reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek główny

Można migać od urodzenia ale w 6mzaczynając wysyp słów przypada na ok. 8m. Myśmy tak zaczęli bo Hania jest jedną z najmłodszych na forum lutowym.
Ale można zaczynać w 7, 8 dziecko złapie i po 2 m będzie znało około 40-50 znaków.
Polecam bo naprawdę fajne to :)

reklama
Cześć dziewczyny wczoraj byliśmy na szczepieniu waży 8.700 kg i 70 cm ma.Lekarka stwierdziła że Krystek jest bardzo żywy jak na 7 miesięcy. Kupiłam małemu nocnik i go posadziłam na nim mówiłam do niego sisisisi żeby zrobił siku do nocnika to ten tylko się popatrzył na mnie i się uśmiechnął. A dziś rano to zrobił kupkę do nocniczka.
MisiaM:Jak się nazywa ten rozgrzewający balsam?
joasia89: Mój jakoś 2 tygodnie temu miał katarek( leciała mu woda z nosa) i trochę kaszlał, byliśmy u lekarza to stwierdził że mu nic nie dolega i może to być na tle alergicznym.
izulka15:Bardzo ciekawe z tym miganiem.
To Twój Skarb ma takie same wymiary jak Majka. W końcu tego samego dnia urodzone.:-D:-D:-D

I my sie witamy;-)
Ja tez dzisiaj bylam z bablem na wizycie ma 73cm i 8400 i mnie taz sie wydaje ze bedzie wysoki :) a dzisiaj ja dawalam mu zupke zauwazylam biale kreseczki na dziaselkach:-D chyba beda zabki :tak: nasz maly codziennie miedzy 5-6 rano sie budzi i staje na nogach w lozeczku i nas budzi tzn. mnie bo maz spi i nawet nie slyszy( troche jestem zdenerwowana na niego bo to tak od poczatku jest ,,,, faceci)) i wtedy daje mu mleczko i tak z 15 min bryka i pozniej zasypia.
pozdrawiam was cieplo
Kinia to twój bąbelek już sam staje??????

Kinia to twój bąbelek już sam staje??????
Tak wlasnie juz sam sie podnosi w lozeczku to juz na prostych nozkach stoi jak sie chwyci szczebelków!! tak samo podnosi sie jak podchodzi do mnie, doslownie skubaniec sie tak wspina ze stopke jedna kladzie na podlodze , pozniej druga no i wstaje.
Wczoraj byla u mnie znajoma co ma dziewczynke w tym samym wieku i jaz ma dwojke swoich , byla poprostu zadziwiona ze raczkuje , siada no i ze wstaje !!

Witajcie dziewczyny. Właśnie zaczęłam trening czystości i juz zrobil z 4 razy siku do nocniczka i przez to sporo czasu miał suchą pieluchę. Im szybciej załapie tym szybciej się pozbędziemy pieluchy.:tak:
agapa:To fajnie:-):-)
marlas:Szok z tym vigantolem dobrze, że my mamy devikap.:no:

Witajcie dziewczyny. Właśnie zaczęłam trening czystości i juz zrobil z 4 razy siku do nocniczka i przez to sporo czasu miał suchą pieluchę. Im szybciej załapie tym szybciej się pozbędziemy pieluchy.:tak:

ooo juz?? gratuluje pierwszych sukcesow :) my dopiero kupilismy nocniczek ale maly na razie go nie zauwaza, nawet nie traktuje jak zabawke... Motylla a w jaki sposób go uczysz? kurcze chyba musze poczytac na ten temat, bo nawet nie wiem jak to sie robi... poza mowieniem :D

my mielismy vigantol, ferelna serie :/ juz wyrzucony, mam nadzieje, ze Sebusiowi nic nie zaszkodzi...

Cześć dziewczyny.
Tygrynka: Ja naukę korzystania z nocniczka zaczęłam od pokazania nocnika krystkowi i pozwoleniu na '' zbadanie'' co to za przedmiot. Potem posadziłam go na nim bez pieluszki dosłownie na chwilkę , żeby zobaczył jak się siedzi na nim. Najlepiej jest sadzać jak ma suchą pieluszkę,mówiąc do niego sisi,trzeba też chwalić jak zrobi, ale w żadnym przypadku nie wolno krzyczeć że nie zrobił, nie wolno też za długo trzymać malca na nocniku, jak widzimy że już się wierci albo próbuje zejść z niego to zdejmujemy go. Ja małemu daje jeszcze zabawkę do ręki. Najważniejsze to nie zmuszać do korzystania z nocnika.

Hej, dziewczyny,
nie mam zamiaru demonizowac problemu nocnika ale z mojego potrójnego doświadczenia:) wiem i jestem o tym przekonana, że nie bedę sadzać Hani na nocnik w tym wieku bo jest za wcześne. Dzieci są różne jak widzimy na forum ale około 1,5 roku -2 lat dziecko zaczyna panować nad sikaniem i informuje nas o tym. Wcześniej nie jest ani psychicznie przygotowane ani fizycznie. Piediatrzy i ortopedzi , których znam odradzają sadzanie bo inne siły nacisku działają na biodra podczas siedzenia na nocniku a inne kiedy maluch siedzi na podłodze. Ale kłopoty z biodrami w tym przypadku mają częściej dzieci z konkretną predyspozycją.Tak kiedyś tłumaczono mi przy pierwszym dziecku. I jeszcze coś co bardzo do mnie przemawia - często maluchy wcześnie sadzane na nocnik mają tzw. zaparcia nawykowe.
A lekarze mówią ( jak duzo różnych rzeczy...), że może sie przełożyć na posiadanie hemoroidów i życie seksualne w przyszłości :)! Bo dziecko wysadzane wcześnie, nie panujące nad potrzebami, bedzie wiedziało, że oczekujemy zrobienia siusiu, napręża mięśnie mocno, dusi się nie mogąc zrobić ( hemoroidy) I ponoc to może również powodować w jakimś stopniu zaburzenia seksualne. Ale nie potrafię zacytowac danych na poparcie tej opini, więc to tylko jako małe wtrącenie.

reklama
WAŻNE

W załączniku jest treść wiadomości o wycofaniu nie których partii witaminy D , dostałam w pdf wiadomość, ma za dużo bajtów dlatego nie mogę jej tu umieścić ale jak ktoś chce dokładna wersję mogę przesłać na emaila. Nie wiem o co chodzi dokładnie jest tam napisane , że wycofują nie które serie (są podane jakie) ze względu na stwierdzenie obecności zanieczyszczań chemicznych z gumowatej części aplikatora. Ja mam akurat serię, którą wycofują ale już prawie zużytą, mam nadzieje, że to nie zaszkodziło mojej małej.

Pozdrawiam z zakatarzonego i kichającego świata !

Wszystkiego najlepszego dla 7 miesięczniaczków !Zobacz załącznik 284623

Do góry