reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Warzywa i owoce

W zupach warzywnych czy kremach da się sporo przemycić, prawda? Przynajmniej u nas to działa jak nie widać co w zupce pływa. Ale najzdrowsze jednak to surowe warzywa. Dzięki za info o aplikacji, jest ciekawa. A ode mnie macie info o warzywnym profilu Pora na Pomidora znajdziecie porady, a teraz nawet organizują warzywny konkurs.

reklama
Możesz też spróbować proponować dziecku sezonowe specjały, tak jak np. arbuzy, które powinny mu posmakować. Warto też mu uświadomić fakt, ile zawierają cennych witamin i innych składników odżywczych, a może się przekona:wink:

@Klarowna, przypuszczam, że świadomość zawartości witamin w owocach dzieci nie przekona :D A jak się zapatrujecie na soki dla dzieci? Ja się zakochałam w ROKO Fun, wszystkie są pyszne, mają kolorowe butelki - co jest ważne dla maluchów no i są bez cukru i konserwantów a z witaminami - co ważne dla rodziców :)

Tak. Dzieci moje piją soki niemniej nie sa to soki kupowane w sklepach z uwagi na to, że zawierają w sobie duże ilości cukru. Kupiłam sobie wyciskarkę do soków oraz codziennie wyciskam dla nich z rana soczki.Są one zdecydowanie zdrowsze oraz zawierają w sobie wszystkie witaminy oraz mikroelementy, których brakuje w gotowych sokach.

Na kolację również staram się codziennie robić sałatkę z warzyw.Świetna jest sałatka z marchewki po indyjsku.Jedna z naszych ulubionych.
www.przepisy.pl/przepis/surowka-z-marchewki-po-indyjsku-video

Ostatnia edycja:
Nie rezygnuj z podawania warzyw i owoców. Nie wymagaj od dziecka by zawsze wszystko zjadło z talerza. Ważne jest żeby spróbowało wszystkiego. Jednak rozkaz że musisz zjeść wszystkie warzywa sprawi, że faktycznie może zacząć ich unikać. Pamiętaj, że jedzenie ma wiązać się z przyjemnością smakowania, a nie ze strachem. Jak będziesz strofowała jak nie zjesz warzyw nie dostaniesz deseru, mogą skutkować tylko przez jakiś czas. Jednak nie przyniosą upragnionego rezultatu. Powodzenia.

Ja warzywa wyciskam na soki i razem z córeczką je pijemy. Kupiłam sobie wyciskarkę do warzyw - ten nowy model kalorika FE 2000I i jestem bardzo zadowolona bo przy małym dziecku to wiadomo nie mam za dużo czasu na przygotowywanie posiłków, a ta wyciskarka jest o tyle wygodna, ze można do niej wrzucać całe warzywa i owoce i bardzo łatwo się ja czyści.

Ja np. łączę dynię z marchewką - PYCHA! Obieram ze skórki i wszystko robię ręcznie. Męczące, ale może któraś z Was zna lepszy sposób? :)

reklama
Skóra dyni może być za twarda dla wyciskarki i to chyba jest za twarda dla każdego modelu dostępnego na rynku... :D Lepiej ją usunąć i odkroić miąższ jak najbliżej skórki. No i ja osobiście nie usuwam pestek, bo mają wiele cennych wartości odżywczych. :)

Do góry