reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek główny

w mojej grupie w szole rodzenia jest dziewuszka ktora dostala astme w ciazy wiec to nie tylko macica moze uciskac

O matko nie strasz:no: Ja przeszłam badania kardio i niby OK, bo wcześniej lekarz myślał, że coś z serduchem nie tak, ale na następnej wizycie się lekarzowi poskarżę, że ja już sapię, a brzuszek mam mały, więc może aż tak nie uciska. Najgorzej jest właśnie z rana, od południa jakoś zaczynam funkcjonować.
Albo ja po prostu taka słaba dupa jestem:-p

reklama
no 5 ale co z tego jak nadwaga z przed ciąży??
więc chciałabym jak najmniej przytyć, przynajmniej w miarę możliwośći, dobrze,że mąż utwierdza mnie w przekonaniu,że jest Ok ;-)

więc chciałabym jak najmniej przytyć, przynajmniej w miarę możliwośći, dobrze,że mąż utwierdza mnie w przekonaniu,że jest Ok ;-)
Prawidłowo przytyłaś właśnie jak miałaś nadwagę. Kiedyś czytałam wypowiedź jednej dziwczyny, że w 9 m-cu przytyła 4 kg:szok: Szok normalnie. To ile to dziecko ważyło??Kilogram?? A swoją drogą to w ciąży nam wolno:-) Jedyny okres kiedy można jesć bez wyrzutów sumienia:-)
A potem tak nam dadzą popalić, że od karmienia cycem i stresu i tak schudniemy:-)

Prawidłowo przytyłaś właśnie jak miałaś nadwagę. Kiedyś czytałam wypowiedź jednej dziwczyny, że w 9 m-cu przytyła 4 kg:szok: Szok normalnie. To ile to dziecko ważyło??Kilogram?? A swoją drogą to w ciąży nam wolno:-) Jedyny okres kiedy można jesć bez wyrzutów sumienia:-)
A potem tak nam dadzą popalić, że od karmienia cycem i stresu i tak schudniemy:-)
no ja jestem 7msc i mam 3kg na plusie, dziecko wazy az za duzo ( z ostatnich badan tak wynika) nie jest to regułą, nie ma co demonizowac, ale faktem jest ze trzeba jesc tak, jak zaleci lekarz, ja nie przywyklam usprawiedliwiac sie ze jestem w ciazy i sobie pozwole na dodatkowy budyn czy ciastko. Chociaz budyniem coraz czesciej sie raczę :):):). I tez wole raczej nie wygadywac glupot typu ze jem za dwoje. jem dla dwojga, tak aby wszytkiego nam starczylo. Chciaz przyznaje sie- mam bardzo slabe zelazo i musze brac w tabletkach. Ale zelazo mam od noworodka male i zawsze cos bralam w zyciu z zelazem :dry:.

w moim przypadku moze to byc spowodowane tym, ze ja od dawna stosuje diete bardzo bardzo wysokobiałkową, i dlatego dzidzia jest duza a ja niezbyt tyję.

no ja jestem 7msc i mam 3kg na plusie, dziecko wazy az za duzo ( z ostatnich badan tak wynika) nie jest to regułą, nie ma co demonizowac, ale faktem jest ze trzeba jesc tak, jak zaleci lekarz, ja nie przywyklam usprawiedliwiac sie ze jestem w ciazy i sobie pozwole na dodatkowy budyn czy ciastko. Chociaz budyniem coraz czesciej sie raczę :):):). I tez wole raczej nie wygadywac glupot typu ze jem za dwoje. jem dla dwojga, tak aby wszytkiego nam starczylo. Chciaz przyznaje sie- mam bardzo slabe zelazo i musze brac w tabletkach. Ale zelazo mam od noworodka male i zawsze cos bralam w zyciu z zelazem :dry:.

w moim przypadku moze to byc spowodowane tym, ze ja od dawna stosuje diete bardzo bardzo wysokobiałkową, i dlatego dzidzia jest duza a ja niezbyt tyję.
O kurcze to nie wiedziałam ze tak może być. Aż mi się głupio zrobiło:zawstydzona/y: Bo normalnie myślałam, że niektóre to się głodzą byleby nie przytyć. Ja też staram się jeść normalnie, ale fakt że na słodycze mam większy apetyt i na pizzę:tak: I mimo normalnego jedzenia muszę brać dodatkowe witaminy bo też żelaza za mało.
A propos jedzenia to właśnie zjadłam ogórkową i poprawiłam jabłecznikiem, ale ja przed ciążą też tak miałam, więc norma:-)

Niestety kochana, wszystko juz ze mnie wyssaly moje pijawki:(
Teraz siedze, zajadam kanapeczke z nutella oczywiscie i ogolenie ledwo zyje, takze dane co do tej energii juz nieaktualne:( Ale od jutra rana wysylam Ci wszystko co sie da:)))
Na dodatek ciasto wyladowalo w smietniku, bo zakalec:(

