reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

cwietka mogę Ci polecić mój patent na dobre mięsko;-) czyli schabik w chrupiącej skórce , nie wiem tylko jak tam u ciebie z dietetycznymi restrykcjami, najwyżej wyeliminuj to, czego nie jesz.
Mięso - może być schab/szynka/karkówka dzień przed pieczeniem nakłuwam i nadziewam paseczkami czosnku, nacieram marynatą i odstawiam do lodówki w naczyniu żaroodpornym.
Marynata: oliwa (jak mięcho jest tłuste to nie daję), trochę wody, kapka octu winnego lub soku z cytryny, sól, pieprz, zioła prowansalskie, wyciśnięty czosnek.
Następnego dnia podlewam odrobiną wody, a na wierzchu obsypuję czosnkiem granulowanym, wstawiam do kuchenki na program tzw. grill góra-dół, ok 1-1,5 godz. na kg mięsa w zależności od jego grubości. Mięso przekładam czterokrotnie podczas pieczenia, za każdym razem posypując czosnkiem. W efekcie powstaje fajna chrupiąca skórka z jednej strony (bo druga jest w sosie), najlepsza, jak mięsko jest lekko tłustawe na zewnątrz.
Można podać do ziemniaków, bo powstaje pyszny sos, a potem galaretka, jak ostygnie, więc do chleba też się nadaje:tak:. Ja najczęściej podaję na gorąco z brokułami w sosie koperkowo-czosnkowym... cóż mogę powiedzieć... lubię czosnek:sorry2:
 
reklama
to i ja Wam napisze moją popisową sałatkę:
puszka kukurydzy
puszka fasoli czerwonej
puszka ananasa
pierś z kurczaka albo schab

Pierś przyprawic, pokroić na kawałki i podsmażyc, wystudzoną dodać do sałatki (może też być schab który został z obiadu dla urozmaicenia), ananasa pokroić, fasole i kukurydze odsączyć, wszystko wymieszać dodać sól pieprz i majonez.
Wyrównać i po wierzchu posmarowac troszke majonezem a na to wysypać prażony słonecznik. Można kupić gotowy ale ja zawsze sama praże-kupuje słonecznik łuskany i na oleju brązowieje-tylko trzeba mieszać i pilnowac zeby sie nie zjarało.
Sałatka gotowa i naprawde pyszna....
Smacznego


cwietka a ja to kupuje schab albo szynke, mimo karmienia przyprawiam ją dzień wcześniej :sola pieprzem wegetą ziołową, listkiem laurowym i odstawiam do lodówki A potem piekę zalewając wodą z oliwą
Dobra do przyprawiania jest marynata klasyczna-gotowy zestaw ziół i naprawde pyszna z niej wędlinka wychodzi
 
Ja się jakoś nie mogę przekonać do sałatek z makaronem. Nie lubię makaronu na zimno. Ostatnio z sałatkami w ogóle nie chce mi się kombinować i robię najprostszą z możliwych, tzn. starte marchewki + starte jabłko + sok z cytryny + cukier + śmietana. Albo kupuję mrożone mini-marchewki i robię je na parze. Ewentualnie bawię się w sałatkę z sałaty lodowej, gotowanych warzyw, jajka, rzodkiewki ze śmietaną, ale to rzadko. Kiedyś robiłam często kapustę pekińską + marchewkę, ale już dawno jej nie było - w sumie to nie wiem dlaczego. Aha, i buraczki gotowane jeszcze robię na zimno :)
Jednak trochę tego wyszło, ale mam wrażenie, że okropnie monotonne te moje sałatki.
 
Ostatnia edycja:
mamolka dzięki za linki. Znalazłam tam fajnie wyglądający przepis na serniczek:) może na chrzciny... http://moje-co-nieco.ge5.net/2011/01/22/sernik-srodziemnomorski-pistacje-chalwa-i-miod-na-roczek/

kuźwa pól posta zniknęło!!!

więc w skrócie:///

moja sałatka, która uwielbiamy wszyscy (jedna z wielu bo uwielbiam pichcić)

-2 zupki chińskie vifon (makaron pokruszyć)
-puszka kukurydzy
-słoik marynowanej papryki (ja daje prawie cały, a;le można mniej)
-około 6 jaj (pokroić)
- do wersji de Luxe podsmażam kurzego cycucha (jak nie mam czasu to nie i też jest pyszna)
wszystko mieszamy, przyprawiamy tylko tymi proszkami z zupek dodajemy majonez (trochę więcej bo makaron wchłonie). Odczekać około pół godzinki (aż makaron zmnięknie) chociaż są zwolennicy takiej chrupiącej:)

a moja ulubiona kopalnie przepisów w necie to
http://www.wielkiezarcie.com/ (nawet mam tam konto od prawie sześciu lat:D i moje przepisy tez tam są:DDD)
 
Ostatnia edycja:
ja jestem typowym makaronożercą, mój Olek ma to po mnie :) Jak dobry makaron to mógłby być dla nas normalnym daniem :)

aha :) tu moje ulubione trzy linki kucharskie

na słodko Moje wypieki
codzienne w poszukiwaniu pomysłów Moje Co Nieco oraz Białe Kapelusze

z makaronem mam tak samo!!

a co do mięs, to bardzo fajny jest schab ze śliwką - i na ciepło z sosem i kluseczkami, ale też na zimno na kanapkę mniam-mniam!
 
coś się pomieszało z postami ..;/

Olcia zobacz serniki na mojewypieki.blox.pl :) Ja na święta robiłam sernik chałwowy- pyszny ale bardzo słodki :) I pania walewska - pychotka- wyszła przepyszna :) :)
 
Ostatnia edycja:
Schab ze śliwką to jedna z ostatnich moich ciążowych zachcianek :) Chyba zostanie mi do niego sentyment, tak jak do placków ziemniaczanych po pierwszej ciąży.
A ten sernik wygrzebany przez olcię tez muszę wypróbować. I to jak najszybciej :)
 
reklama
Z sałatek to u mnie ostatnio na topie
-sałata lodowa
-pomidor
-ogórek
-jajo na twardo
- brokuł na półtwardo
-sos - majonez+keczup+sos sojowy

Mogę ją jeść w dowolnych ilościach :)

A druga bardziej "deserowa"
-pierś z kurczaka
-jabłko
-puszka ananasa
-słonecznik
-orzechy włoskie
- majonez+curry

I jeszcze jedna
-pierś z kurczaka
-seler naciowy
-kukurydza
-czerwona papryka
-majonez
 
Do góry