reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

reklama
:D

Zupę polecam - Mąż uważa, że jest bardzo dobra. No i szybko się ją robi (jak już rosół się ugotuje ;)). Mnie średnio smakowała, ale ja chyba jednak nie lubię sera w zupie...:/
 
pomóżcie proszę - pomysły na ciepłe danie na parapetówkę: żeby można zrobić w dużej ilości, smaczne, ale żebym też nie musiała go piec, gotować czy smażyć kilka h, bo muszę też inne rzeczy przygotować, upiec ciasta, coś na zimną płytę

więc proszę o jakieś ciekawe przepisy:-D
 
Tunia - bigos? :) ale to zależy kto ile czasu gotuje, a po za tym u nas furorę zawsze robi chili con carne, szybko łatwo i co najważniejsze dość tanio ;)
 
Moze gorąca micha?- samo się gotuje;-) Strogonow np?

Albo spaghetti carbonara - przygotowujesz wczesniej tylko boczek (kroisz i podsmażasz z czosnkiem) i tarty parmezan. Resztę robisz 15 min. przed podaniem - czyli podczas gotowania makaronu. uwaga potrzebny duży garnek do wymieszania wszystkiego.

Idzie to tak (dla 2 osób): Podsmażasz boczek (ok 100g) wędzony z wyciśniętym czosnkiem,, wrzucasz makaron ugotowany al dente, mieszasz, zalewasz wszystko masą śmietanowo-serowo-żółtkową, doprawiasz i na wolnym ogniu chwilkę i już - po robocie:-)
Masa: 100ml kremówki (30-36%), ok 50g tartego parmezanu, 3 żółtka.
 
Ostatnia edycja:
zaczęłąm się zastanawiac nad wielką blachą domowej pizzy

bigosy itp odpadają bo tu właśnie zawsze na takich spędach są bigosy, kartacze i kupa regionalnych dań, a ja bym chciała podac coś innego, żeby zjedli coś czego na co dzień nie jedzą...

czy np kawałki kurczaka w panierce, do tego kilka sosów... ciągle myślę właśnie, a dziś po południu po zakupy chce jechać

poza tym będzie kuzynka C. która piersią karmi więc jeszcze ją muszę w menu uwzględnić żeby coś zjadła, bo strasznie przestrzega diety piersiowej

a to chili con carne to już robiłam kiedyś tylko nie wiedziałam, że tak się nazywa,
sama wymyśliłam, a widzę, że już wymyślili przede mna:-p
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
A ja mam już "jadłospis" na roczkową imprezę :)

Najpierw OBIAD. Dla 7 osób tylko (Dziadkowie, mój Brat, który przyjedzie z Rodzicami, no i my). Reszta, czyli Chrzestny i Szwagierki z Mężami dojdą później, bo się nie pomieścimy. No a oni są na miejscu, Dziadkowie - przyjezdni.

* szaszłyki z mini-sznycelków, poprzekładane cebulką, papryką i boczkiem + sos czosnkowy dla chętnych :)
* ryż kolorowy (biały, żółty, czerwony) albo kluski śląskie z dynią
* surówka z kapusty pekińskiej z papryką, cebulką i mandarynką

I na samej imprezie: TORT
* biszkopt cytrynowy przełożony cytrynowa masą, udekorowany na bęben

SŁODKIE
* ciasteczka francuskie z budyniem (czekoladowym z żurawiną i śmietankowym)
* sernik z pierniczkami
* koreczki owocowe (winogrona białe i czerwone, kiwi, ananas, brzoskwinia...) powbijane w pomarańcze (w formie takiego jeżyka)

SŁONE
* wędliny, chleb
* sałatka jarzynowa klasyczna
* sałatka z sałaty lodowej z kurczakiem, mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi i grzankami, z sosem czosnkowym
* mini-kurczaki w cieście francuskim

***
I to wszystko :) Mam nadzieję, że niewiele zostanie na drugi dzień ;)
 
Tunia, jeśli to nie ma być wielkie danie, ale przekąska na ciepło, to pycha są trójkąty z tuńczykiem. Ja je podawałam właśnie z sosami - pomidorowym i czosnkowym. Jak nie masz czasu na zagniatanie kruchego ciasta (chociaż to się szybko robi), to możesz wziąć francuskie gotowe.

A jak nie chcesz typowo polskich dań, to może cannelloni albo lazania? Chwilę to się robi, ale możesz wcześniej przygotować i będzie pycha :) Albo calzone - jako alternatywa dla pizzy. Chociaż pizza to też fajny pomysł :)

A te trójkąty są np. tu: Trójkąty z tuńczykiem
 
reklama
dzięki Ewa, właśnie kombinuje coś z włoskiej kuchni,
chciałam jedno danie na ciepło
zimna płytę: wędliny, sałatka z tuńczyka, jajka faszerowane lub mini kanapeczki z pastą jajeczną,
sałatka z papryki w kolorach, pomidora, ogórka, sałaty, czerwonej cebuli, sos vinegret,
i slodkie: jakies dwa ciasta sałatka owocowa lub mus cytrynowy

ale ta pizza byłaby fajna, robimy razem z C. i pyszna wychodzi
 
Do góry