reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek główny

reklama
ja też spadam, muszę pranie zrobić -chyba ze 3 wsady wyjdą bo mam dwa komplety pościeli do wyprania :szok::szok: na obiad też w ogóle nie mam pomysłu- kurde nie wiem co zrobić może placki ziemniaczane z bitą śmietaną i konfiturą wiśniową-dawno nie jadłam :cool2: A w ogóle ta pogoda mnie dobija siąpi za oknem i zimno jak cholera z domu nie chce się wychodzić a trzeba :-p Wpadnę później laseczki cmoktusie

Już o obiedzie piszecie... ?! Gucha chyba zrobię fasolkę po bretońsku :-) Dzięki za pomysł.

Zobaczcie co znalazłam :
Piąty miesiąc

Przyszła Mama
Najwyższy czas, by poczuć pierwsze ruchy dziecka - o ile dotąd ich nie było. Nieustannie powiększająca się macica osiąga wysokość pępka. Twoje serce bije szybciej niż dotąd. Zwiększa się zapotrzebowanie na sen - co najmniej 8 godzin każdej nocy. Wciągu dnia – jeśli tylko odczuwalnym zaczyna być zmęczenie – zaleca się odpoczynek. Zdecydowanie niewskazane jest przemęczanie się, przebywanie w zatłoczonych i wymagających dłuższego stania w jednej pozycji. Coraz częściej nasilać się mogą ciążowe dolegliwości, np. skurcze łydek, zwłaszcza nocą. Przyczyniać się do tego stanu mogą błędy żywieniowe - konkretnie nie dostarczanie z pokarmem dostatecznych ilości wapnia. W momencie wystąpienia takiego skurczu, musisz podciągnąć stopę do góry, rozciągając tylne mięśnie łydki.
Piąty miesiąc to miesiąc pełni ciąży. Pełną sobą czujesz już, że jesteś w ciąży, widać to i czuć. Jeśli jeszcze nie rozejrzałaś się za zmianą stroju na ciążowy to lepiej szybko to zrobić, bo brzuszek może rosnąć z dnia na dzień.
Objawy:
- z dnia na dzień mocniejsze ruchy płodu,
- zwiększona ilość białych upławów,
- ponieważ rozciągają się wiązadła podtrzymujące macicę to zaczynasz odczuwać bóle podbrzusza,
- z powodu hormonów oraz zwiększającego się brzuszka coraz częściej odczuwasz zgagę i problemy żołądkowe takie jak wzdęcia, gazy,
- mogą się zdarzać bóle głowy, omdlenia,
- uczucie zatkania nosa, ucha, krwawienie z dziąseł,
- skurcze nóg (może pomóc zalecony przez lekarza magnez),
- hemoroidy, żylaki nóg dają o sobie znać,
- bóle pleców,
- jest to także okres łatwiejszego osiągania orgazmu przez kobietę z powodu lepszego ukrwienia narządów rodnych,
- stabilizacja psychiczna,
Jeśli odczuwasz objawy ciąży zbyt intensywnie, dokuczają Ci to porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem. Być może jest sposób, aby je złagodzić.

Dziecko
Maluszkowi na główce zaczynają rosnąć włoski, pojawiają się rzęsy i brwi. Mimo, że powieki maleństwa są jeszcze cały czas zamknięte, ono doskonale wie, kiedy jest dzień, a kiedy noc. Mama czuje jak dzidzia się wierci, a maluszek doskonale wie, kiedy mama jest zdenerwowana, słyszy bicie jej serca i dźwięki dobiegające z zewnątrz. Malec osiąga juz połowę swojej docelowej długości, czyli ok. 25 cm i waży 400 g.

i jeszcze szósty miesiąc, bo to już rzut beretem mamy :-)

