reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

Mięso, ryba, ryż, makaron, ziemniaki wchodzą w skład posiłków obiadowych. Więc jeśli jadłabym taką sałatkę na obiad, to spoko - mogłoby to w niej być. Ale ja potrzebuję właśnie czegoś do śniadań :/
Paluszki krabowe znam, ale nie lubię ;)

Dziś zrobię chyba klasyczną sałatkę warzywną, mogę też z sałaty lodowej coś kombinować - z pomidorami, papryką, rzodkiewką... No nic, będę kombinować :) Chociaż już mi się nudzi pomału ta dieta. Ja to mam zapał ;)

Już chyba wolałabym zapisać się na jakiś fitness... Tylko że to kosztuje, a kasy teraz nie mamy za wiele. No a z brzuszków domowych to wiele nie wynika :/
 
reklama
Ewa ja bym robiła z sałaty lodowej, pomidorów (uwielbiam), papryki, oliwek (opcjonalnie), cebuli, ogórka, do tego mogłabym mieć sos czosnkowy zrobiony z jogurtu naturalnego (np. greckiego bo lepszy smak, a jak nie możesz to zwykły) i opcjonalnie np.łyżki serka homogenizowanego dla zagęszczenia lub bez niego plus oczywiście świeżo wyciśnięty czosnek i przyprawy.

Mniam mniam :)
 
Ewa - ja bym zrobiła brokuł+ pomidorki koktajlowe polane sosem czosnkowym. Albo duszoną cukinię z curry (ale Wy chyba nie lubicie cukinii?) Mozna jeszcze buraczki pokrojone w talarki (po ugotowaniu oczywiście) z sosem czosnkowym/chrzanowym.
 
Podaję przepisy na chleb z maszyny:
[FONT=&quot]
[/FONT]

[FONT=&quot]Chleb z miodem i płatkami owsianymi[/FONT]
[FONT=&quot]Składniki na bochenek 750g:[/FONT][FONT=&quot][/FONT]

  • [FONT=&quot]550 g mąki pszennej chlebowej[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]2 łyżeczki soli[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]15 g miękkiego masła[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]115 g płatków owsianych[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]2 łyżeczki suchych drożdży [/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]150 ml letniego mleka[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]2 łyżki miodu[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]225 ml letniej wody[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]Wszystkie składniki na chleb umieścić w pojemniku do pieczenia chleba: najpierw mleko, woda, masło, miód, sól, na końcu mąka i drożdże. Płatki dosypać w trakcie wyrabiania. Piekę na programie "biały szybko"
[/FONT]



[FONT=&quot]Chleb pszenno-żytni[/FONT]
[FONT=&quot]Składniki na bochenek 750g:[/FONT][FONT=&quot][/FONT]

  • [FONT=&quot]150 g mąki pszennej [/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]250g mąki razowej[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]150 g mąki żytniej[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]1,5 łyżeczki soli[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]1 łyżeczka cukru[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]1,5 łyżeczki oliwy[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]1/2 łyżeczki suchych drożdży [/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]330 ml letniej wody[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]Najpierw woda, oliwa, sól, cukier, mąka na końcu drożdże. Cukier nie może stykać się z solą, a drożdże mają dotykać tylko mąki [/FONT]:-) Piekę na programie "razowy szybko"



Na razie bazuję na podstawowych przepisach trochę je modyfikując - mąkę mieszam taką jak mam, zachowując tylko proporcję. Zamiast mleka może być maślanka, zamiast masła oliwa, zamiast suchych drożdży - świeże, zamiast płatków owsianych słonecznik, sezam, mak, dynia itp. Ważne tylko żeby waga się zgadzała.

Pysznie wychodzi też ciasto drożdżowe z maszyny - do przekrojenia i przełożenia czymś dobrym lub samo na śniadanie do mleka :-)
Ja mam maszynę philipsa.

[FONT=&quot][/FONT]
 
Thinka, dziękuję :) Wypróbuję w pierwszej kolejności ten drugi przepis, bo właśnie chleb żytni mi nie wychodzi...:/ Ale poczytałam trochę o maszynach i wiele jest takich opinii, że one sobie z żytnią mąką nie dają rady. Spróbuję jeszcze na pewno opcji - wyrabianie ciasta w maszynie + pieczenie w piekarniku. Bułki mi tak wychodzą pyszne, to może i chleb wyjdzie :)
Ja mam Severin. O taki: Severin BM 3986 - Ceneo.pl :)
 
pochwale sie, ze zrobilam pierwszy w swoim zyciu tort - dla Ninki na urodziny. super prosty i pyszny.

biszkopty podluzne nasaczone herbata, na to masa z serka mascarpone, bitej smietany i malin, znowu biszkopty, znowu masa. na wierzch swieze maliny i starta czekolada :)

na przyszly weekend robie dla brata :D
 
Chyba wiem, co robiłam nie tak z chlebem żytnim - piekłam go na programie na chleb razowy. Nie wiem czemu. Powinien być podstawowy. Niedługo wypróbuję.
Dziś zrobiłam pszenny z otrębami pszennymi - pychota :)

Wypróbowałam dziś też po raz pierwszy system nastawiania piekarnika na konkretną godzinę. Przed południem wyszliśmy z domu. Wstawiłam mięso, programując 2 godziny pieczenia, tak żeby na 15 było gotowe. Po powrocie powitał nas zapach pieczonego mięska i zjedliśmy ciepły obiad bez odgrzewania. Fajna sprawa. Będę częściej z tego korzystać :) Polecam.
 
reklama
Marynata do mięsa z orzeszkami ziemnymi:

małe opakowanie orzeszków ziemnych ( mogą być solone i bez soli - wtedy dodajesz do marynaty soli), sos sojowy, czosnek w granulkach, sok z cytryny, cukier, olej, curry, pokrojona w większa kostkę cebula, imbir

w proporcjach jakich lubisz- ja robię na oko ( zacznij od pół łyżeczki przypraw)

wszystko traktujesz blenderem na gładką masę, jakby było za gęste dodać mleko

ja wrzucam w to pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i wstawiam do lodówki na jakiś czas.
Później mięsko można ponakładać na patyczki i wrzucić na grill
lub
wrzucić na teflon ( całość ) i smażyć do póki mięsko nie dojdzie, wyłożyć na ryż , podawać np. z popieprzonym pomidorem skrojonym w kostkę.




od razu mówię- nie dla każdego to marynata-ja gotową mogłabym jeść na kanapce :)
trzeba lubić takie połączenie, raczej nie nadaje się na stół w ciemno, trzeba najpierw spróbować :)
 
Do góry