reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wahania - czy próbować zachodzić w ciążę po poronieniu

Wizyta w następna środę, 13.05. Zobaczymy co tam się nawyczynialo

W kariotypach pierwsze co badają czy masz poprawny dla płci żeńskiej, a małżonek dla płci męskiej. Czyli ilość chromosow. Dla kobiet prawidłowym wynikiem jest 46XX, a dla mężczyzn 46XY.
Później trwają obeserwacje pod katem „anomalii”, czyli np. tak jak u mojego Starego wyszło: inwersja periocentryczna chromosomu 9. Oznacza to tyle, ze jego 9 chromosom X przełamuje się zachowując cześć centralna, która posiada cały kod genetyczny, nieuszkodzona. Ta cześć obraca się o 180’ i z powrotem łączy w tym samym chromosomie. Daje to wynik, ze geny w tym chromosomie nie są przekazywane w postaci ABC tylko CBA.
Taka inwersja występuje tak bardzo często, ze lekarze nie podchodzą do niej jako do chorób genetycznych. Z tym, ze wystąpienie jej u kobiet może spowodować poronienia nawykowe, ale nie musi. Większość ludzi nie wie nawet, ze coś takiego ma, bo nie powoduje żadnych chorób.
My poszliśmy do genetyka z wynikami tylko i wyłącznie z tego powodu. Uspokoił nas, ze nic w tym złego.

Wow! Jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy w tym temacie!!! :-) :) Skąd Ty to wszystko wiesz?! Ja jestem zielona w tym temacie🤦‍♀️
Gratuluję fajnego wyniku TSH, to duży plus, że zeszłaś tak nisko :) Oby Ci tak już zostało ✊
Na mdłości podobno najlepszy imbir i mleko. Mnie bardzo pomagały cytrusy, przede wszystkim mandarynki :)
Heftolisz też przy tych mdłościach czy ta "atrakcja" Cię ominęła? 🤪

reklama
Wow! Jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy w tym temacie!!! :-) :) Skąd Ty to wszystko wiesz?! Ja jestem zielona w tym temacie🤦‍♀️
Gratuluję fajnego wyniku TSH, to duży plus, że zeszłaś tak nisko :) Oby Ci tak już zostało ✊
Na mdłości podobno najlepszy imbir i mleko. Mnie bardzo pomagały cytrusy, przede wszystkim mandarynki :)
Heftolisz też przy tych mdłościach czy ta "atrakcja" Cię ominęła? 🤪

Całe szczęście ominęła, choć przyznaje, ze mam na coś ochotę i jem jem jem i nagle czuje, ze jeszcze jeden mały gryz a zwrócę wszystko na talerz. A porcja do zjedzenia minimalna... wiec muszę przerwać, napić się herbaty i wrócić do jedzenia za jakiś czas. Mleka nie tknę teraz, tak samo jak kawy... :( i masła, a szczególnie roztopionego. Sam zapach jest wystarczający, żebym dostała bólu głowy.
Choć dzisiaj nie było zle :p
A z tymi nowinkami medycznymi to czasem mam wrażenie, ze przejrzałam internet wzdłuż i wszerz i dosyć szczegółowo dopytuje lekarzy... Mam wrażenie, ze czasem w ich oczach widzę „niech ta baba zabiera dupe w troki i niech już sobie idzie!” :D

Wizyta w następna środę, 13.05. Zobaczymy co tam się nawyczynialo

W kariotypach pierwsze co badają czy masz poprawny dla płci żeńskiej, a małżonek dla płci męskiej. Czyli ilość chromosow. Dla kobiet prawidłowym wynikiem jest 46XX, a dla mężczyzn 46XY.
Później trwają obeserwacje pod katem „anomalii”, czyli np. tak jak u mojego Starego wyszło: inwersja periocentryczna chromosomu 9. Oznacza to tyle, ze jego 9 chromosom X przełamuje się zachowując cześć centralna, która posiada cały kod genetyczny, nieuszkodzona. Ta cześć obraca się o 180’ i z powrotem łączy w tym samym chromosomie. Daje to wynik, ze geny w tym chromosomie nie są przekazywane w postaci ABC tylko CBA.
Taka inwersja występuje tak bardzo często, ze lekarze nie podchodzą do niej jako do chorób genetycznych. Z tym, ze wystąpienie jej u kobiet może spowodować poronienia nawykowe, ale nie musi. Większość ludzi nie wie nawet, ze coś takiego ma, bo nie powoduje żadnych chorób.
My poszliśmy do genetyka z wynikami tylko i wyłącznie z tego powodu. Uspokoił nas, ze nic w tym złego.
Boże kochana Ty to sama napisałaś? Czy skopiowałas z internetu? 😁😁 Pełen podziw 😱.
Zobaczymy co u nas wyjdzie.

Dziewczyny wyznaczyki mi nowy termin zabiegu - 19 mają.
Mam nadzieję że wszystko pójdzie gładko, wyniki biopsji będą dobre i będę mogła brać się do dzieła. Dwa miesiące opóźnienia to duży poślizg a ja już chce się starać o 👶.
Może do końca lata się uda 😁.

Dziewczyny wyznaczyki mi nowy termin zabiegu - 19 mają.
Mam nadzieję że wszystko pójdzie gładko, wyniki biopsji będą dobre i będę mogła brać się do dzieła. Dwa miesiące opóźnienia to duży poślizg a ja już chce się starać o 👶.
Może do końca lata się uda 😁.
Super trzymam kciuki i wierzę, że wszystko będzie dobrze 😘😍 i szybko się uda. 😚

U mnie plamnienia po okresie zrobiłam dziś tsh i wynik mnie powalił z niedoczynnosci weszłam prawie w nadczynność wynik 0,231 także pewnie w tym miesiącu nici jutro wizyta u Endo ciekawe co ona na to 🤷‍♀️ Nie mam już sił 😪

reklama
Do góry