reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

reklama
mnie odrzuca od mies smazonych jak mielone i schabowe w ogole od smazonego...dlatego pieke miesa lub gotuje i robie z jakims sosem. dzisiaj bedzie gulasz z kopytkami i surowka z kapusty i kukurydzy:)
 
Krolcia przepis na moje nadzienie.
-paczka mięsa mielonego
-puszka : kukurydzy, fasoli czerwonej, groszku
-słoik ogórków konserwowych i koncentratu pomidorowego
Najpierw podsmażam mięsko a potem dodaje reszte, fasolke z zalewą, doprawiam tym czym lubie, dowolność i potem zawijam nalesniczki. Można je lekko podpiec przed podaniem z żółtym serkiem.
Moja mama zamiast groszku dodaje papryke konserwową.
Ostrzegam, baaaaaaaaaaaaaaaaardzo sycące.
 
Moje ulubione naleśniory są wprawdzie bez mięska, ale też zapychają nieźle:
podsmażam cebulkę, dodaję czosnek i szpinak. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję kuuupę sera - jakiś słony pleśniowy typu rokpol i żółty, żeby to wszystko ładnie skleił. Na koniec wrzucam ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną i mieszam wszystko.
Do szpinakowego nadzienia pasuje bardzo boczek, więc można też zrobić taką wersję.
 
Krolcia przepis na moje nadzienie.
-paczka mięsa mielonego
-puszka : kukurydzy, fasoli czerwonej, groszku
-słoik ogórków konserwowych i koncentratu pomidorowego
Najpierw podsmażam mięsko a potem dodaje reszte, fasolke z zalewą, doprawiam tym czym lubie, dowolność i potem zawijam nalesniczki. Można je lekko podpiec przed podaniem z żółtym serkiem.
Moja mama zamiast groszku dodaje papryke konserwową.
Ostrzegam, baaaaaaaaaaaaaaaaardzo sycące.
Oooo rewelacja! Idealne żarełko dla mojego chłopa!
Dzięki!
 
Krolcia przepis na moje nadzienie.
-paczka mięsa mielonego
-puszka : kukurydzy, fasoli czerwonej, groszku
-słoik ogórków konserwowych i koncentratu pomidorowego
Najpierw podsmażam mięsko a potem dodaje reszte, fasolke z zalewą, doprawiam tym czym lubie, dowolność i potem zawijam nalesniczki. Można je lekko podpiec przed podaniem z żółtym serkiem.
Moja mama zamiast groszku dodaje papryke konserwową.
Ostrzegam, baaaaaaaaaaaaaaaaardzo sycące.

jejku, ale apetycznie wygląda ten przepis:D
coś czuję, że jutro naleśniki z bodzinkowym nadzieniem:)))
 
reklama
Jako, że zajadam własnie twarożek z upieczonym przez siebie chlebkiem czuję się zobowiązana podzielic przepisem;p
A jest tak łatwy i szybki że warto poznać i piec chlebek na śniadanka czy kolacyjki:)

30dg drożdży kruszymy zalewamy ciepłą przegotowana wodą, mieszamy, dodajemy łyżke miodu bądź łyżke cukru, mieszamy i na oko sypiemy trochę maki aby zageścić ale tak by było płynne. Mąka może być zwykła przenna albo ta do chlebka np razowa (ja taka robię), odstawiamy w ciepłe miejsce na 20, 30 min. następnie jak troszke napuchnie to płynne coś i nabierze pieknych babli do dosypujemy mąke tak by caisto było miekkie takie jak do wyrobienia, dodajemy dodatki wg uznania, - słonecznik, dynię płatki owsiane, solimy ciasto, formujemy kształ chlebka i siu do foremki. Pieczemy ok 45 min w 180 st.
 
Do góry