reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)


Bodzia ja robie zawsze ten

Biszkopt :


8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opak. cukru waniliowego
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
szczypta soli




1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
4. Makę , proszek , budyń i kakao przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać
5. Forme wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
6. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

jak robisz jasny to nie dajesz budyniu czekoladowego tylko waniliowy i nie dajesz kakao
 
reklama
ja robie go albo w dużej tortownicy o średnicy 30 cm (wtedy jest wyższy i można przeciąć dwa razy) albo w dużej formie 40 na 25 tylko, że jest trochę niższy i wtedy tylko raz przekładam.
 
O, to super, bo kupiłam dziś tortownicę 28 cm, a wszystkie przepisy mam na 20-22. A nie lubię przeliczać, bo potem dziwne rzeczy z tego wychodzą ;)
 
bodzia małą tzn jaką? Jeśli to mniej więcej połowa tej typowej duże to zrób z połowy składników. Jeśli jest tylko trochę mniejsza niż taka typowa duża to zrób z podanych składników tylko będzie wyższy. Będziesz musiała trochę dłużej piec. Biszkopt sprawdza sie patyczkiem;)
 
No ja mam dwie średnie..Musze zmierzyć..Ja pieke zawsze tylko murzynka mojej mamy kiedys jeszcze kruche...Talent ma mój brat ;-)
Kusi mnie ale boje się:cool::zawstydzona/y::-:)-p
 
Ewa86 dasz radę zrobić :) zapewniam, wystarczy ulepić :) a jak będziesz miała problem z patyczkami to zawsze możesz zrobić po prostu kulki takie trufelki :)
 
reklama
Ewa tylko tort musze zamówic co najmniej w srode. Bo te "zwykłe" cenowo wychodza tak samo a mi sie nie podobają.
 
Do góry