więc jeszcze ją muszę w menu uwzględnić żeby coś zjadła, bo strasznie przestrzega diety piersiowej
a to chili con carne to już robiłam kiedyś tylko nie wiedziałam, że tak się nazywa,
sama wymyśliłam, a widzę, że już wymyślili przede mna
bigosy itp odpadają bo tu właśnie zawsze na takich spędach są bigosy, kartacze i kupa regionalnych dań, a ja bym chciała podac coś innego, żeby zjedli coś czego na co dzień nie jedzą...
czy np kawałki kurczaka w panierce, do tego kilka sosów... ciągle myślę właśnie, a dziś po południu po zakupy chce jechać
poza tym będzie kuzynka C. która piersią karmi więc jeszcze ją muszę w menu uwzględnić żeby coś zjadła, bo strasznie przestrzega diety piersiowej
a to chili con carne to już robiłam kiedyś tylko nie wiedziałam, że tak się nazywa,
sama wymyśliłam, a widzę, że już wymyślili przede mna
Ostatnio edytowane przez moderatora:
A ja mam już "jadłospis" na roczkową imprezę
Najpierw OBIAD. Dla 7 osób tylko (Dziadkowie, mój Brat, który przyjedzie z Rodzicami, no i my). Reszta, czyli Chrzestny i Szwagierki z Mężami dojdą później, bo się nie pomieścimy. No a oni są na miejscu, Dziadkowie - przyjezdni.
* szaszłyki z mini-sznycelków, poprzekładane cebulką, papryką i boczkiem + sos czosnkowy dla chętnych
* ryż kolorowy (biały, żółty, czerwony) albo kluski śląskie z dynią
* surówka z kapusty pekińskiej z papryką, cebulką i mandarynką
I na samej imprezie: TORT
* biszkopt cytrynowy przełożony cytrynowa masą, udekorowany na bęben
SŁODKIE
* ciasteczka francuskie z budyniem (czekoladowym z żurawiną i śmietankowym)
* sernik z pierniczkami
* koreczki owocowe (winogrona białe i czerwone, kiwi, ananas, brzoskwinia...) powbijane w pomarańcze (w formie takiego jeżyka)
SŁONE
* wędliny, chleb
* sałatka jarzynowa klasyczna
* sałatka z sałaty lodowej z kurczakiem, mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi i grzankami, z sosem czosnkowym
* mini-kurczaki w cieście francuskim
I to wszystko Mam nadzieję, że niewiele zostanie na drugi dzień
Najpierw OBIAD. Dla 7 osób tylko (Dziadkowie, mój Brat, który przyjedzie z Rodzicami, no i my). Reszta, czyli Chrzestny i Szwagierki z Mężami dojdą później, bo się nie pomieścimy. No a oni są na miejscu, Dziadkowie - przyjezdni.
* szaszłyki z mini-sznycelków, poprzekładane cebulką, papryką i boczkiem + sos czosnkowy dla chętnych
* ryż kolorowy (biały, żółty, czerwony) albo kluski śląskie z dynią
* surówka z kapusty pekińskiej z papryką, cebulką i mandarynką
I na samej imprezie: TORT
* biszkopt cytrynowy przełożony cytrynowa masą, udekorowany na bęben
SŁODKIE
* ciasteczka francuskie z budyniem (czekoladowym z żurawiną i śmietankowym)
* sernik z pierniczkami
* koreczki owocowe (winogrona białe i czerwone, kiwi, ananas, brzoskwinia...) powbijane w pomarańcze (w formie takiego jeżyka)
SŁONE
* wędliny, chleb
* sałatka jarzynowa klasyczna
* sałatka z sałaty lodowej z kurczakiem, mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi i grzankami, z sosem czosnkowym
* mini-kurczaki w cieście francuskim
I to wszystko Mam nadzieję, że niewiele zostanie na drugi dzień
Tunia, jeśli to nie ma być wielkie danie, ale przekąska na ciepło, to pycha są trójkąty z tuńczykiem. Ja je podawałam właśnie z sosami - pomidorowym i czosnkowym. Jak nie masz czasu na zagniatanie kruchego ciasta (chociaż to się szybko robi), to możesz wziąć francuskie gotowe.
A jak nie chcesz typowo polskich dań, to może cannelloni albo lazania? Chwilę to się robi, ale możesz wcześniej przygotować i będzie pycha Albo calzone - jako alternatywa dla pizzy. Chociaż pizza to też fajny pomysł
A te trójkąty są np. tu: Trójkąty z tuńczykiem
A jak nie chcesz typowo polskich dań, to może cannelloni albo lazania? Chwilę to się robi, ale możesz wcześniej przygotować i będzie pycha Albo calzone - jako alternatywa dla pizzy. Chociaż pizza to też fajny pomysł
A te trójkąty są np. tu: Trójkąty z tuńczykiem
reklama
T
Tunia85
Gość
dzięki Ewa, właśnie kombinuje coś z włoskiej kuchni,
chciałam jedno danie na ciepło
zimna płytę: wędliny, sałatka z tuńczyka, jajka faszerowane lub mini kanapeczki z pastą jajeczną,
sałatka z papryki w kolorach, pomidora, ogórka, sałaty, czerwonej cebuli, sos vinegret,
i slodkie: jakies dwa ciasta sałatka owocowa lub mus cytrynowy
ale ta pizza byłaby fajna, robimy razem z C. i pyszna wychodzi
chciałam jedno danie na ciepło
zimna płytę: wędliny, sałatka z tuńczyka, jajka faszerowane lub mini kanapeczki z pastą jajeczną,
sałatka z papryki w kolorach, pomidora, ogórka, sałaty, czerwonej cebuli, sos vinegret,
i slodkie: jakies dwa ciasta sałatka owocowa lub mus cytrynowy
ale ta pizza byłaby fajna, robimy razem z C. i pyszna wychodzi
Podziel się: