reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

ja znam na kurczaka po jamajsku - bardzo hot ale pycha :) no i fajny jest kurczak z marynaty z orzeszków ziemnych, ale to nie każdemu smakuje- ja mogę marynatę samą na kanapki brać :)
 
reklama
Z ziemniaków to ja dzisiaj robię wariację na temat tortilla con patatas - oprócz ziemniaków uparowałam marchewkę, kalafiora i fasolkę. W porze obiadowej wrzucę to na patelnię, zaleję rozmąconym jajem z przyprawami i będzie obiad :)
 
Olcia :szok: podziwiam..Mnie by nikt nie zmusił, zebym tak wytrawnie gosci przyjeła ;-) Szału bym w kuchni dostała a i tak NIKT by tego nie docenił...........
Rzuć przepis na te naleśniki plissssssssssssssssssssss
 
Lody krówkowe:
1. Pół puszki kajmaku (dużej - ok 510 g - najlepiej firmy Gostyń Google Images - nie ma grudek cukru) podgrzewamy lekko z 300 ml mleka. Traktujemy mikserem, żeby się ładnie rozpuściło i odstawiamy do ostygnięcia
2. Ok 250 ml kremówki ubijamy (w oryginalnym przepisie nic o ubijaniu nie było, ale ja lubię oblizywać widełki miksera ;-) ) i łączymy z ostudzonym płynem mleczno-krówkowym.
3. Schładzamy płyn do temp lodówkowej i wsadzamy do zamrażalnika. Co 20-30 min wyciągamy i mieszamy. Zabawę powtarzałam przez ok 5-6 godzin.
 
dziewczyny dzieki za odzew. Indyjszczyznę zrobiłam wg własnych wizji. Wyszła baaaardzo dobra. Dokładnie taka jaka miała wyjść.
bodzinka ja nie mam jakiegos konkretnego przepisu na te naleśniki. Zawsze robię je inaczej. Teraz zrobiłam farsz z mięsa mielonego smażonego z cebulką i czosnkiem. Do tego dodałam puszke fasoli czerwonej, około kilograma pomidorków bez skóry, miałam dodać jeszcze paprykę (żółtą, czerwoną i zieloną), ale zapomniałam :/ koniecznie koncentrat i baaaardzo dużo rozmaitych przypraw i ziół. Naleśniki zawijam z tym farszem i z żółtym serem. Potem zapiekam też posypane serem. Na koniec serwuje z dipem czosnkowym i tyle. Czasem do farszu dodaję też kukurydzę, czasem groszek zielony, a czasem tylko mięso mielone i ser żółty. Nieraz robie z piersią z kurczaka pokrojoną na drobno i wymyślam jakieś dodatki...

mamolka proszę o przepis na ta marynatę z orzeszków. Coś czuję, że to będzie "mój" smak!
 
Dziewczyny LITOŚCI!!!!!!!!!!:-)
Ja tu próbuję wagę utrzymać;-)
Olcia - normalnie zabiję :-D takiego mi smaka zrobiłaś na te naleśniki, a jeszcze ja jestem naleśnikowo i serowo wyposzczona, to już w ogóle....masakra. Muszę je zrobić:zawstydzona/y: bo mi język ucieknie...wiecie gdzie.
A wogóle to podziwiam - ja bym nie zrobiła chyba nawet połowy tych smakołyków. Imprezę roczkową zamierzam zrealizować po najmniejszej (no może prawie) linii oporu, czyli strogonow, sałatki, jakieś mięcho na zimno, ciasta, owoce, tort.
 
Ja planuję obiad - coś pieczonego, żeby przy tym nie stać za długo i ciasta. I tak na kolacji zostanie tylko moja rodzina, więc nie muszę się jakoś strasznie wygłupiać. A jak znam życie, to moja babcia i tak przywiezie gar różności ;-)
 
To ja takie mleko w puszce( też gostyń najczęściej takie http://wolewygodniej.pl/ld.php/system/ware/p.php?w=238192) gotuję na malutkim ogniu około 2-3 godzin, uściślam: wkładam puszkę do gara z wodą zalewam i gotuję całą puszkę w wodzie. Tak powstaje krówkowo-karmelowy glut. Czekam aż pucha wystygnie, otwieram i w mikserze na najwyższych obrotach miksuję z wódką. Likierek paluszki lizać. Jak ktoś woli mocniejszą wersję(idealna na gardło) to ze spirytem.
 
reklama
ale smakowitości!!!!
zainteresował mnie przepis Ewy na bułeczki pomidorowe - ciekawe, czy sa smaczn na drugi dzień, czy lepsze świeże... bo żeby zrobic je na rano musiałabym od bladego świtu działac w kuchni;/
 
Do góry