reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

reklama
Dzisiaj wypróbowałam moje wodorosty. Chińczycy dodają je do zupy, ale ja wrzuciłam do sosu z warzyw (marchew, cukinia, papryka, kukurydza, soczewica, cebula) i mleka kokosowego. Ugotowałam je osobno, bo nie wiedziałam ile potrzebują czasu i chciałam to sprawdzić - gotują się momencik i od razu są miękkie, tylko strasznie śmierdzą morzem i rybami. Na szczęście w sosiku zupełnie zginęły, bo bałam się, że będą miały intensywnie rybny smak.
Problemów brzuszkowych się nie boję, bo mam strusi żołądek - mogę jeść wszystko i nic mi nie szkodzi. Poza tym już od dawna eksperymentuję z różnymi dziwnymi potrawami.

Hejcz a jaki robisz chlebek? Pszenny, czy żytni? Na zakwasie? Ja muszę upiec w czwartek/piątek i się zastanawiam jakie innowacje wprowadzić.
 
Upiekłam mieszany, jak zwykle - pszenno-żytnio-orkiszowy ze słonecznikiem, dynią i siemieniem lnianym tym razem, na zakwasie oczywiście :) Lubię tez z miodem, rodzynkami i orzechami włoskimi, albo z suszonymi śliwkami... Ciepły z masełkiem....
 
swego czasu chlebek robiłam co tydzień. Na zakwasie też pszenno-żytni z milionem ziarenek i solą morską. Mniam. Teraz tylko nie mam już zakwasu. Wiem, że można samemu go zrobić. Muszę poczytać w necie jak. Tylko potem jak napiekłam tego chleba to obdarowywałam nim pół rodzinki (trzy takie wielkie wychodziły)...no nic - smacznego
 
ale kusicie tym chlebkiem.
Ostatnio w lidlu taki prosto z pieca kupilam-razowy ze slonecznikiem to pół sama zjadłam. Moze to i lepiej ze nie piekę bo jakbym go potem pochlonela to dopiero bym wage wielorybią miała;)
 
Schabowe z warzywami z piekarnika- przepis na 2-3 os.

3 kotlety schabowe-utłuc , posolić, popieprzyć, posypać vegetą
2 duże ziemniaki- obrać, skroić na 3-5 min plastry
3-4 marchewki, obrać, skroić w talarki
1 duża cebula, obrać, skroić w półtalarki
100g żółtego sera- zetrzeć na tarce o dużych oczkach
3-4 łyżki majonezu
przyprawa do ziemniaków, sól

Do naczynia żaroodpornego wykładamy kolejno: ziemniaki, przyprawiamy je przyprawą i delikatnie solimy, na to 2/3 marchewki, potem 2/3 cebuli, następnie rozkładamy kotlety, 1/3 marchewki, 1/3 cebuli, ser i majonez. Zakładamy wieczko ew. folię aluminiową.

pieczemy w 180st, 1-1:20h pod przykryciem, 30 min bez.
Smacznego !
 
reklama
ewwe pisała na głównym, że marzą się jej pyszne naleśniki na szybko więc wrzucam przepis, zawsze wychodzą pyszne i puszyste:

2 jajka
szklanka mleka
szklanka mąki
1/2 szklanki wody mineralnej GAZOWANEJ

cukier waniliowy - jeśli robimy na słodko

jajka zmiksować ze szklanką mleka, wsypać mąkę, znów zmiksować, dodać wodę, zmiksować, jeśli ciasto jest za rzadkie (ma być gęste, ale płynne,lejące się) dodać na oko jeszcze trochę mąki, dodać cukier waniliowy, zmiksować na gładkie ciasto i już...

usmażyć i jeść z czym dusza zapragnie
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry