reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wahania - czy próbować zachodzić w ciążę po poronieniu

reklama
Cześć dziewczyny, czytałam was trochę dzisiaj i widziałam, że też wyszły wam mutacje. Ja robiłam pakiet na trombofilie i mam mutacje pai 1 hetero. Nie wiem co o tym myśleć za bardzo, dużo piszecie o heparynie, mam zabiegać o to? Byłyście z wynikami u ginekologa czy hematologa? W załączeniu mój wynik.

Załączniki

• Screenshot_20200914-134519.jpg
    Screenshot_20200914-134519.jpg
    228,3 KB · Wyświetleń: 38
Cześć dziewczyny, czytałam was trochę dzisiaj i widziałam, że też wyszły wam mutacje. Ja robiłam pakiet na trombofilie i mam mutacje pai 1 hetero. Nie wiem co o tym myśleć za bardzo, dużo piszecie o heparynie, mam zabiegać o to? Byłyście z wynikami u ginekologa czy hematologa? W załączeniu mój wynik.
Moje wyniki konsultował tylko ginekolog. Mutacje w układzie heterozygotycznym świadczą tylko o ryzyku zachorowania na choroby układu krążenia. U mnie ta mutacja i mutacja MTHFR, niskie białko S wystarczyły do heparyny. Masz tylko mutacje w PAI-1?

Moje wyniki konsultował tylko ginekolog. Mutacje w układzie heterozygotycznym świadczą tylko o ryzyku zachorowania na choroby układu krążenia. U mnie ta mutacja i mutacja MTHFR, niskie białko S wystarczyły do heparyny. Masz tylko mutacje w PAI-1?
Tak wyszła mi jedynie PAI-1, reszta była ok

Ja też mam PAI i jeszcze MTHFR, obie hetero. Jedne przeciwciała z zespołu antyfosfolipidowego miałam trochę ponad normę, to niby nie ma znaczenia. Robiłam u genetyka kariotypy, to na moje wszystkie wyniki zetknął też genetyk.
Te wyniki i dwa poronienia i mam zapisaną heparynę.

Ja też mam PAI i jeszcze MTHFR, obie hetero. Jedne przeciwciała z zespołu antyfosfolipidowego miałam trochę ponad normę, to niby nie ma znaczenia. Robiłam u genetyka kariotypy, to na moje wszystkie wyniki zetknął też genetyk.
Te wyniki i dwa poronienia i mam zapisaną heparynę.
Ja też właśnie po dwóch poronieniach. Pierwsze w 8 tygodniu, a drugie w 6. Dopiero w piątek mam wizytę i pokaże te wyniki ginekolowi i jeszcze do hematologa się zapisałam. Męża wysłałam na badania nasienia, a kariotypy zostawiliśmy na koniec.
Heparyne będziesz już lykac na stałe, czy tylko na okres starań i ciąży?

Ja też właśnie po dwóch poronieniach. Pierwsze w 8 tygodniu, a drugie w 6. Dopiero w piątek mam wizytę i pokaże te wyniki ginekolowi i jeszcze do hematologa się zapisałam. Męża wysłałam na badania nasienia, a kariotypy zostawiliśmy na koniec.
Heparyna jest w zastrzykach, wiec klujesz się codziennie po jednym zastrzyku w dawce jaka zalecił lekarz. Zazwyczaj zastrzyki zaczynasz robić od pozytywnego testu ciążowego, aby zacząć jak najszybciej. W okresie starań acard w tabletkach na noc, od pozytywnego testu dawka acardu może zostać zwiekszona.
Zastrzyki z heparyny stosuje się maks do 36tc, bo bardzo rozrzedza krew i krzepliwość jest dużo mniejsza, a nikt by nie chciał, aby pacjentka przy porodzie się wykrwawiła...

Ostatnia edycja:
Natomiast @Ania936 PAI-1 świadczy tez o tym, ze musisz przyjmować witaminy, zwłaszcza kwas foliowy w aktywnej formie, bo Twój organizm nie przyswaja tej formy zwykłej oraz kwasy omega3. Polecam zacząć brać już teraz Prenatal UNO i Prenatal DHA, bo nie dość, ze ma w składzie aktywne foliany, które są bardzo ważne dla rozwoju zarodka, to ma jeszcze zwiekszona dawke samego kwasu foliowego. A suplementacja kwasami omega 3 jest pomocna w profilaktyce udaru mózgu i zakrzepicy.
Ciezko powiedzieć czy dostaniesz heparynę na podstawie samego PAI1 w heterozygocie. Musisz to skonsultować ze swoim ginem. Moim zdaniem zastrzyki z heparyny nie jedna ciąże utrzymały

reklama
Tak jak @MalyGosc napisała heparyna w ciąży a wcześniej acard.

Do góry