reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

gufi- ja też zamierzam sama zrobić tort- a potrzebne są właściwie dwa. Chciałabym zrobić na tą pierwszą "koleżeńską" cześć w fikolandzie bo będzie tylko kilka maluchów z rodzicami, druga "rodzinna" u rodziców jest już dla 3 solenizantów, i tu ew. kupi się jakiś większy torcik

i tak szukam pomysłu- twój fajny ale w listopadzie świeżych malin nie dostanę a mrożonki nie bardzo ;/

już rok temu marzył mi się dla Olka na urodziny taki tęczowy tort jak tu - ale akurat poszłam rodzić i dupa zbita:)
Tęczowy tort (rainbow cake)
Chciałabym własnie coś takiego tylko szukam jakiejś innej masy- żeby całoś nie była za mdła.

Może coś macie ciekawego w zanadrzu ???????? :)

reklama
A ja na roczek kupuje :-)
No i dla Lolka w tym roku wyjatkowo też bo co roku mial murzynka ze świeczka w tortownicy :-p

mamolka - ja takie tęczowe robiłam z samej galaretki i owoców, no ale to w lipcu na imieniny starszej, nie wiem jak to by smakowało w grudniu, ale na roczek to ja chyba kupię torta, bo umiem chyba tylko ten z galaretki :D

mamolka - dla dzieci można też zrobić sernik na zimno z galaretka. na pewno bedzie smakowac ;)

a ja na roczek chyba cos wykombinuje sama. tylko musze obczaic, gdzie sie kupuje takie wafle do dekoracji wierzchu

Gufi, nie wiem, o jakie wafle chodzi, ale znam dwa fajne sklepy "spożywcze". Nic tam jeszcze nie kupowałam, więc nie polecam na 100%, ale często oglądam, co mają w ofercie :)
* różne różności: http://www.aledobre.pl/index5.php
* czadowe foremki: http://www.magicznewypieki.pl/Default.aspx
Jak dojdę do pieniędzy, to sobie parę silikonowych foremek sprawię:) Na razie to jest bez sensu, bo i tak nic nie piekę...

Ja z pieczenia noga ale mam wypróbowaną cukiernie i chyba Fifi dostanie piłke a Lolo autko ;-) Wolałabym dla juniora jedynka ale to wszystko zalezy od ceny...

1. Ciasteczka kajmakowe - przepis dla idiotów ;-)
Bierzemy gotowe ciasto francuskie, rozwijamy na stole i smarujemy gotową masą kajmakową. Zwijamy w rulonik (wzdłuż dłuższego boku) i kroimy na ok 1,5 cm kawałki. Kładziemy na blasze ale nie na boku, tylko na "pleckach" - ślimakowym wzorem do góry. pieczemy ok 15 min.

2. Ciasto jabłkowe - to już wyższa szkoła jazdy ;-)
potrzeba:
1. składniki na biszkopt
2. 5-6 jabłek
3. 3 opakowania budyniu (na 0,5l)
4. pół kostki masła
5. 200 g wiórków
6. 2 jajka
7 cukier

a) pieczemy biszkopt - wg swojego ulubionego przepisu. Nie powinien być zbyt wysoki.
b) zabieramy się za jabłka - obieramy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do gara, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy 5 łyżek cukru. Gotujemy aż zmiękną. Przecedzamy. Uwaga! Woda po ugotowaniu jabłek będzie jeszcze potrzebna - gotujemy na niej budyń (proszek trzeba rozrobić w ok 0,5 szklanki wody).
c) Na upieczony biszkopt wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem (jeśli ktoś lubi) i wylewamy masę budyniową.
d) teraz "kruszonka": w garnuszku topimy masło, dodajemy wiórki kokosowe.W misce ubijamy białka, dodajemy 2 łyżki cukru i żółtka. Łączymy z wiórkami. Wylewamy na wierzch i dajemy jeszcze na chwilę do piekarnika.

Ciasto pyszne, ale ma dużą wadę - sprawia, że w kuchni gwałtownie rośnie stos brudnych garów :-(

reklama
mamolka ja w swoim życiu popełniłam kilka tortów (baa nawet byłam nie raz proszona o upieczenie tortu przez znajomych i rodzinkę)

na jeden bezowy (boski) podałam już przepis wcześniej

a to niektóre przepisy z których korzystałam w całości lub częściowo
Wielkie Żarcie - Przepis - Tort Mikado przy tym jest trochę pracy, ale wychodzi niesamowity w smaku (coś innego) i wszystkim smakuje

Wielkie Żarcie - Przepis - Tort motyl - ten robiłam z inna masą. Fajny patent na tort dla dziecka

Wielkie Żarcie - Przepis - Tort Piętrowy Wiśniowy taki robiłam na 50 urodziny mojego taty (góra była w kształcie serca) masę chyba też dałam inną (nie pamietam) i robiłam na urodzinki (chyba 6 Matiego) prostokątny z wyspą. Były rybki itd. Jest z tymi masami trochę pracy. Szczególnie jak robi się kilka kolorów

Wielkie Żarcie - Przepis - Tort, któremu trudno się oprzeć - ten robiłam bez alkoholu. Wychodzi taki bardziej klasyczny. Oczywiscie ozdabiałam go wg swpjej inwencji

Wielkie Żarcie - Przepis - Truflowy tort - z tym było trochę pracy. Dokładnie nie pamiętam jaki była smak...ale chyba dobry

jednak najczęściej robiąc torty improwizuję. Fajne masy to np mascarpone z bitą śmietaną i śmietan fixem, lub mascarpone zmieszane z nutellą, lub najzwyklejszy karmel z masłem ewentualnie masa z mleka w proszku, ale jest dość słodka

Do góry