reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

Tunia dzięki:) powiedz ile na oko wychodzi Ci tych naleśników? no i czy smażysz podlewając patelnię olejem, czy olej do ciasta?

Mamolka przepis na schabowe brzmi smakowicie, szkoda że wcześniej nie zajrzałam na przepisy, bo u mnie dziś też schabowe były ale w wydaniu tradycyjnym niestety hehe:) no nic - następnym razem do wypróbowania:)
 
reklama
naleśników wychodzi mi 8-10 smażąc na małej patelni, ale dziś wyszło mi 6 bo smażyłam na takiej duużej :)
jeśli masz patelnie z dobrym teflonem to można je smażyć bez oleju, ja smażę bez żadnego tłuszczu, ale mam fajną patelnię i mi naleśniki super od niej odchodzą
 
Wklejam szybki i bezproblemowy sposob na kurczaka na słodko. Izu mam nadzieje ze ci sie spodoba :)

Bierzecie kurczaka tyle co zawsze na obiad. Np. udka, same pałki, czy ćwiatki. Obsypujemy wegetą, solą, pieprzem, papryka ostrą i słodką (w ilosciach tak jak zawsze, ja daje duzo papryki).
Nastepnie układamy w brytfannie i rozsypujemy (podaję na dwa udka ilość): pół jabłka pokrojonego w plasterki, dużą garść rodzynek, 3 goździki. Jak mamy ochote to tez: morele suszone, sliwki suszone itp. podlewamy wodą mniej wiecej na 1,5 cm i pieczemy w temp. ok 160 stopni okolo 1,5 godziny raz po raz polewajac mieso sosem. Jak za duzo go wyparuje, mozna dolac odrobine wody.
Ja jeszcze dodałam 1/3 łyżeczki cukru kandyzowanego, ale nie trzeba :)

Jutro moze zamieszcze zdjecia na swoim blogu, to wstawie tez tutaj link. Jak to wyglada po upieczeniu :)
 
hitem na zimne wieczory lub powrót z zakupów lub spaceru jest herbata cytrynowa z sokiem malinowym:-D

wysłałam ostatnio męża po zakupy z listą oczywiście, napisałam jedynie : herbata owocowa i kupił mi czarną cytrynową herbatę, przepyszna :-D i dolewam sobie do niej domowego soku malinowego z kawałkami tych malin i jest pyszna i rozgrzewająca
 
mamolka znam ten przepis tylko pod nazwą schab po cygańsku:D Zamiast cebuli daję duuuuuuuuużo pora a majonezu tylko tak delikatnie na górze (w oryginale było cały słoiczek). Ulubiona potrawa mojego S.
 
naleśników wychodzi mi 8-10 smażąc na małej patelni, ale dziś wyszło mi 6 bo smażyłam na takiej duużej :)
jeśli masz patelnie z dobrym teflonem to można je smażyć bez oleju, ja smażę bez żadnego tłuszczu, ale mam fajną patelnię i mi naleśniki super od niej odchodzą


No to super!:D:D:D jutro u mnie naleśniki... niestety z mojego przepisu wychodziło ich ponad 30:) stad też schodził mi się cały dzień na ich smażeniu, raz zmodyfikowałam przepis z kolei, żeby ich było mniej, to nie wyszedł mi ani jeden... zresztą jak smażyłam +/- 30 szt to więcej jak połowę i tak wywalałam, bo to stanowczo za dużo;)
 
ja to naleśników jeszcze nigdy nie robiłam z jakiegoś konkretnego przepisu... jak wielu innych rzeczy. należę do osób, które robią "na oko" :D i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby nie wyszły. a ilość ciasta dopasowuje do tego na ile osób szykuję jedzonko. zresztą z ciastami mam tak samo. nigdy nie trzymam się sztywno przepisu. jak widzę, że za luźne to dodaję mąki. jak coś innego nie pasuje to jeszcze inne składniki modyfikuje itd.
 
reklama
Do góry