reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

Edytuje, bo wlasnie skonczylam sosie i wiem, jakie daje proporcje :)

agaj -
wrzucam przepis na sos brokulowo-serowy. niestety nie podam ci proporcji, bo ja robie jak zwykle "na oko". ale moze w necie gdzies znajdziesz.

1 brokul
cebula - pol duzej
czosnek - 5 zabkow
serek topiony - 1 op.
ser zolty - 15 dag
smietana 18% - 1 male op.
natka pietruszki

Brokuly gotuje na parze - ja lubie lekko twarde. Podsmazam cebule i czosnek, potem dodaje smietane, serek topiony i starty ser zolty. wszystko ma sie ladnie roztopic w jednolity sos. potem dodaje brokuly podzielone na kawalki. na koniec sol, pieprz, ew. wegeta i natka pietruszki. jesli sos jest za gesty, to dodaje wody do uzyskania pozadanej konsystencji. podaje zwykle z makaronem penne.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Dyżurny ze szmatą! ;)
A ja mam zakaz stania przy garach... ale ten sosik to chyba szybko się robi, co...? tylko muszę Małżowi listę zakupów smsem wysłać :)
 
ewwe melduję, że właśnie konsumuję twoja zupkę (przepis dodany już jakiś czas temu). Troszkę ja zmodyfikowałam (nie byłabym sobą) i muszę powiedzieć, że jest booooooooooooooska:DDD

p.s. zaraz pożrę cały gar....
 
a ja dzisiaj leniu****e-wczoraj mąz ugotował krupnik, na drugie będą pierożki wiec wyleguje sie ile moge:)
wczoraj za to robiłam zapiekanke ziemniaczaną to pojedliśmy niezle... teraz mam smaka na lazanie-moze na 11 listopada sie zmobilizuje bo juz od kilku dni za mną chodzi...
 
rogale drożdżowe:

1kg mąki
2 kostki tłuszczu
kostka drożdży
2 szklanki śmietany
4 jajka
łyżka cukru

wyrobić z tego ciasto i wychłodzić. jak jest za rzadkie to dodawać mąki przed walkowaniem :) to jest chyba podwójna porcja więc jak ktoś chce mniej to sobie zabrać o połowę mniej i tyle :) uformować rogale z nadzieniem jakie się chce hehe ja robię z powidłami, białym makiem i czasami masą orzechową.
 
Na prośbę sarki wrzucam przepis na chili con carne. Zaznaczę tylko, że szukając tego przepisu wpisałam 'chili con carne' w google i wyskoczyło mi mega dużo przepisów, także ten co tu wklejam jest zlepkiem wielu (wybrałam dogodną dla siebie opcję):

Składniki:
- 500 g wołowego mięsa mielonego (to jest standard, bo baza tej potrawy to wołowina, ale ja daję dziś wyjątkowo 250 g wołowiny i 250 g wieprzowiny)
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- świeży czosnek posiekany (opcjonalnie, do smaku jak kto lubi)
- koncentrat pomidorowy słoik lub 0,5 kg pomidorów bez skórki
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- bulion warzywny dwie szklanki (ja dam na oko)
- olej
- przyprawa chili lub papryczka chili do smaku, sól, pieprz

Na patelni (najlepiej w woku) wlewamy trochę oleju i podsmażamy cebulę i czosnek tak aby się zeszkliły. Dodajemy mielone mięso i podsmażamy mieszając żeby nie przywarło. Gdy już będzie podsmażone, dodajemy koncentrat (lub pokrojone pomidory), bulion i dalej dusimy. Dodajemy fasolę i kukurydzę, przyprawy i dusimy dalej aż mięso zmięknie.
Podajemy z nachosami, plackami tortilli, ryżem lub chlebem

Smacznego :)))
 
Ainah ja zamiast koncentratu dodaję pomidory z puszki bez skórki ,papryki dwie czerwone świeże i specjalną przyprawę z niemiec knora właśnie o nazwie "chili con carne" ale u nas w polsce jej nie widziałam:-( niestety bo już mnie się zapas skończył buu.

Polecam tą potrawę,jest suuuuper:-)
 
reklama
lwiczka - ja normalnie też daję pomidory zamiast koncentratu, ale wczoraj kupiłam już dwie puszki pomidorów bez skórki do leczo i gdybym miała jeszcze kupić do chili con carne to bym miała ciężko z siatkami :) Co do przyprawy to wiem, że taka jest bo ostatnio tez jej używałam, ale wczoraj o niej zapomnialam i kupiłam zwykłe chili :)
 
Do góry