reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

Bodzia to zrób sobie biszkopt teraz i będziesz wiedziała, czy wychodzi, czy nie.
I ja bym piekarnik jakoś tak na średnio ustawiła - na 6 powiedzmy. jak się nie będzie piekło, to podkręcisz, ważne, żeby się nie spalił.
Ja mam przepis nieco łatwiejszy, bo bez gramów a z łyżkami i łatwy do zapamiętania:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
generalnie mąki i cukru jest jedna łyżka na jajko, więc łatwo pozmieniać proporcje. Wykonania jak u Olci. Jak chcę kakaowy, to dodaję kakao.


A o cycuchach z bananami zapomnaiłam i jak szłam na zajęcia to mi się przypomniało - sorrki :sorry:
Więc tak:
piersi z kurczaka (w zależności od ilości głodnych brzuchów - myślę, że ok 1 na łebka, ale może być nieco mniej)
banany (podobnie jak z cycami - ok 1 na brzuch)
i sos
1. piersi kroimy na małe kotleciki (naprawdę małe), delikatnie solimy, obtąkujemy w mące i obsmażamy z dwu stron

2. banany kroimy - najpierw w poprzek, a potem jeszcze na 3 części

3. sos - na patelnię ze smażenia mięsa dolewany trochę oliwy, wsypujemy ze 2 łyżki mąki - robimy zasmażkę, dolewamy wodę - ze 2 szklanki, rzucamy kostkę rosołową (ja nie daję, za to odrobiną solę), sypiemy curry, i dodajemy sok z cytryny - tu w zalezności od gustów smakowych. Na koniec można trochę śmietany.

4. w naczyniu żaroodpornym układamy piersi, banany i polewamy sosem. Zapiekamy z 15/20 min i podajemy z ryżem i jakąś surówą :-)
 
reklama
Ewa86 dasz radę zrobić :) zapewniam, wystarczy ulepić :) a jak będziesz miała problem z patyczkami to zawsze możesz zrobić po prostu kulki takie trufelki :)

Dzięki :) Ale nie dam rady głównie czasowo - nie wyrobię się ze wszystkim.

Właśnie zastanawiam się od jakiegoś czasu, skąd wziąć te patyczki...

***
Ja wolę przepisy na gramy. Jakieś takie precyzyjniejsze są od łyżek i szklanek :)
 
Cwietka, jak nie masz wagi, to polecam po pierwsze ją kupić (;)), a po drugie są takie fajne miarki jak duże łyżki o pojemności 1/3, 1/4 i 1/2 szklanki - strasznie często mi się przydają. W jakimś supermarkecie je wypatrzyłam, już nie pamiętam jakim...

A jeśli mowa o miarkach, to mi się marzy coś takiego: (miarka do makaronu :) bo zawsze daję za dużo, żeby nie brakło i się przejadam ;))

http://www.galerialimonka.pl/miarka-do-spaghetti-joseph-joseph-bialo-zielona,p7971
 
No cóż, ja za bardzo miejsca nie mam. No i wolę "na oko" ;-) Z resztą wszystkie przepisy od mamy sa na łyżki/szklanki, więc cięzko by mi się było przerzucić.
 
ja od mamy też większość przepisów mam na łyżki i szklanki hehe ale podobnie jak ewa bardzo sobie chwalę tą miarkę (jak lyżki). świetna sprawa. moja mama kupiła ją w NETTO, a ja tutaj w pierwszym lepszym sklepie bo jest tego pełno. choć oczywiście ostatecznie i tak oceniam zawsze na oko czy ciasto jest ok, czy trzeba jeszcze mąki itd.

bodzia dasz radę. spróbuj sobie upiec jakiegoś biszkopta wcześniej i zobacz czy piekarnik przepiecze. w razie czego jak byś się bardzo obawiała kremu to te gotowe kremy do tortów też są dobre smakowo. no ale zrobić krem to nie problem bo cwietka podała mega prosty przepis, ten z linku ewy też jest prosty. biszkopta się nie obawiaj :-)

zrobiłam sobie właśnie kremówki na krakersach - uwielbiam!!!!!!!
 
Z tego, co wyczytałam, to curry albo kurkuma. Inne kolory dają buraki, pietruszka albo szpinak. Tylko nie wiem, czy dać je do gotowania czy nie. W przepisach jest napisane, żeby wymieszać po ugotowaniu. Ale jak mam wymieszać pietruszkę z ryżem?:/
 
reklama
Do góry