reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

waga,zdrowie i rozwój naszych pociech

jejku nawet nie mam czasu do was zajrzeć :zawstydzona/y: byłam 24 z małym na szczepieniu, waży 6700 i mierzy 71cm..generalnie nasza pediatra jak zobaczyła co mój dzieć wyczynia u nich na przewijaku, stwierdziła, że ona nie ma pytań, czemu on tyle waży:-D położyłam szkraba na wadze, a on popatrzył i za sekundę łapałam go bo przekręcał się już na brzuch:sorry: Pierwszy raz po szczepieniu zdarzyło nam się, że mały był baaardzo marudny przez kolejne 3 dni. nie miał gorączki, ale przeważnie pił mleko i spał.
teraz z dnia na dzień zauważam w jakim tempie młody nabiera nowych umiejętności. kładę go na macie z puzzli piankowych a on wyczynia niestworzone akrobacje.

reklama
panziorka rzeczywiście Twój maluszek szczuplutki:) ale jak wyczynia takie cuda to nie dziwi mnie to:)
Ja ostatnio jak byłam na szczepieniu to okazało się, że mały w ciągu 2 tyg nie przybrał deka na wadze:) powód ten sam-od jakiegoś czasu, a szczególnie od kilku dni wyprawia jakieś akrobacje. Momentami tak samo nie nadążam i już go na ułamek sekundy nie mogę zostawić na łóżku...gdzie te czasy kiedy sobie te nasze maluchy grzecznie leżały hehe...

vinga moj mały też miał asymetrie,ciągle zwijał się w precla w jedną stronę,dostaliśmy skierowanie do ortopedy i czekaliśmy tyle na termin nfz że jak poszliśmy po dwóch miesiącach to się okazało że dziecko sie samo wyprostowało;) natomiast powiedział nam żeby mieć małego na oku i jak coś bedzie nie tak to przyjść i bedzie rehabilitacja czyli jakieś ćwiczonka.
co do wagi to nasz mały był szczepiony 4 dni temu i od ostatniego ważenia dwa miesiące temu przybrał 200gram,powód zapewne taki sam czyli ciągły ruch;) natomiast lekarka kazała nam go troche podtuczyć kaszką ryżową.

u nas przez ponad 2 miesiące przybrał 1kg. teraz waży 9200. z długoscią to na pewno ma więcej, bo pani pielęgniarka "przystawiła" go do miarki na przewijaku i wyszło jej 71 cm co jest raczej nie możliwe bo 2 miesiące temu był dokładnie mierzony i też było 71 cm :-p głowa-43,5, klatka piers.-47,5

dobrze ze maluchy ruchliwe a nie jak jakies klocki ze posadzisz i bedzie siedzial/a caly dzien :p

Mnie jedyne co denerwuje to ze mloda przez sen sie obraca i rusza - bo nieraz tlucze po szczebelka reka albo noga 'w odruchu' i przez to sama sie przebudza, lbo jak ma moment lzejszego snu i sie obraca na brzuch, i pozniej glowa lezy 'w dol' - boje sie ze sie przydusi albo cos.

debi a ile wazy dzieciatko twoje?

dostałam wyniki małego - morfologię i mocz... i są straszne. mocz jest super ale morfologia okropnie wygląda. praktycznie wszystko powyżej lub poniżej normy i to sporo przekracza tą normę...

vinga a normy masz dla niemowląt? bo niemowlęta a dzieci mają inne parametry tak więc nie denerwuj się przed wizytą u lekarza. Antek też miał morfologię i jego wyniki różniły się od podanych norm. Generalnie wszystkie wskaźniki czerwonokrwinkowe były niższe a lekarka powiedziała że jest to całkowicie normalne i mamy się nie martwić. Trzymam kciuki że u Was też będzie wszystko ok.

Vinga - poczekaj na wizytę.

Moja ma brzydki palcek na lini rzuchwy, koło ucha i czasami aż za uchem. Taka sucha, sozrstka i grudkowa skóra, czasami się zaczerwienia, a czasami blednie trochę. Pokazywałam lekarce to powiedział, że raczej nei alergia tylko od antybiotyków. Ale widzę, ze jej się to zaostrza i się zastanawiam czy to nie od mleka bo Wojtek miał skazę białkową. Jemy wyszła ok 3 mca. Ale teraz ja jem sladowe ilosci nabiału i od niedawan amała je mleko mm z rana i czasami po południu lub wieczorem troche kaszki.

No i ma alergię na pióra. Wczoraj mąż się z nią bawiła i zaczął jej podrzucać moim jaśkiem. PO paru minutach zaczęła kaszleć, kichać i katar z nosa. Okazało się, że oni tak często się bawią tą poduszką.

Synek koleżanki tak siadał z jedną nogą na bok (do teraz tak siada a ma 4 lata), ale oprócz ciągłego poprawiania nic nie miał innego zalecone.

vinga nie martw się na zapas. Tak jak dziewczyny tu piszą normy dla takich maluszków są inne niż to podane na karcie z wynikami. Ja też się przestraszyłam wyników mojego malucha, ale wizyta u lekarza wszystko zweryfikowała i okazało się, że jest ok.

reklama
Do góry