reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wahania - czy próbować zachodzić w ciążę po poronieniu

Dziewczyny, czy któraś z Was miała we wcześniejszej ciąży stwierdzone wielowodzie idiopatyczne i dzidzia urodziła się zdrowa lub może zna taki przypadek...? Ja po dzisiejszej kontroli usg wpadłam w jakiś dół, bo AFI z 24,1cm zwiększyło się na 24,7cm. Co prawda lekarz powiedział, ze nie ma powodu do zmartwień, ale no zesz... Sądziłam, ze jak juz tak ładnie idę z ta ciąża to te ostatnie tygodnie jakoś tez tak przejdą.... Napisałam nawet nowy warek tu na forum, ale jak narazie cisza
Ja niestety nie pomogę. Nawet nie wiem do końca co to oznacza. Co to znaczy, że AFI się zwiększyło?
Ech zawsze coś, nie może być normalnie.

reklama
Ja niestety nie pomogę. Nawet nie wiem do końca co to oznacza. Co to znaczy, że AFI się zwiększyło?
Ech zawsze coś, nie może być normalnie.
Jak robią kontrole ilosci płynu owodniowego to dzielą brzuch na 4 części i w każdej sprawdzają wolne powierzchnie z płynem. Później sumują i wychodzi wielkość AFI, która świadczy o ilosci wod. I albo stwierdzają bezwodzie albo małowodzie albo wody w normie albo wielowodzie. Tydzień temu na III usg prenatalnym AFI mi wyszło 24.1cm, dzisiaj Na kontroli 24.7cm. Trochę większe, niewiele bo o 6mm, wiec oscyluje na granicy błędu, ale jednak. Czyli jednym słowem, tych wód mam za dużo.
Norma AFI to 5-20cm.
Przyczyny znaleźć nie mogą, bo ani ja nie mam żadnych chorób, moje wyniki są dobre, a i Mały w badaniu usg ma prawidłowe wymiary i budowę narządów i układów

Jak robią kontrole ilosci płynu owodniowego to dzielą brzuch na 4 części i w każdej sprawdzają wolne powierzchnie z płynem. Później sumują i wychodzi wielkość AFI, która świadczy o ilosci wod. I albo stwierdzają bezwodzie albo małowodzie albo wody w normie albo wielowodzie. Tydzień temu na III usg prenatalnym AFI mi wyszło 24.1cm, dzisiaj Na kontroli 24.7cm. Trochę większe, niewiele bo o 6mm, wiec oscyluje na granicy błędu, ale jednak. Czyli jednym słowem, tych wód mam za dużo.
Norma AFI to 5-20cm.
Przyczyny znaleźć nie mogą, bo ani ja nie mam żadnych chorób, moje wyniki są dobre, a i Mały w badaniu usg ma prawidłowe wymiary i budowę narządów i układów
Będzie dobrze, nie martw się na zapas ❤️

Wiem, że to ciężko a ten pomiar to na pewno jest granicą błędu. Głowa do góry. Będzie dobrze, zobaczysz ❤. Teraz wizyta za tydzień?
W przyszły piątek, już u mojego prowadzącego. Ten który robi mi usg i mój prowadzący się na bieżąco konsultują, dzisiaj już z prowadzącym gadałam. Podtrzymuja, ze to nie jest wielkie poza normy, ale ze trzeba kontrolować raz w tygodniu. Wszystko inne do obgadania podczas wizyty.

@MalyGosc kochana jak tam dziś lepiej??
Ja dziś odebrałam wyniki, m.in. z moczu i wyszły mi d. Liczne fosforany bezpostaciowe i trochę się zaniepokoiłam, ale już się dowiedziałam, że to w ciąży normalne.

@MalyGosc kochana jak tam dziś lepiej??
Ja dziś odebrałam wyniki, m.in. z moczu i wyszły mi d. Liczne fosforany bezpostaciowe i trochę się zaniepokoiłam, ale już się dowiedziałam, że to w ciąży normalne.
Już dużo lepiej :)
Myśle, ze panikara jestem w związku z ta ciąża. Dużo sobie tłumacze, ze skoro badania usg wychodzą dobrze, dwóch lekarzy mówi, ze nie ma się czym martwić to muszę wziąć to do siebie i w tej łepetynce poukładać racjonalnie i rozsądnie. Przecież teraz już z niczym nie ma odwrotu :)
Mnie badania czekają po niedzieli, jak dotąd były dobre, wiec i mam nadzieje, ze teraz tez takie będą :)
A co do wyników to każde laboratorium podaje „standardowy” zakres referencyjny nie uwzględniając norm dla kobiet w ciąży, a jak wiemy potrafimy mieć spore wahania będące dla nas „norma” :)
Konsultowalas te fosforany z lekarzem?

reklama
Już dużo lepiej :)
Myśle, ze panikara jestem w związku z ta ciąża. Dużo sobie tłumacze, ze skoro badania usg wychodzą dobrze, dwóch lekarzy mówi, ze nie ma się czym martwić to muszę wziąć to do siebie i w tej łepetynce poukładać racjonalnie i rozsądnie. Przecież teraz już z niczym nie ma odwrotu :)
Mnie badania czekają po niedzieli, jak dotąd były dobre, wiec i mam nadzieje, ze teraz tez takie będą :)
A co do wyników to każde laboratorium podaje „standardowy” zakres referencyjny nie uwzględniając norm dla kobiet w ciąży, a jak wiemy potrafimy mieć spore wahania będące dla nas „norma” :)
Konsultowalas te fosforany z lekarzem?
No tak to już jest w naszym przypadku. Ja też ciągle się czegoś doszukuję 😁 ostatnio naszła mnie myśl, że chyba brzuch mi za mało rośnie 😁. Dziś stanęłam na wagę i w tydzień 1,3kg doszło 🙊😱. Mam też ci jakiś czas twardnienie macicy, też muszę to skonsultować. Boże w ciąży z synem wszystko było idealne, żadnych złych dolegliwości, żadnych czarnych myśli, a teraz....
Wiem, wiem, że inne. W morfologii też coś miałam podwyższone i wyczytałam, że w ciąży to normalne.
Wizytę mam w poniedziałek, to będę konsultować.

Do góry