reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

reklama
ale narobiłyscie smaka krewetkami... stweirdzilam ze gotuje zbyt monotonnie i musze przestudiowac ksiazke kucharską zeby co nowego wprowadzic do naszego menu...

Podzielę się przepisem na piernik dobry dla mam skazowców - bez jajek i produktów mlecznych. Zrobiłyśmy z mamą wczoraj i na dzisiaj nie zostało już ani okruszka :-)

1,5 szklanki powideł jabłkowych (my dałyśmy śliwkowe)
0,5 kostki margaryny
1 szklanka cukru (my dałyśmy 0,5, bo powidła były słodkie)
1 szkalnka rodzynek
To wszytsko nalezy podgrzać i wymieszać, a następnie dodać:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
przyprawę do pierników
0,5 szklanki orzechów
Wymieszać całość. Piec przez godzinę w temperaturze ok 180 stopni.

no to trzeba spróbować koniecznie.
mam pytanko czy mąke jak dodawalas to było cieple czy czekalas az ostygnie troche?
nie wiem czy to ma znaczenie al eja zawsze takie roztopione margaryny to zalewam mąkę a nigdy nie dodawałam odwrotnie

Antylopka moje krewetki wyszły pycha trochę późno ale dziękuję za smacznego. Ja robię trochę bardziej kaloryczny przepis:-) bo u mnie to biorę 0,5kg krewetek (tych mrożonych gotowanych bo u nas ciężko o świeże) trzeba je przelać ciepłą wodą żeby rozmrozić. Na dużej patelni lub w garnku rozpuścić pół kostki masła, później prawie równocześnie dodać natkę pietruszki posiekanej (dużo 2 pęczki), do tego posiekany (nie wyciśnięty) czosnek 2 ząbki, i krewetki. To razem dusimy w masełku około 3-4 min. pycha z bagietką którą maczamy w sosiku.

Dodałam mąkę do ciepłego, ale nie gorącego. Powidła podgrzałam tylko momencik - żeby się margaryna rozpuściła.
W tygodniu planuję spróbować jeszcze wersję z powidłami jabłkowymi.

Kurczaki wyszły pierwsza klasa :) Polecam :) 5 minut roboty, efekt wizualny rewelacyjny, a smak jeszcze lepszy :)

A tak wyszły:
zdjcie0091o.jpg

Jeszcze na blaszce. Na talerzu nie udało się zrobić zdjęcia, bo zniknęły ;) Trochę mi nie szło zawijanie, więc są ciut nieforemne, ale smaku to nie zepsuło ;)

Przepraszam za ogromne zdjęcie. Jakoś nie mogę ostatnio się połapać z wklejaniem miniaturek...

Ewa Super wyglądają i wierzę że smakują jeszcze lepiej :)

U mnie dziś na obiad naleśniki z nadzieniem słodkim,serek Danio waniliowy pomieszany z dżemem jagodowym,mniam pychotka :)

A na deser ciasteczka FLORIANKI mniaaam,tydzień się zaczął na słodko :)

ewa super ci wyszly...

macie jakies sprawdzone przepisy na sałatki?
niebawem bede miala imprezke i cos nowego bym zaserwowala...;)

reklama
Do góry