reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wątek główny

Dzięki Słoneczka :-)
ja juz miałam najczarniejsze myśli jak mi ostatnio lekarz powiedział, ze maleńka jest bardzo duża, a to moze być z powodu cukrzycy. Ja jestem malutka 1,57 mój maz tez do gigantów nie nalezy, wiec patrząc na nas mozna by sie spodziewć ze dziecko nie bedzie duże. A tu taki gigancik.
Pól nocy nie mogłam spac tylko sie martwiłam co to będzie jak wyniki wyjdą słabe. Wyszło super.
kochane wszystkim przed życzę zeby tez miały takie miłe niespodziamnki przy odbieraniu wyników.

reklama
Dziewczyny, która z Was wie coś na temat krzywej cukrowej - mnie na czczo wyszło 4,09 mmol/l - to jest w normie (norma 3,9-5,83), a po godzinie 7,98 mmol/l (a norma jest do 7,80). Czy to cukrzyca ciążowa??? Pewnie będe musiała zrobić jeszcze badanie po 2 godzinach,a w najlepszym wypadku dieta!!!!

Coś wyczytałam:
Normy sa dwie http://*spam*/img/forum/smilies/icon_biggrin.gif Stężenie po godzinie 7,8 -11 mmol/l wymaga weryfikacji, wynik powyżej 11 mmol/l -leczenia. Nieleczona cukrzyca ciążowa grozi komplikacjami w ciąży (np. zespół przedrzycawkowy występuje 2 razy częściej niż u zdrowych, poród przedwczesny 3 razy częściej) i nadmierną wielkością i masą płodu - makrosomia.
copy.png
favicon.ico

Ostatnia edycja:
Wróciłam z wynikami.
cukier na czczo - 80 mg/dl
cukier po godzinie (po 50g) - 87 mg/dl

normalnie ulżyło mi
Dzięki wielkie za kciuki. Z labory leciałam jak na skrzydłach. Musiałam mężowi zadzwonić, nawet nie wiecie jak się denerwowałam.

to super wynik i po co bylo sie tak denerwowac :-) zazdroszcze ja dopiero ide okolo 20 pazdziernika!

jestem dziewczynki ale tylko na moment, chyba się przeforsowałam bo wszystko mnie boli najbardziej głowa i zaraz się kładę ale najpierw coś poodpisuję bo sobie ściąge zrobiłam nadrabiając zaległości z całego dnia:-)
zauważyłam temat ŚWIŃSKIEJ GRYPY i wogóle grypy a także SZCZEPIEŃ ODRADZAM ODRADZAM I JESZCZE RAZ ODRADZAM!!!!! są straszne skutki szczególnie szczepionki na świńską grypę poczytajcie najpierw zanim się zdecydujecie, mnie znajomy trochę uświadomił i nigdy w życiu się nie zdecyduję a już na pewno nie będąc w ciąży,,,
MamoAlexa dziękuje i powiem szczerze,że u mnie teściowa, to temat RZEKA,,, szkoda gadać, nawet dzisiaj jestem wymęczona,,,, no ale nic, a Tobie współczuję tymi 6 miesiącami wspólnego mieszkania, mnie "obiecała" 3 miesiące z tego samego powodu, więc wiem coś o tym,,, jestem przerażona jak na tą chwilę a podejrzewam,że lepiej nie będzie,,,, :no:

Znachorka nie przejmuj się żadną listą i pamiętaj,że najważniejsza jesteś Ty i maleństwo i macie o siebie dbać a reszta jest nieistotna!!! trzymam kciuki :-)

Kejt sukienka śliczna :))):-):-):-)
Kejt, Ggosia- też jestem tak zakręcona teraz,że momentami to sama siebie nie poznaję :zawstydzona/y: aż mi głupio zapominalstwo na 1 miejscu, ale zaraz zanim to psucie wszystkiego czego dotknę,,, aż strach pomyśleć co będzie do lutego,,, :szok:
Paulla GRATULACJE córeczki i dobrych wyników, super,że jesteś już z nami :-)
Pysia współczuję :-( też momentami chciałabym się schować,,, rozumiem :tak:
Ilonka fajnie,że już jesteś z nami :-) a propo glukozy, ja mam wizytę 26 i tez mam zrobić ale mój lekarz odradził mi tą cytrynę, ale oczywiście zrobisz jak zechcesz :-)
Chatamka zaaplikuj sobie jakąś antygrypinę, zapakuj się do łóżeczka i wracaj do sił i na forum :-):-)
Siuniab pracowity dzionek miałaś :) ja też ale chyba przeceniłam swoje możliwości i już zdycham, zaraz uciekam leżakować :-)
Marga ja poszłabym tylko na ślub, zdrowie i maleństwo najważniejsze :-)
Milena super,że wszystko OK :-D
Poziomeczka o bólu głowy to mogę coś powiedzieć, zawsze miałam migrenowe, a teraz w ciąży bardzo często, zwykle staram się wytrzymać bez leków, ale już 3 razy wzięłam paracetamol, lekarz stwierdził,że mogę czasami, żeby za długo nie męczyć siebie i dzieci ;-)

przyjemnego wieczorku życzę :-) PAPA ja uciekam do wyrka :eek:

Mam do was ważne pytanie i bardzo chcę aby każda co czuje ruchy się wypowiedziała bo się niepokoję....

odczuwam ruchy nieregularnie i z regóły tylko w jednym rejonie brzucha tak dziwnie żadko w innych rejonach....tak jakby pukało mnie tylko w jednym miejscu....martwię się tym....jak wy macie??????

reklama
Dziewczyny, która z Was wie coś na temat krzywej cukrowej - mnie na czczo wyszło 4,09 mmol/l - to jest w normie (norma 3,9-5,83), a po godzinie 7,98 mmol/l (a norma jest do 7,80). Czy to cukrzyca ciążowa??? Pewnie będe musiała zrobić jeszcze badanie po 2 godzinach,a w najlepszym wypadku dieta!!!!

Coś wyczytałam:
Normy sa dwie http://*spam*/img/forum/smilies/icon_biggrin.gif Stężenie po godzinie 7,8 -11 mmol/l wymaga weryfikacji, wynik powyżej 11 mmol/l -leczenia. Nieleczona cukrzyca ciążowa grozi komplikacjami w ciąży (np. zespół przedrzycawkowy występuje 2 razy częściej niż u zdrowych, poród przedwczesny 3 razy częściej) i nadmierną wielkością i masą płodu - makrosomia.
copy.png
favicon.ico
Gosiu lekarz skieruje Cie prawdopodobnie na obciążenie 75g. ten test albo pokaze problem z cukrami albo będzie w normie. przy pierwszym skieruje do poradni, przy drugim trzeba będzie po 30 tygodniu (chyba w okolicach 32) powtórzyć test obciązeniowy. Tyle wiem po ostatniej rozmowei z lekarzem. Bardzo jasno mi to wytłumaczył, bo miał duze podejrzenia co do cukrzycy

Do góry