Pocieszam sie tylko ze mieszkanko wysprzatane tak, ze nawet tesciowa na inspekcje moglaby przyjechac:))

A ja już myślałam, że zapachnie przez monitor ciastem... A jakie robiłaś? Polecam murzynka, bo nie ma rady, żeby się nie udało. Wpiszę przepis do wątku kulinaria, jeśli jeszcze tam nie ma tego ciasta. No i w sumie żadnych superskładników mieć nie trzeba. Co do teściowej to nie wywołuj wilka z lasu;-)

w mojej grupie w szole rodzenia jest dziewuszka ktora dostala astme w ciazy wiec to nie tylko macica moze uciskac

Kurczę, nie strasz... Ja też coś ostatnio sapię. Jak z kimś gadam, to wciąż mam wrażenie, że zaraz się uduszę (ledwo przeżyłam te korepetycje).

To bądź dobrą żoną i słuchaj męża:-). Mąż ma zawsze rację:-D:-D:-D

No to teraz sprobuje napisac cos od siebie.

dzis nieprzyjemna pogoda, ja naszczescie wczesniej wyszlam z uczelni chociaz powinnam miec jeszcze angielski, ale darowalam sobie tym bardziej, ze zostalam sama.

Bardzo milo mi sie zrobilo, kiedy pisalyscie ze sie martwilyscie i chcialbyscie zebym dawala znak zycia. Bylo to naprawde bardzo przyjemne, jestescie kochane.

Na uczelni staram sie wyrabiac 200% normy, bo chcialabym w styczniu spokojnie lezec sobie w domu i czekac, odpoczywac i sie psychicznie nastrajac. Z reszta niegdy nie wiadomo kiedy bedzie moje rozwiazanie, bo wydaje mi sie ze terminowo raczej nie bedzie tym bardziej ze moja ciaza to ta nieszczesna niska ciąża, zagrozona wczesnym porodem.Ale pani doktor powiedziala, ze nie powinno byc powodow do zmarwtien bo wydaje jej sie ze wszytko jest w porzadku.Dmucham na zimne- wole teraz pozapierniczac niz potem zastanawiac sie czy wszytko tam zalatwilam co zwiazane z uczelnią.
Przyznano mi stypendia, troche lepiej finansowo bedzie mi sie wiodlo. Nie sa to sumy bajońskie, ale zawsze cos.Co do bajońskich sum, to wlasnie z historii mam najwicej do zrobienia w tym semestrze!
Mam wahania apetytu- czasami wydaje mi sie ze jem ogromne ilosci a czasami ze za malo. Najsmieszniejsze jest, ze na poczatku ciazy i do niedawna ( jakies 2 tyg temu) nie mialam ochoty na slodycze a teraz? teraz moglabym tylko je jesc.Oczywiscie mam rozum no i dozuje w dobrej ilosci i raczej bilansuje diete, ale jest mi coraz trudniej, bo jakos mi niestety przestalo na sobie zalezec. Dzidzia rozwija sie dobrze, wiem ze ma pod dostatkiem jedzonka i suplementow, natomiast niewiele z tego moze zostawac dla mnie.Niewiele wartosciowych skladnikow, bo jesc to jem, ale coraz "gorzej".Ogolnie moje jedzenie zaczelo mnie martwic.Z reszta, co teraz mnie nie martwi ?! :/

W sobote mam isc na badania krwi ( UWAGA: DOPIERO DRUGIE od poczatku ciazy, takiego kochanego lekarza mialam co pozjadal wszytkie rozumy, niczym pozeracz umysłów)ale tyle mam zlecone ze hohohohohoooo. Troche sie martwie wynikami, bo pani doktor przestaszyla mnie moją tarczycą ( bo lecze sie na haszimoto) ze moze nie byc dobrze jak tak rzadko mialam ja sprawdzana w trakcie ciazy. Ale skad ja to moglam wiedziec? przeciez debil wczesniejszy lekarz nic mi nie mowil :(...NIGDY W ZYCIU DO NIEGO JUZ NIE POJDE I KAZDEMU BEDE GO ODRADZAC- to moja misja.
Mialyscie moze robione badania na cytomegalię w ciąży? (CMV)bo mi to polecila ze znakiem zapytania...ale ja je robie, teraz to juz wszytko chce wiedziec...

reklama
ja myślałam że liczą się wszystkie kg a tu dupa liczą się tylko te co przybyły od wagi początkowej w czasie pierwszego ważenia u gin. i jestem w 7 miesiącu a ja mam tylko 2 kg na plusie:-( Bo w czasie pierwszego trymestru zgubiłam 4 kg potem je odzyskałam i na razie tylko +2kg:sorry2: a jem wszystko więc nie ma reguły:-(

Do góry