reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

reklama
Jej jakie pyszności! Ja uwielbiałam piec ciasta ale się skończyło w momencie jak się wprowadziliśmy tu gdzie mieszkamy. Mieszkanie wojskowe z kuchenką na stanie. Kuchenka MASAKRYCZNA:wściekła/y:!!!!!!!!!! Kilka podejść robiłam. Z jednej strony przypala z drugiej nie dopieka! Jak już to robię tylko sernik, bo inne ciasta nie wychodzą, robią się zakalce albo inne cuda:wściekła/y:. Kuchenkę byśmy kupili, gdybyśmy mieli gdzie schować tą. Bo wyrzucić nie można bo na stanie jest:confused2: Bleee:crazy:

Dziewczyny, jeśli lubicie szarlotkę, to spróbujcie ten przepis:

Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 kostka masła
- 1 jajko i 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru ( może być mniej, bo z 1 szklanki baardzo słodkie ciasto wychodzi, w sumie cukier do smaku jak kto woli) + cukier waniliowy (do smaku)
Farsz:
- 1 kg lub więcej jabłek (ja daję co najmniej 1,5 kg), mogą to być antonówki lub inne kwaśnawe - jeśli ktoś woli trochę kwaśny farsz, ja zawsze dodawałam słodkie twarde, ponieważ mój M takie woli
- cukier (do smaku, w zależności jak bardzo słodkie jabłka i jak słodki farsz chcemy, ja do antonówek (pierwszy raz z nich robiłam :p) wczoraj dodałam szklankę cukru
- łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Najpierw przygotowuję jabłka, bo tak naprawdę z nimi jest najwięcej roboty z całego ciasta :). Obieram i kroję w ósemki, wrzucam do garnka, dodaję trochę wody żeby się nie przypaliły, cukier i cynamon i podgotowuję. Konsystencja również wg uznania. Jabłka się studzą, a w między czasie przygotowuję ciasto.

Krupczatkę siekam z masłem, dodaję jajko, żółtko, proszek i cukier i ugniatam. Jak się ładnie połączy w zwartą masę, odkrawam jakąś 1/3 ciasta na udekorowanie góry,resztę rozdzieram po kawałku i wkładam na tortownicę (mniejszą, nie wiem ile ma cm, ale jest mniejsza niż taka standardowa duża do ciast) ugniatając palcami, żeby ładnie pokryła całą blachę oraz boki.(w przepisie jest żeby rozwałkować, ale ja od zawsze robię tak jak napisałam i wychodzi dobrze). Wkładam ostudzone jabłka, z reszty ciasta robię takie wałeczki i układam na górę. Górę ciasta smaruję rozbełtanym białkiem pozostałym z drugiego jajka, z którego zużyłam tylko żółtko Piekę w piekarniku na 180-200 stopniach przez 30 minut aż się zrumieni.

Mniam, mój małż zdążył się poczęstować, także zdjęcie obrazuje zarazem środek ciasta :) Smacznego :)
Zobacz załącznik 393227

Dziewczyny, szukam przepisów na jakieś sałatki/surówki warzywne, bez dodatku owoców, bez majonezu. Śmietanę sobie zastąpię jogurtem. Może być musztarda, chrzan itp. Macie coś sprawdzonego?
Mąż mi jęczy, że chodzi głodny na tej diecie (;)), więc muszę robić jakieś sałatki/surówki, żeby mógł się dobić trochę przy śniadaniu albo do pracy sobie wziąć. Bo warzyw można jeść nieskończoną ilość.

Będę wdzięczna za pomoc, bo w tym temacie to ja słaba jestem ;) Mam 3-4 swoje surówki i jadę nimi w kółko ;)

ja tez chetnie skorzystam z jakichs przepisów na sałatki. wczoraj zrobilam ryz z tunczykiem i ogórkiem i dodałam jogurt grecki z odrobiną majonezu

reklama
ups Ewa, to masz trochę utrudnione... marchew z kapustą szybko ci się przeje, a rybopodobne coś może być? bo u nas w domku było popularne cos takiego groszek, marchewka i paluszki krabowe(nie mam pojęcia jak to się tu nazywa ale to takie na pół różowe paluszki) to wszystko pocięte w kostkę i zduszone w masełku, ale nie możesz masła, to z oliwą z oliwek może i dużo przypraw typu majeranek bazylia do smaku

Do góry