Szósty miesiąc

Przyszła Mama
W tym czasie nadal odczuwasz kopnięcia malucha, są one już dość silne. Skóra brzucha może zacząć swędzieć na skutek rozciągania się. Zadbaj o nią nawilżającym balsamem. Dołączają się zazwyczaj bóle pleców. W związku z tym, korzystne będzie noszenie butów na niskim obcasie. Dzięki stosowaniu odpowiednich ćwiczeń, można uniknąć tych dolegliwości. Rozciągająca się macica może być przyczyną bolesności dolnej części brzucha.
Szósty miesiąc ciąży jest wspaniałym miesiącem na to, aby zacząć przygotowywać się do porodu. Nie czujesz jeszcze takiego zmęczenia ciążą i przyda Ci się towarzystwo czujących to samo kobiet spotkanych np. w szkole rodzenia.
Co się czuje w szóstym miesiącu?
- rośnie brzuszek z dnia na dzień,
- nadal występuje zjawisko białej wydzieliny z pochwy, w celach higienicznych powinnaś korzystać z wkładek,
- dół brzucha nadal się rozciąga, co powoduje jego bolesność,
- nos, uszy i dziąsła są nadal mocno przekrwione i mogą dokuczać,
- duuży apetyt,
- skurcze łydek,
- puchnięcie rąk, kostek,
- ciemna linia na brzuchu i plamy na twarzy mogą się pojawić z powodu zwiększonej ilości hormonów,
- świąd brzucha z powodu ciągłego jego wzrostu (korzystaj z kremów zapobiegających rozstępom),
- piersi stają się coraz większe, noś wygodny stanik,
- zaczynasz obawiać się porodu i jak to będzie jak dzidziuś się pojawi, ale nie martw się dasz radę :-),
- cierpnięcie rąk, palców, mrowienie, drętwienie podczas snu,
Pamiętaj o tym, że jeśli któryś z objawów jest bardzo dokuczliwy możesz poradzić się lekarza. Często istnieją sposoby by to zminimalizować.

Dziecko
Maluszek potrafi już otworzyć powieki, oczy są już wykształcone. Uczy się wodzić wzrokiem i mrugać. Pod skórą zaczyna odkładać się tkanka tłuszczowa i jest ona już mniej przezroczysta. Dzidziuś umie już śnić i ustala sobie rytm dnia. Waży już 600 g i mierzy 30 cm

Dostałam SMS-a od Kaliny:

"Kochane Lodóweczki! wszystko jest dobrze, to wynik przeforsowania się w weekend.dałam sobie dużą nauczkę :-( mam kilka dni leżeć.synek ma się dobrze :-) zaraz posłucham jego serduszka :-) dziękuje, że jesteście ze mną :-) odezwę się na BB jak wrócę do domku".

Przekazane :)

jejku jak się cieszę!!!! :*:*:* już się bałam że będzie tak jak ze mną :(
Kalinko leż teraz i wypoczywaj dużo!!bo nie tylko sobie ale i nam stracha robisz, no no :D

"Kochane Lodóweczki! wszystko jest dobrze, to wynik przeforsowania się w weekend.dałam sobie dużą nauczkę :-( mam kilka dni leżeć.synek ma się dobrze :-) zaraz posłucham jego serduszka :-) dziękuje, że jesteście ze mną :-) odezwę się na BB jak wrócę do domku".

Cudowne wiadomości :-) Cieszę się że wszystko dobrze :tak:

Ooooo to super :-)

Kalinka super że z Synusiem wszystko dobrze:tak:

Boże dziewczyny, ale mi głowe rozsadza:-( Tak mnie cholernie łeb napier..la, że sobie miejsca nie umiem znaleźć

reklama
Kalinko no to super! Teraz odpoczywać, odpoczywać i jeszcze raz odpoczywać! Jeszcze się nalatasz , nie martw się, od marca się zacznie:-D

A ja nie czuję żadnych kopniaków, ale za pewnie za tydzień, dwa poczuję:tak: Jak na razie to słyszę co jakiś czas bulgotanie:-D

Do góry