reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

To przepis na kurczaka: Wielkie Żarcie - Przepis - Kurczak w cieście francuskim
Właściwie to tylko sposób zwijania ciasta warto podejrzeć, bo środek to już jak kto lubi :)

A co do wędlin, to nie pomogę niestety. My dostajemy takie prawie gotowe od teściów. Trzeba je tylko ugotować w wodzie z pieprzem, zielem ang. i liściem laurowym i już jest pycha. A jak nie mamy od teściów, to kupuję w Szubrycie - sklep z pysznymi wędlinami i mięsem z Nowego Sącza. Ale nie wiem jak daleko w Polskę sięgają.
 
reklama
macie jakies sprawdzone przepisy na sałatki?

Fajna sałatka - przepis mojej teściowej:)
- duży zielony ogórek
- puszka kukurydzy
- pęczek koperku
- 30 dag szynki drobiowej (w kawałku)
- 20 dag drobnego makaronu (literki, pierścionki, gwiazdki...)
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek majonezu
- sól i pieprz

Szynkę i ogórka pokroić w kostkę (mniej więcej aby wielkościowo były jak kukurydza), szczypiorek posiekać, wszystko wymieszać i dodać ugotowany i przestudzony makaron. Wymieszać z majonezem, wycisnąc czosnek i doprawić solą i pieprzem.

smacznego
 
sałata ( umyta, i lekko poszarpana na mniejsze kawałki)
ziemniaki (ugotowane, lekko posolone lub lepiej jak są ugotowane w mundurkach)
cebula
pomidor
zielony ogórek też pasuje

do tego sos majonezowo- śmietanowy z sprasowanym czosnkiem ( lubię czosnek, ale 1-1,5 ząbka wg mnie wystarczy) lub z musztardą francuską.

Wszystko pokrojone na większe kawałki ( jak poleci :) ), ilościowo wg uznania, wymieszać z sosem lub musztardą. Ew. doprawić solą lub pieprzem do smaku.

bardzo dobra sałatka jako dodatek do kotlecika lub na grill
 
A co do wędlin, to nie pomogę niestety. My dostajemy takie prawie gotowe od teściów. Trzeba je tylko ugotować w wodzie z pieprzem, zielem ang. i liściem laurowym i już jest pycha. A jak nie mamy od teściów, to kupuję w Szubrycie - sklep z pysznymi wędlinami i mięsem z Nowego Sącza. Ale nie wiem jak daleko w Polskę sięgają.

Szkoda, myślałam, że masz jakieś sprawdzone przepisy.
 
Yvona - znasz przepis na sałatkę z ryżem i kurczakiem? Do naszego menu wprowadził ją mąż, który pochodzi z podkarpacia, więc może jest ci znana...;-)
Sałatka jest prosta i pyszna, może być samodzielnym daniem.
Składniki w równych proporcjach:
gotowana pierś z kurczaka
gotowany ryż
gotowane pieczarki pokrojone na ćwiartki
1 cebula (na 3 piersi musi być duża)
łyżka masła, majonez, sól, pieprz
Na maśle dusimy poszatkowaną cebulę,dodajemy pieczarki i pierś pokrojoną w kostkę, doprawiamy. Łączymy to z ryżem (po przestygnięciu) i dodajemy majonez.
Pycha:tak:

Dziś na obiadek zrobiłam azjatycką zupkę na wołowince, ale narobiłyście mi smaka tymi krewetkami, więc jutro chyba będzie wersja z owocami morza:tak:, tylko mężowi muszę coś innego przygotować bo nie lubi :sorry2:
 
cristalrose nie znałam tej sałatki ale ja Rzeszowianka od kilku lat dopiero jestem;)
Antylopka a nie wiesz czy może być ogórek konserwowy??
cwietka zapytam mamy mojej bo ona mi cos wspominala o przepisie na mieso pyszne i jako drugie danie i na wedline do chleba tylko musze zapisac jak to sie robi
 
reklama
cwietka ja szynke piekę w bardzo prosty sposób, przyprawiam z racji karmienia tylko solą i trochę pieprzem, wkładam do garnka z odrobina nagrzanego oleju lekko podpiekam ale leciutko i zalewam wodą, wrzucam zabek czosnku i zalewam to wodą i ona juz się duzi pod przykryciem na małym ogniu ok 1.5h-2h. Oczywiście gdyby nie cyc to moznaby poszlaeć bardziej z doprawieniem jej, typu jeszcze cebulka i jakieś przyprawy do mięsa ale i bez tego jest pyszna i na ciepło i potem do chleba. Super kawałek szynki kupisz w Biedronce - jest w lodówkach taka fajna kształtna okrągła:) i tak samo robię inne mięska np schab (faszeruję jeszcze śliwką) czy karkówkę;)

Ja lubię ta sałatkę:

2 torebki ugotowanego wystudzonego sypkiego (Basmati)ryżu
2 opakowania paluszków surimi
pęczek koperku
jeden świeży zielony ogórek
majonez, sól i pieprz
Wiadomo że co trzeba to pokroić wymieszać doprawić, bardzo smaczna, lekka:)
 
Do góry