reklama
Od wielu lat już nie chodze do koscioła. Wiem tez ze taraz będzie mega jazda bo nie będziemy chcieli dziecka chrzcić.
moja koleżanka musiała podpisać oświadczenie, że najdalej za rok wezmą ślub kościelny...phyy...
_Pysia_
Fanka BB :)
u nas bedzie jazda z moja rodziną i jeszcze wieksza z rodzina meza. Zwłaszcza, ze mieszkamy z jego babcią... Moja siostra chrziła, a nie ma kościelnego i miała straszliwe przeboje.moja koleżanka musiała podpisać oświadczenie, że najdalej za rok wezmą ślub kościelny...phyy...
_Pysia_
może od tej nowości jeszczehey własnie weszłam do domu zdjełam buty i stwierdzam.....ale mi nogi walą o matko założyłam nowe buty.....masakra .....
kaasiorek84
No właśnie tak to jest z księżmi, ja jestem wierząca, ale nie zgadzam się w wielu kwestiach z tym co mówi kościół, jakoś oddzielam to w co wierzę od tego co robią klechy;-) i tez rzadziej chodzę, mój Maciej pomimo, ze w tej wierze został wychowany, to nienawidzi kościoła, slub bierze ....dla mnie tylko boli mnie to, ze on właśnie głównie kieruje się tym, co robią księza, przez nich ludzie sie zniechecaja
_Pysia_
No właśnie tak to jest z księżmi, ja jestem wierząca, ale nie zgadzam się w wielu kwestiach z tym co mówi kościół, jakoś oddzielam to w co wierzę od tego co robią klechy;-) i tez rzadziej chodzę, mój Maciej pomimo, ze w tej wierze został wychowany, to nienawidzi kościoła, slub bierze ....dla mnie tylko boli mnie to, ze on właśnie głównie kieruje się tym, co robią księza, przez nich ludzie sie zniechecaja
Ale tego nie mozna tak sobie oddzielić. Wiara katolicka jest połączona w pełni z księzmi, hierarchią kościelna i przede wszystkim z ich wszystkimi zakazami i nakazami.
_Pysia_
to zamiast wachać to umyj...;-);-);-)...stara taki ser jak nie wiem coooooo.....<zasneła>,...........
PS: ja młodziutka jestem
reklama
kaasiorek84
wiele nakazów tak naprawdę stworzył kościół a nie nakazał Bóg, np. ten cały celibat powstał nie dlatego, że tak wskazuje Pismo, ale dlatego, że majątek koscielny jest tak wielki, a księża nie chcą by ktoś go dziedziczył np. dzieci itd...takich kwestii jest wiele, mój kuzyn jest dziennikarzem katolickim i obraca się w wyżej postawionych kręgach kościelnych (był nawet na pogrzebie papieża heheh)i to on dużo ze mną o tym rozmawiał;-)