Wielka Mi :)
Fanka BB :)
Wizyta w następna środę, 13.05. Zobaczymy co tam się nawyczynialo
W kariotypach pierwsze co badają czy masz poprawny dla płci żeńskiej, a małżonek dla płci męskiej. Czyli ilość chromosow. Dla kobiet prawidłowym wynikiem jest 46XX, a dla mężczyzn 46XY.
Później trwają obeserwacje pod katem „anomalii”, czyli np. tak jak u mojego Starego wyszło: inwersja periocentryczna chromosomu 9. Oznacza to tyle, ze jego 9 chromosom X przełamuje się zachowując cześć centralna, która posiada cały kod genetyczny, nieuszkodzona. Ta cześć obraca się o 180’ i z powrotem łączy w tym samym chromosomie. Daje to wynik, ze geny w tym chromosomie nie są przekazywane w postaci ABC tylko CBA.
Taka inwersja występuje tak bardzo często, ze lekarze nie podchodzą do niej jako do chorób genetycznych. Z tym, ze wystąpienie jej u kobiet może spowodować poronienia nawykowe, ale nie musi. Większość ludzi nie wie nawet, ze coś takiego ma, bo nie powoduje żadnych chorób.
My poszliśmy do genetyka z wynikami tylko i wyłącznie z tego powodu. Uspokoił nas, ze nic w tym złego.
Wow! Jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy w tym temacie!!! Skąd Ty to wszystko wiesz?! Ja jestem zielona w tym temacie
Gratuluję fajnego wyniku TSH, to duży plus, że zeszłaś tak nisko Oby Ci tak już zostało
Na mdłości podobno najlepszy imbir i mleko. Mnie bardzo pomagały cytrusy, przede wszystkim mandarynki
Heftolisz też przy tych mdłościach czy ta "atrakcja" Cię ominęła?